Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De verdoemde torens

De wereld van de technische analyse staat vol met exotische aanduidingen voor waargenomen koerspatronen. De meest bekende (en beruchtste) is uiteraard het hoofd-schouderpatroon. Dit patroon kenmerkt zich door drie toppen, waarvan de middelste duidelijk boven de linker- en rechtertop uitsteekt.

Het patroon is berucht, omdat het patroon dankzij de lagere rechtertop wijst op toenemend aanbod en daardoor wijst op een wijziging in de richting van de trend. Een voorbeeld hiervan is de euro-dollargrafiek in de periode 2000 tot nu op maandbasis.

Hoewel de maand juli nog niet voorbij is, wijst de zwarte candle op een breuk van de neklijn die de bodems uit 2005 en 2010 met elkaar verbindt. Deze koersbeweging betekent in technische zin de nekslag voor de euro.

Euro-dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie

Volgens een bericht vandaag in Het Financieele Dagblad brokkelt het fundament onder de euro steeds verder af. Wanneer het fundament bezwijkt, dan moet worden gevreesd voor de stabiliteit van het financiële huis.

Het huis met het torentje
In dit verband eist een andere exotische aanduiding voor een illuster koerspatroon de aandacht op. Het gaat hier om een koerspatroon dat zelfs onder technisch analisten weinig bekend is. Het koerspatroon wordt aangeduid als three peaks and a domed house.

Het werd in 1968 door George Lindsay geïntroduceerd om een topvormingsproces in de Dow Jones Industrial Average destijds vorm te geven. De Nederlandse vertaling ervan is: het huis met het torentje.

Het basismodel van dit verdoemde koerspatroon (zie de theoretische illustratie hieronder) is nu weergegeven in de Amerikaanse S&P 500. Dat is niet omdat er momenteel gesproken wordt over een fiscaal ravijn in de Verenigde Staten, maar omdat volgens de tellingen van het verdoemde huis nu een forse koersdaling wordt voorspeld.

Over de interpretatie kan van mening worden verschild, maar ook de auteurs van de befaamde Hirsch Stock Traders Almanac hebben eerder dit jaar hier goede notie van genomen.

Het huis met het torentje

Klik op de grafiek voor een grote versie

Shorten
Het huis met het torentje is nu ook zichtbaar in de Amerikaanse informatietechnologiesector. Het aandeel Apple viel in de nabeurshandel in de afgelopen uren onder een stijgende steunlijn. De stijgende steunlijn in de Amerikaanse informatietechnnologiesector werd gisteren getest.

Een breuk in deze index betekent mogelijk dat beleggers in het aandeel Apple uit hun ivoren toren zullen komen. Ik zou in het algemeen willen zeggen sprint met bijvoorbeeld sprinters naar de uitgang door short te gaan op de verdoemde beursindices en/of de ivoren toren die Apple heet.

Sector Informatietechnologie

Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juli 2012 09:53
    Op Apple is vanuit EW oogpunt ook een keurige 1,2,3,4,5 te tellen vanaf eind jaren 90 op de maandgrafiek. Wellicht dat deze laatste golf 5 nu afgerond is en we inderdaad aan een grote ABC correctie zijn begonnen met Apple (golf 5 is meestal de hype/mania fase en tja, als Apple zich nu niet in een hype/mania fase bevindt dan weet ik 't niet) :)

    Edward, betrek jij ook de factor tijd in jouw berekeningen? Je doet veel goeds o.b.v. prijs, maar de x-as (tijd) zie ik niet terug. Prijs kan een daling impliceren maar als de tijd niet rijp is gebeurt er niet zoveel, krijg je hooguit een licht dalende/zijwaartse correctie.
  2. [verwijderd] 25 juli 2012 15:52
    De titel van het zeer interessante artikel doet vermoeden dat een vrijwillig overgeblevene in het Westen alleen nog even het licht uit moet doen, zodat dit hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid verder op de vuilnisbelt volledig kan worden afgeschreven, rijken komen immers en gaan, er is wat dit betreft niets nieuws onder de zon, welk ondergaande rijk uiteraard tot de mogelijkheden zou kunnen behoren, wie zal het in een aaneenschakeling van krediet- banken-, schulden en vertrouwenscrises die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld na de verdragen van Maastricht en Lissabon over een muntunie zonder politieke afspraken op Eurozoneniveau ontstane en dan ook uiteraard op Eurozoneniveau en uiteraard niet door afzonderlijke “soevereine” hierbij betrokken lidstaten te blussen brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis zeggen.

    Een geluk bij een ongeluk is wel dat het volgens de methode van de auteur

    (L)ogisch zijn
    (O)bjectief te toetsen
    (E)envoudig toepasbaar en
    (F)unctioneel zijn

    en een door de auteur geraadpleegde vermogensbeheerder die ervoor pleit om zelf na te denken om e.e.a. hierbij zo goed en zo kwaad als het in de betreffende aaneenschakeling van crises kan dan maar te doen, waarvan in de reacties op het interessante artikel op het 1e t/m 4e gezicht het e.e.a. goed is terug te vinden.
  3. Brievenbus 25 juli 2012 16:09
    quote:

    mctrex2 schreef op 25 juli 2012 13:29:

    verdoemd? Is dat tegenwoordig de vertaling van domed?

    Misschien moet de auteur er een Engels-Nederlands woordenboek bijpakken:
    www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/NL/...

    Beregoed indeed! :D
    Nu maar hopen dat de auteur meer verstand heeft van TA.
    Vermoedelijk niet, want, hoewel een echt begrip van TA een enorme wiskunde kennis vereist, zijn het opvallend genoeg juist vaak alpha klanten die zich tot TA aangetrokken voelen.

    Alleen heeft deze alpha klant vreemd genoeg dus ook nog 's geen talenknobbel.....
  4. [verwijderd] 25 juli 2012 22:55
    Hoofdschouderpatronen kunnen mijn rug op! Morgen vergaat de hele wereld, want dat heb ik berekend.... :) btw.. professor barabas zegt het ook...
    ruim ff het plastic zakje op wat iemand op straat heeft neergegooid en doe dit zonder te mopperen op wie het neergegooid heeft en wees blij dat jij een bijdrage levert aan een schonere straat....
  5. farcha 26 juli 2012 05:40
    quote:

    mctrex2 schreef op 25 juli 2012 13:29:

    verdoemd? Is dat tegenwoordig de vertaling van domed?

    Misschien moet de auteur er een Engels-Nederlands woordenboek bijpakken:
    www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/EN/NL/...

    Beregoed indeed! :D
    Beetje laat natuurlijk maar dit is weer zo'n voorbeeld van goedkoop proberen te scoren door iemand af te branden zonder zelf iets constructiefs bij te dragen. Bovendien, de auteur schrijft dat dit in het Nederlands vertaald wordt als "huis met een torentje". Verderop schrijft hij dat het een "verdoemd koerspatroon is". Lees nou de volgende keer eerst eens goed en reageer gewoon inhoudelijk i.p.v. te miereneuken, ok?

    Groet.
  6. farcha 26 juli 2012 05:45
    quote:

    Brievenbus schreef op 25 juli 2012 16:09:

    [...]

    Nu maar hopen dat de auteur meer verstand heeft van TA.
    Vermoedelijk niet, want, hoewel een echt begrip van TA een enorme wiskunde kennis vereist, zijn het opvallend genoeg juist vaak alpha klanten die zich tot TA aangetrokken voelen.

    Alleen heeft deze alpha klant vreemd genoeg dus ook nog 's geen talenknobbel.....
    En dit is proberen nog goedkoper te scoren (zie hierboven). Ik neem aan dat je zelf die enorme wiskundige kennis bezit? En je dus ver verheven voelt boven die "alpha klanten"? Alsjeblieft, stop jezelf gewoon in je alias en adresseer het pakketje ergens ver weg. Opgeruimd staat netjes!
  7. [verwijderd] 26 juli 2012 11:24
    T.a.v. toekomstmuziek die nog rest zijn er mijns inziens slechts nog 2 opties die openstaan die met kop en schouder boven alle andere opties uitsteken:

    1) iedereen in de wereld stemt op de verontwaardigd verongelijkte zondebokpartij van de heer Wilders, dit met een 100% garantie dat iedere oorlog, crisis en wat dan ook

    - u noemt in een aaneenschakeling van crisis die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis iets, en het verdwijnt -

    tot het einde der tijden als sneeuw voor de zon verdwijnt, wat niet gelijk helemaal verkeerd hoeft te zijn; in geval van twijfel volg onder alle overige omstandigheden van begin tot eind optie

    2) dus uiteraard het advies van Yeazzzy onder het motto "Keep it simple".
  8. [verwijderd] 26 juli 2012 19:22
    quote:

    Theo Benschop schreef op 26 juli 2012 11:24:

    T.a.v. toekomstmuziek die nog rest zijn er mijns inziens slechts nog 2 opties die openstaan die met kop en schouder boven alle andere opties uitsteken:

    1) iedereen in de wereld stemt op de verontwaardigd verongelijkte zondebokpartij van de heer Wilders, dit met een 100% garantie dat iedere oorlog, crisis en wat dan ook

    - u noemt in een aaneenschakeling van crisis die de suffering people in de Eurozone teisteren op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis iets, en het verdwijnt -

    tot het einde der tijden als sneeuw voor de zon verdwijnt, wat niet gelijk helemaal verkeerd hoeft te zijn; in geval van twijfel volg onder alle overige omstandigheden van begin tot eind optie

    2) dus uiteraard het advies van Yeazzzy onder het motto "Keep it simple".
    Waarvoor dank Theo. Ennuh naast simpel, ook met gewoon wat meer verantwoordelijkheid en fatsoen met begrip en gedrag voor hoe wij hier rijk zijn geworden....enzo
  9. [verwijderd] 27 juli 2012 11:04
    Yeazzy, samenvattend afrondend en iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toewensend:

    op het 1e t/m 999.976.837.551.793e gezicht heb je het op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis niet beter kunnen zeggen.
  10. mctrex2 27 juli 2012 11:48
    quote:

    farcha schreef op 26 juli 2012 05:40:

    [...]

    Beetje laat natuurlijk maar dit is weer zo'n voorbeeld van goedkoop proberen te scoren door iemand af te branden zonder zelf iets constructiefs bij te dragen. Bovendien, de auteur schrijft dat dit in het Nederlands vertaald wordt als "huis met een torentje". Verderop schrijft hij dat het een "verdoemd koerspatroon is". Lees nou de volgende keer eerst eens goed en reageer gewoon inhoudelijk i.p.v. te miereneuken, ok?

    Groet.
    Beste Farcha,

    Misschien moet jij het nog een beetje beter lezen, want iets later zegt hij weer "het verdoemde huis". En als dit dan als sensationele titel wordt gebruikt, ga ik toch echt miereneuken ;)

    Groet,
    McTrex2
  11. [verwijderd] 27 juli 2012 12:44
    Slechts in een reactie onder het interessante artikel ter duurzaam het verder hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettig weekend en duurzaam hierna toewensende kennisgeving: de auteur heeft m.i. een deskundig artikel op iex.nl geplaatst, waar een ieder op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis het zijne of het hare mee kan doen.
  12. Alles kwijt 27 juli 2012 16:26
    Ik vind dit heel, heel erg, voor een journalist die blijkbaar z'n talen niet kent. Echt werkelijk heel erg. Naast The three towers (drie torens) staat een domed house (een huis met een rond dak, zoals de blauwe moskee c.q. de Aya Sophia in Istanbul). EN NIET EEN DOOMED HOUSE (een verdoemd huis). AAAAAGGGGGGHHHHHHHHH
  13. [verwijderd] 27 juli 2012 20:39
    @Alles kwijt Het is slechts ter duurzaam het verder hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten nogmaals een doorsnee prettig weekend en tevens duurzaam hierna toewensende kennisgeving inderdaad zoals u in een reactie onder een interessant en deskundig artikel van de auteur

    - waarin de auteur op deskundige wijze koerspatronen aan beleggers probeert uit te leggen, waar iedereen zoals bijvoorbeeld al dan niet ervaren doe-het-zelfbeleggers in de Eurozone op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de al dan niet door doorsnee doe-het-zelf-beleggers als triviaal ervaren consequenties van dien

    - zoals een mogelijke vrije val van de Euro zodat bijvoorbeeld volgens de wet van vraag- en aanbod aan de opkomende BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China waar de mensen ook graag op een brommer willen rijden en eventueel als alles goed gaat in een auto alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone zoals de ijsvrije havens in Hamburg en Rotterdam voor een bodemprijs op een presenteerblaadje worden aangebonden en de suffering people van de Eurozone in de rijen van de gaarkeukens van de betreffende opkomende landen kunnen gaan staan, wat op zich voor nieuwe verhoudingen in de wereld ook weer niet helemaal verkeerd hoeft te zijn, wie kan in het Westen mensen van de op het wereldtoneel opkomende landen een brommer en wat hier eventueel aan spullen na komt ontzeggen –

    in het hier en nu al dan niet tussen het met "scorende" oneliners op het artikel reagerend of de Talmoed- en Bijbelstudies door het zijne of het hare mee kan doen naar voren brengt:

    de wereld, zoals die tot nu toe in de Eurozone bij de suffering people in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises bekend, is reddeloos verloren, er is helaas niets meer aan te doen,

    en een beetje weekend als je de weersberichten op teletekst bekijk zit er voor de suffering people in de bij de uitslaande brand sinds de verdragen van Maastricht en Lissabon in het toenmalige Europa van de twee snelheden over een muntunie zonder politieke afspraken betrokken lidstaat Nederland transportland van o.m. tulpen in de Eurozone van hot naar her wat voor de economie van de betreffende vooralsnog aan de Noordzee en niet in de met een ongekende angst voor vreemdelingen in de woestijn of het verontwaardigd verongelijkte zondebokkenkeizerrijk Wilders gelegen lidstaat van de Europese Unie zonder grenzen, devaluaties van munteenheden van lidstaten met een andere snelheid en politieke afspraken niet verkeerd geweest kan zijn vooralsnog helaas ook niet echt in:

    Teletekst vr 27 jul

    W E E R OVERZICHT 19:00 UUR

    ***************************************
    ENKELE ONWEERSBUIEN,VANNACHT VEEL REGEN

    Verspreid over het land komen enkele
    regen- en onweersbuien voor.Daarbij is
    kans op hagel en veel regen in korte
    tijd

    Later vanavond en vannacht trekt een
    actief buiengebied over.Er valt veel
    regen,er is kans op onweer en lokaal
    komt het mogelijk tot wateroverlast.Het
    koelt af naar een graad of 16.

    Morgen trekken de buien in de loop van
    de ochtend naar het oosten weg.In de
    middag is het droog met wat ruimte voor
    de zon.Het wordt maximaal 21 graden.

    **www.weeronline.nl ***volgende 00:00u
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links