Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar blijven de pullbacks op de Europese beurzen?

Waar blijven de pullbacks op de Europese beurzen?
Beeld: © iStock

Op de meeste Europese beurzen is er ruimte voor een buy the dips-scenario, zonder schade aan te brengen aan de positieve technische plaatjes.

Het eerste kwartaal van dit jaar zit er bijna op. De meeste Europese aandelenbeurzen hebben het, begeleid door uitstekende technische profielen, uitstekend gedaan. De winsten in de eerste drie maanden van dit jaar zijn bijzonder fraai. Waar het echter aan ontbreekt zijn tussentijdse correcties en winstnemingen, die de stoom van de ketel kunnen halen.

Italiaanse beurs aan kop in eerste kwartaal

Boven aan de lijst prijkt de Italiaanse beurs, met een YTD-winst van bijna 15%. Maar ook onze eigen AEX-index mag niet klagen: deze maakte een koerssprong van ruim 12% in de eerste drie maanden. Het Europese beursgemiddelde Euro Stoxx 50-index wist zo´n 12,5% te winnen. 

Andere beurzen met positieve cijfers:

 • de Duitse DAX (+10,5%)
 • de Spaanse IBEX  (+9,5%)
 • de Franse CAC40 index (+8,5%)
 • de Zwitserse SMI (+5,3%) en
 • de Belgische Bel20  (+2,2%). 

Aan de verkeerde kant van de streep staat de Portugese PSI (-2%). 

Buy the dip-scenario´s

In deze column kijk ik aan de hand van de langetermijn-beursgrafieken hoe groot de ruimte is voor tussentijdse winstnemingen. Ik beoordeel de AEX-index, Euro Stoxx 50-index, DAX-index, CAC40-index, Bel20-index, FTSE100-index, Italiaanse FTSE MIB, Spaanse IBEX,  Portugese PSI en de Zwitserse SMI-index.

Let op, ik bekijk niet de waarschijnlijkheid van correcties. Ik beoordeel tot hoever de koersen in een tussentijdse correctie mogen dalen, zonder schade aan te brengen aan de sterke langetermijnplaatjes. Bij elke analyse wordt de procentuele afstand tot aan de relevante pullback-steunniveaus berekend. 

Ik herhaal mijn stelling dat er op de meeste Europese beurzen ruimte is voor buy the dip-scenario´s. 

Nederlandse beurs heeft ruimte voor buy the dips 

De AEX zet binnen de opwaartse trend het berekende koersdoel van 880 punten nipt opzij. De index heeft pas steun rond 829,66 punten (de bodem van 15 november 2021). Daar ligt het vangnet van een perfecte pullback-bodem. De ruimte voor een terugval bedraagt een kleine 6%.

Voor de Nederlandse beurs geldt een buy the dips-scenario in het eventuele geval van een correctie.

De opwaarts tenderende 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer.

AEX koers


Euro Stoxx 50-index rijp voor een correctie

De weg naar boven is vrijgemaakt nadat barrière rond 4.415,23 punten (gevormd op 19 november 2021) is gebroken. De Euro Stoxx 50-index is toe aan een tussentijdse correctie. Behoudens het minidipje begin januari is de beursindex in één streep opgelopen. 

Bij een eventuele terugval ligt er steun rond die voormalige horde op  4.415,23 punten. Een terugkeer naar deze oude top zou een fraaie pullback opleveren. Het technische plaatje van de Euro Stoxx 50-index zou bij een dergelijke tussentijdse correctie positief blijven.

De ruimte voor een tussentijds buy the dip-scenario bedraagt ruim 13%.

De opwaarts draaiende 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer.

Euro stoxx 50 koers


DAX-index heeft ruimte voor een terugval

Ook de Duitse beurs heeft de weg omhoog gekozen nadat de voormalige barrière op het oude all-time high van 16.290,19 punten is gebroken. Deze top lag op 19 november 2021. 

Behoudens een klein dipje van begin januari, hebben er geen winstnemingen plaatsgevonden.

Bij een eventuele terugval zou het oude all-time high van 16.290,19 punten een prima vangnet kunnen bieden. De ruimte voor een dergelijke pullback-correctie bedraagt zo'n 13%.

De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een positieve technische conditie. 

Het technische plaatje van de DAX wijst op een positief koersverloop in 2024.

DAX index koers

 

CAC40-index wacht op een pullback

De Franse beurs zou zonder technische schade terug kunnen keren naar de voormalige horde rond 7.581,26 punten (de top van 28 april 2023). In dat geval zou zich een perfect pullback-scenario voltrekken. 

Het technische plaatje sluit een dergelijke correctie niet uit, zonder het positieve plaatje van de Franse beurs in 2024 schade toe te brengen.

Er zou een perfecte pullback optreden indien de Franse beurs in een eventuele correctie niet meer dan 7,5% zou dalen.

De opwaartse krul van de 200-dagenlijn valideert een positieve technische conditie.

CAC 40 koers

 

Bel 20-index worstelt zich omhoog

De Belgische beurs oogt technisch niet slecht, maar loopt achter bij de rest van Europa. De Bel 20-index heeft in elk geval de neerwaartse fase al verlaten. Het eerstvolgende koersdoel ligt daarna rond 3.962,29 punten (de top van 20 januari).

In het slechtste geval zakt de index terug naar de bovenkant van het oude dalende trendkanaal, die min of meer samenvalt met de steun rond 3.550,65 punten (de bodem van 19 januari). Het risico tot aan de steun bedraagt circa 7,5%.

De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) krult voorzichtig opwaarts. Positief is bovendien dat de beursindex er bovenuit te geklommen. Het technische plaatje van de Belgische beurs is aan de beterende hand. 

bel20 koers

Londense beurs in de probleemzone

De beurs van Londen laat op de grafiek van de FTSE100-index hogere bodems zien. Kopers op de Engelse beurs blijven actief.

We wachten tot de weerstand van 7.936,11 punten (top van 21 april 2023) wordt gebroken. In dat geval wordt de neutrale bandbreedte opwaarts verlaten en mogen we hogere koersen tegemoet zien. Daarna wordt 8.047,06 het volgende opwaartse koersdoel.

Bij een eventuele terugval ligt er steun rond 7.404,08 punten (de bodem van 19 januari). Dit impliceert een neerwaartse ruimte van een kleine 7%.

De zijwaartse tendens van 200-dagenlijn geeft een neutrale technische conditie weer.

Het technische plaatje van de FTSE100-index sluit een tussentijdse dip niet uit. 

 

FTSE 100-index koers


Italiaanse beurs heeft koersdoel bereikt

De FTSE MIB-index heeft het koersdoel rond de weerstand van 34.711 punten (gevormd op 5 mei 2008) bereikt. De Italiaanse beurs wist eind 2023 de stijgende trend te hervatten met de doorbraak boven de koerstop rond 3.000 punten. 

De pullback-steun voor de beurs van Italië ligt er pas rond 29.757,68 punten (de top van 1 augustus 2023). 

Het potentieel op de Italiaanse beurs is nihil, tegenover een maximaal risico van circa 14,5%.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst bij de beurs van Italië op een positieve technische conditie.

 

Spaanse beurs oogt ijzersterk

De Spaanse beurs is uitgebroken nadat de IBEX-index oude toppen rond 9.700 punten heeft gepasseerd. 

In de terugval van januari heeft de Spaanse beurs op 9.798,80 punten een hogere pullbackbodem achtergelaten, boven de toppen van vorig jaar zomer. Het positieve technische beeld is bevestigd omdat de index boven de toppen van eind december is gebroken.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Spaanse beurs beweegt opwaarts en bevestigt een positieve technische conditie.

Het technische plaatje van de Spaanse beurs heeft circa 11,5% ruimte voor een eventuele terugval naar de steun.

 

Portugese beurs neutraliseert eerdere uitbraak

De beurs van Portugal is weer onder de koerstoppen van 2023 op 6.270 punten gezakt. Dit neutraliseert het koopsignaal van eind 2023. 

Technisch verliest de PSI-index hiermee iets aan kracht. We zien een eerste steun op 6.081,72 punten (de bodem van 16 februari), tevens aan de onderkant van het stijgende trendkanaal 

Weerstand ligt rond 6.665,15 puntne (de top van 12 januari).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde vlakt wat af. Dat wijst bij de beurs van Portugal op een iets minder sterke technische conditie.

  

Zwitserse SMI-index klautert gestaag

De Zwitserse beurs zet de weg omhoog gestaag voort, maar oogt technisch minder sterk dan de meeste andere beurzen. De SMI-index beweegt technisch in een matige uptrend. 

Bij een eventuele terugval ligt er steun op 11.064,90 punten (de bodem van 9 februari), aan de onderkant van het  stijgende trendkanaal. De afstand tot deze steun bedraagt thans circa 5,7%.

De 200-dagenlijn van de beurs van Zwitserland laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

 

 Uitleg pullbackbodem en pendulum-swing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Koersdoel op basis van de pendulum-swing

Volgens de pendulum-swingmethode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

 • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
 • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is het koopsignaal gevalideerd
 • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
 • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

 

 • Pullback

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 28 mei Unilever flirt met weerstand 46
 2. 24 mei MSCI World-index zit nog lang niet op zijn top 58
 3. 23 mei Nvidia test cruciale barrière 46

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 Calimero 29 maart 2024 13:21
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 29 maart 2024 10:39:

  En na die pullback wordt het koersdoel van de AEX 1.047 en kan Royce eindelijk, ein-de-lijk, ja uiteindelijk en toch nog ten langen leste, zeggen: "ZIET u wel? Ik hád het toch gezegd?!"

  ;O))
  Bij zulke koersdoelen altijd even de belangrijke getallen erbij zetten ... :)

  mvg

  www.youtube.com/embed/tnwsD8t4dSo?rel...
 2. forum rang 9 Calimero 29 maart 2024 13:50
  Key Fed inflation gauge rose 2.8% annually in February, as expected
  PUBLISHED FRI, MAR 29 20248:32 AM EDT .. UPDATED 2 MIN AGO

  www.cnbc.com/2024/03/29/pce-inflation...

  Watch CNBC’s live coverage of Friday’s key inflation data
  PUBLISHED FRI, MAR 29 20248:09 AM EDT ... UPDATED 17 MIN AGO

  www.youtube.com/embed/aMC5goa2ft8?rel...
 3. Bubbletrader 29 maart 2024 14:37
  Bedankt Calimero voor de link.

  De commentators op CNBC geven dus wel toe dat de cijfers iets ""hotter than expected"" zijn en de FED hiermee niet blij zal zijn v.b.w. betreft een renteverlaging..Uiteraard zijn de CNBC commentators de cijfers alweer aan het bagatelliseren. Ben benieuwd hoe de US futures zullen openen zondagnacht om 24.00u, ik heb geen flauw idee in dit bullish sentiment.
 4. forum rang 7 handyman6 29 maart 2024 15:45
  Het andere geluid: meeste beurzen en bedrijven hebben in dit kw en in 2023 met moeite echte positieve cijfers kunnen produceren,als je de inflatie van 20%-25% overall meerekent.
  Natuurlijk ziet het er in die loon tabellen en grafieken prachtige uit zo'n 20% stijging,maar het is dus " gebakken lucht" ,net genoeg om qua koopkracht niet achteruit te kachelen....
  De belgische,zwitserse,engelse beurzen zijn zo gezien ,zelfs fors achter gebleven,zoals dat in een recessie hoort!

  Wat een schijnvertoning deze zgnd rallies: bijkopen om je inflatieverlies te kompenseren,net zoiets als die graai flatie in supers en handel.
  Maarja ,we laten ons graag blij maken met een lege dop of dooie mus......
  ;-)))))
 5. forum rang 9 Calimero 30 maart 2024 13:07
  Voor de Stargazers ... en voor Gwen natuurlijk ...

  MMA FREE WEEKLY COLUMN FOR THE WEEK BEGINNING APRIL 1, 2024 ©
  Published March 29, 2024

  The big star last week was probably Gold, which soared to another new all-time high on Thursday, March 28, the last trading day of the holiday week.

  www.mmacycles.com/free-weekly-forecas...

  ......

  Oops .. alweer een jaar verder ... misschien een keer updaten ...

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14715417...

  www.youtube.com/embed/5nXJYBYbO1M?rel...
 6. forum rang 9 Calimero 30 maart 2024 13:28
  quote:

  Calimero schreef op 30 maart 2024 13:07:

  Voor de Stargazers ... en voor Gwen natuurlijk ...

  .....

  Oops .. alweer een jaar verder ... misschien een keer updaten ...

  www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14715417...

  www.youtube.com/embed/5nXJYBYbO1M?rel...
  Zo dan maar even .. mvg

  2209 blauw
  2233 rood
  2257 blauw
  2281 rood
  etc.

  www.profinance.ru/chart/gold/max/

  www.youtube.com/embed/nTeRBjgJSsk?rel...
 7. Ole In het Berenbos 31 maart 2024 08:43
  quote:

  Partout schreef op 29 maart 2024 15:10:

  Samengevat :

  Weersverwachting:
  daling van minimaal 30%,
  echter na regen komt zonneschijn.

  Shorten dus.
  Goedemorgen,

  Zolang de US-rente gelijk blijft gaat er niets gebeuren.
  Er zijn twee zaken die een daling kunnen veroorzaken.

  - de US arbeidsmarkt stort in elkaar
  - FED veroorzaakt een recessie door de rente te snel te verlagen.

  Als je deze twee zaken blijft volgen dan is er geen reden tot paniek.

  Gr
 8. forum rang 7 Doptieman 1 april 2024 10:59
  quote:

  Subtropical schreef op 1 april 2024 08:30:

  Tis duidelijk wat de regie wil. Wordt weer een grote gap opening up morgen. De cijfers van vrijdag doen er totaal niet toe, er was al besloten welke kant het op moest.
  Ik denk dat je dat goed ziet Subtropical het stond al vast! De AEX beweegt gewoon in de richting
  van het geld, dus in de richting van de meeste winst !! Poppenkast dus en toch blijft het boeiend
  terwijl je weet dat het poppenkast is ? Vreemd eigenlijk !
  Op naar triple 8.... Ciao..
 9. forum rang 7 handyman6 1 april 2024 11:11
  Een opvallend truukje van sommige analisten,als hun visie op de beurs niet uitkomt of lang uitblijft,is beweren dat andere beleggers helaas " zitten te
  slapen" of " het nog niet door hebben" of " een roze brilletje ophebben " etc. Beursman heeft daar een handje van ,maar in het dagbericht van een grote bank lees je het ook geregeld:wij weten hoe het zit , de rest zit te slapen....
  Totdat blijkt dat het echt niet uitkomt wat de HH analisten voorspelden en hoor je nooit meer wat.
  Tja
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links