Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Stevige winst voor de AEX, dovish Fed

Risk one day levert stevige winsten op

De financiële markten hebben er ineens zin in dankzij nog niet officieel bevestigde berichten dat de Chinese overheid een nieuwe ronde stimulans zou voorbereiden en zowaar wat 'dovish' uitlatingen van enkele Fed-officials. Het kan verkeren. 

De gevechtshandelingen in het Midden Oosten, vooralsnog hoofdzakelijk tussen Israël en Hamas, hebben daarbij vooralsnog weinig impact op de beurzen, al kreeg de olieprijs eerder deze week wel een lift van de uitgebroken gevechten. 

Zo lang het conflict beperkt blijft tot een (zoveelste) clash tussen Israël en Hamas zal de impact op de financiële markten gering zijn. Het wordt uiteraard een ander verhaal als meer partijen betrokken raken bij het bloederige geweld in het Midden Oosten. 

Damrak 

Over naar het Damrak waar het, net als overigens op de overige Europese beurzen, het een typische risk on day is. En dat betekent dat vooral aandelen die de afgelopen periode zwaar onder druk stonden, nu de lijst met koplopers mogen aanvoeren. 

Onderliggend bedrijfsnieuws blink vooral uit in afwezigheid, dus veel koersuitslagen zijn louter toe te wijzen aan het gekantelde sentiment. Het is uiteraard nog wat (te) vroeg voor een eindejaarsrally, maar dit soort dagen geven beleggers moed. 

De lijst stijgers is lang, te lang voor een volledige opsomming. Enkele fondsen die er in positieve zin uitsprongen binnen de AEX waren onder andere ABN AMROAdyen, Besi en Prosus. Laatstgenoemde had overigens nog wel relevant bedrijfsnieuws (zie lager). KPN, NN Group en Shell profiteerden amper van het omgeslagen sentiment. 

Ook binnen de AMX veelal stijgende koersen, onder aanvoering van onder andere AF-KLM, Basic Fit, Just Eat Takeaway en OCI. Eigenlijk viel alleen ECP uit de toon met een beperkte koersdaling. 

Ook de smallcaps lagen gevraagd, met Ebusco als absolute koploper, op ruime afstand gevolgd door aandelen als Fastned, Heijmans en Sif Holding. Hier viel Nedap op met een koersdaling tegen de markt in. 

De AEX won afgerond 1,8% om te sluiten op een stand van 739 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

ASR 

Het is een roerige periode voor ASR. De Nederlandse verzekeraar kreeg enkele weken geleden een forse nederlaag te verwerken in de rechtszaal en sindsdien is het aandeel fors in waarde gedaald.

Op de dag van de roemruchtige Woekerpolisuitspraak van het Hof kelderde de beurskoers met liefst 14%. De centrale vraag is wat de mogelijke financiële schade zal zijn voor ASR en wat dit betekent voor beleggers

ABN AMRO

De Nederlandse grootbank ziet eindelijk dat de overheid zijn belang in de bank heeft gereduceerd tot onder de 50%. Belangrijk voor de bank, al zal diezelfde overheid voorlopig nog wel een aardige vinger in de pap hebben.

Nu ook de voorgestelde verhoging van de bankenbelasting wat wordt afgezwakt, ontstaat er allicht ruimte voor het aandeel voor een meer marktconforme waardering, al zit er nog wel een addertje onder het gras:  

FlatexDegiro

De Duitse broker heeft flinke vorderingen gemaakt met het aanpakken van tekortkomingen in de bedrijfsvoering. Dat betekent dat de weg vrij komt te liggen om eigen aandelen in te kopen. Wat dit voor aandeelhouders in FlatexDegiro tot gevolg kan hebben, valt te lezen in een analyse van de IEX Beleggersdesk

BlackBerry

Eeuwige overnamekandidaten en beleggers die blijven dromen van een fors overnamebod: de beurzen kennen tal van voorbeelden. Zo ook in de VS waar BlackBerry al zeker tien jaar als gedoodverfde overnamekandidaat geldt.

Hoe realistisch is dat in dit geval en als het tot een bod komt, waar moeten beleggers dan aan denken? Een frisse blik bij IEX Premium op het fonds: 

IEX Modelportefeuilles  

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap. Nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

Hoewel ook in de VS de koersen stegen, was er sprake van veel lagere winsten dan in Europa. Pepsico (%) trok zijn outlook voor het gehele jaar licht omhoog, Rivian (%) kreeg fanmail van diverse banken en Akero ging 65% (!) onderuit op slecht testnieuws over een levermedicijn. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones 0,7% in de plus, de S&P 500 won 0,9% en de Nasdaq steeg afgerond 1%.  

Rentes 

Weinig actie op het rentevlak, behalve in de VS waar de rente een flinke snoekduik nam, en in Italië dat kapitaalmarktrentes van rond de 5% niet kan betalen. Interessant genoeg kroop de rente van Duitsland en Nederland juist enkele basispunten op.  

rente
Bron: Reuters

Brede markt  

De kleur vandaag is overwegend groen. De meeste Europese beurzen laten een stevige winst zien, onder aanvoering van Zuid-Europese landen als Spanje en Italië. Wel ging in Parijs EuroAPI (- 58%) snoeihard onderuit op een outlookverlaging. 

Olie, goud en bitcoin profiteren niet mee van het positieve sentiment en de VIX is nog ver verwijderd van stressniveaus. Wat helaas wel stevig steeg vandaag, samenhangende met het geweld in het Midden Oosten, was de gasprijs (+ 12%). 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • ABN AMRO (+ 2,9%) kan de Nederlandse overheid uitzwaaien als meerderheidsaandeelhouder, een goede ontwikkeling voor de bank  
  • Adyen (+ 4,2%) won vandaag vrijwel alles terug van het verlies gisteren, geen bedrijfsnieuws 
  • Philips (+ 2,5%) kreeg een flink hoger koersdoel van een Amerikaanse zakenbank 
  • Prosus (+ 3,4%) heeft plannen om een onderdeel naar de beurs te brengen begin volgend jaar   
  • AF-KLM (+ 5,6%) is ook zo'n typisch risk on aandeel, maar daarmee nog geen serieuze belegging   
  • Just Eat Takeaway (+ 8,0%) blijft voorlopig vooral een speelbal van speculanten 
  • Ebusco (+ 8,5%) verlengde het (grote) raamcontract met Deutsche Bahn én kreeg elders een speculatieve kooptip 
  • Sif Holding (+ 4,7%) wist ook wat op te krabbelen nadat het de afgelopen weken zwaar moest inleveren  
  • Op de lokale markt profiteerde ook beursuitbater Euronext (+ 2,1%) van het beterende sentiment  

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex


Agenda 11 oktober

08:00 Inflatie - September def. (Dld)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Producentenprijzen - September (VS)
20:00 Federal Reserve - Notulen (VS) 

En dan nog even dit 

Prosus wil belang te gelde maken 

Eindelijk enige afkoeling in de VS 

Deutsche Bank bullish op Europese aandelen 

Private equity heeft weinig opties 

Chinese overheid overweegt nog meer stimulans 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 14:00 Opvallend goede jaarstart voor Euronext
  2. 09:40 Royaal bod op marktleider uit IJsland
  3. 16 mei Cruciaal advies voor iedere belegger

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 10 oktober 2023 19:03
    Tja een woordvoerder van de FED zegt een paar lelijke dingen en de boel gaat uit zijn dak is gewoon onzin en slecht moment. Inflatie is echt niet tot stilstand gekomen vandaag!! Moge duidelijk zijn. Er moeten nog rare sprongen gemaakt worden en met een consument met de handjes op de knip zal er nog aardig dansje optreden. Ebusco en JET? ja puur speculatief voorlopig vanaf blijven is mijn visie. Banken?? Gevaarlijk terrein vanwege de kredieten die uiteindelijk niet betaald kunnen worden. Q4, jaarcijfers en Q1 zullen richting geven zou de boot maar afwachten en een beetje geduld hebben.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links