Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het ware 'winstwonder van 2022', maar hoe lang nog?

Het ware 'winstwonder van 2022', maar hoe lang nog?

Duimen maar, geluk bij alle ongelukken als dit jaar de kreet het 'Winstwonder van 2022' oplevert. Winsten en marges zijn namelijk niet stuk te krijgen. Ook niet door de hoge energieprijzen.

Tot nu toe dan. ABN Amro verbaast zich er ook over, want hogere kosten doorprijzen kan niet eeuwig doorgaan.

Value trap

De marges van de meeste van deze energie-intensieve bedrijven lopen zelfs op. Let wel, dit zijn hardcore cyclicals. Ofwel, als de tijden minder worden, dan vallen omzet, winst en marges zo van een klip. Ze lijken soms spotgoedkoop - ArcelorMittal doet twee keer de verwachte winst - maar dat kan de beruchte value trap zijn. 


Maar nu! Want de energieprijzen blijven maar oplopen en, ABN Amro wijst erop, het consumentenvertrouwen en de huishoudpotjes kegelen omlaag. De bank onderbouwt echter louter met woorden en niet met feiten of cijfers dat het nu minder kan worden (en dat hadden we zelf ook al bedacht, toch?)

Best en worst case scenario

Vanochtend trof u deze in onze morning call aan: de omzet- en winstverwachtingen voor de AEX zijn ook (nog?) niet stuk te krijgen. Het zou dé verrassing van deze bear market zijn als er geen winstrecessie komt (standaard al gauw -40%).

De worst case-scenario's kent u voor deze winter: recessie, kou, donker, misschien wel blackouts en Jan en Jantien Modaal die financieel het water aan de lippen staat.

Het best case-scenario is dat alles meevalt: recessie, energie, inflatie, kooplust, rentes en misschien wel maatschappelijke en geopolitieke onrust. Misschien gaat het er bij u niet in en rollen we inderdaad een dikke (winst)recessie in, maar weet dat Mr. Market een rare kostganger is.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Steven v. O. 6 september 2022 12:47
    Tja, de consument. Het is echt fenomenaal dat bestedingen gewoon door blijven lopen. Pessimisme onder consumenten lijkt vrij weinig te betekenen, behalve "stickershock" door energieprijzen. Alhoewel er veel wordt geschreven over consumenten in de knel, lijkt er niets in de data te vinden wat op duidelijke krimp in bestedingen duidt. Hooguit een draai in bestedingscategorieen

    Sterker, onze totale spaarsaldo lijkt tot juli gewoon te groeien www.dnb.nl/statistieken/data-zoeken/#...

    Bestaat prijselasticiteit wel echt? Rara politiepet
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links