Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Het houdt maar niet op

Slotcall: Het houdt maar niet op

Het is een dag die symbool staat voor het gehele jaar. De AEX verliest 1,3% en het zijn wederom de technologie-aandelen die de grootste klappen te verwerken krijgen. Besi (-3,4%), ASMI (-2,7%) en Just Eat Takeaway (-2,5%) krijgen het aardig voor de kiezen.

Een duidelijke reden valt hiervoor niet aan te wijzen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen valt weliswaar slechter uit dan verwacht, de consumentenbestedingen zakken en het Duitse BBP-cijfer valt vies tegen. Toch kunnen deze macro's de trigger niet zijn, aangezien het sentiment daarvoor al slecht was.

Het is simpelweg zo'n dag waarop het omlaag moet. Het brede beeld is dat de defensieve havens de schade beperkt houden, terwijl de risicovolle aandelen het aardig te verduren krijgen. De staalbedrijven ArcelorMittal (-5,4%) en Aperam (-3,5%) zijn daarvan een exemplarisch voorbeeld.

Signify

Toch zijn er ook nog winnaars. Signify (+11,0%) verpulverde de verwachtingen van analisten. Dit is opvallend omdat het lichtbedrijf in het derde kwartaal nog met een halve winstwaarschuwing langskwam. Waar ik vooral enthousiast over ben is dat de onderneming zijn marges in het vierde kwartaal wist te verhogen.

Dit ondanks alle problemen in de toeleveringsketen. Daarnaast durfde het management het aan om een concrete outlook voor 2022 af te geven. Een belangrijke doelstelling is het behalen van een kasstroomrendement van tenminste 8%.

De sterke eindsprint van Signify vormt voor mij aanleiding om mijn taxaties voor de vrije kasstroom opwaarts bij te stellen. Of het ook voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel.

Apple

Daar waar vrijwel alle technologiebedrijven op Wall Street te maken hebben met grote chiptekorten, valt de schade bij Apple (+5,5%) alleszins mee. In het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2022 rapporteerde de iPhonemaker zelfs een 11% hogere winst tot $118,4 miljard. 

Dit is aanmerkelijk meer dan waar wij als IEX-Beleggersdesk op rekende. Analist Paul Weeteling ging uit van een plus van 8% en zat daarmee zelfs ruim boven de marktconsensus. Ook de marges blijven maar oplopen, waardoor de winst per aandeel met 24% toenam tot $2,10.

Het enige probleem van een belegging in Apple is de pittige waardering. Het aandeel noteert tegen 24 keer de getaxeerde winst en dat is in het huidige beursklimaat niet goedkoop. Of Weeteling het aandeel ook koopwaardig acht, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen vandaag licht op. Alleen de Amerikaanse tienjaarsrente (-2 basispunten) zakt wat terug. Anderzijds is het deze week ook wel erg hard gegaan.

 • Nederland: +2 basispunten (+0,09%)
 • Duitsland: +1 basispunt (-0,04%)
 • Italië: +1 basispunt (+1,37%)
 • Verenigd Koninkrijk: +2 basispunten (+1,25%)
 • Verenigde Staten: - 2 basispunten (+1,79%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: -2,6%
 • AEX deze maand: -6,7%
 • AEX dit jaar: -6,7%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -6,7% 

Schade valt mee

De AEX (-2,6%) presteert deze week dramatisch. Het is algemeen bekend dat er in de hoofdindex nogal wat technologiefondsen zitten en laten deze er nou net ronduit beroerd bij liggen. Met name zwaargewicht ASML (-10,0%) drukt de AEX de verkeerde kant op. Anderzijds doen de Duitsers (-1,8%) en Fransen (-1,5%) het ook niet geweldig.

 

AEX

Shell (+5,5%) profiteert van de hogere energieprijzen en ook in Unilever (+3,7%) is er de nodige fantasie ontstaan. De activistische aandeelhouder Nelson Peltz, die in het verleden bij Procter & Gamble een succesvolle turnaround wist te bewerkstelligen, is aan boord gestapt. De chippers ASMI (-13,4%) en Besi (-12,1%) gaan daarentegen aan gort.

 

AMX

Galapagos (+14,7%) straalt dankzij de komst van de nieuwe topman Paul Stoffels. De markt hoopt dat hij het bedrijf met zijn ervaring en netwerk nieuw leven kan inblazen. PostNL (+7,7%) profiteert van een meevallende kwartaalupdate. Cyclische staalaandelen zijn eventjes niet geliefd, zo eindigt Aperam (-7,3%) onderin het rechterrijtje.

 

ASCX

De Small Cap-index sluit de week zelfs af met een klein winstje. Dit is volledig te danken aan zwaargewicht Accell (+24,9%). De private equity-partij KKR heeft een bod uitgebracht van €58 per aandeel op de fietsenfabrikant. Toch valt het niet geheel uit te sluiten dat er nog een hoger bod in zit. In dit artikel leest u er meer over.

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week maakt Arend Jan de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 20 mei Slotcall: Geen peil op te trekken 6
 2. 20 mei "Nu gaan ook de defensieve aandelen onderuit" 12
 3. 20 mei AstraZeneca laat de markt zijn hielen zien

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jopieklaploper 28 januari 2022 19:41
  We raken direct in paniek als het even wat minder gaat (een gezonde pullback in een opgaande trend) omdat we de laatste jaren alleen maar stijgingen gewend zijn geweest. Even doorbijten dan gaan we vanaf volgende week vrolijk weer de uptrend oppakken en eind febuary zitten we al weer op een nieuwe top van 870 punten.

  Het gaat supergoed met de economie, er is weinig inflatie dus het kan alleen maar beter worden.
 2. Sorong 29 januari 2022 00:01
  quote:

  turboJona schreef op 28 januari 2022 20:01:

  "Een duidelijke reden valt hiervoor niet aan te wijzen" --> overwaardering en Fed rente omhoog?
  Nee. De IEX-opmerking heeft duidelijk betrekking op alleen deze beursdag. Wat jij aangeeft is wat het sentiment slecht maakt, maar dat was gisteren ook het geval en daarvoor ook. Gepoogd werd een trigger te vinden specifiek voor wat vandaag gebeurde.
 3. bergen333 29 januari 2022 01:25
  Just Eat Takeaway een technologie-aandeel? Ze brengen vreten rond, wat is daar 'technologisch' aan?

  "Een duidelijke reden valt hiervoor niet aan te wijzen". Hoezo geen duidelijke reden, je schrijft het toch zelf: "aangezien het sentiment daarvoor al slecht was." En het Fed-besluit van woensdag alweer vergeten?
 4. florida_tower 29 januari 2022 11:40
  quote:

  an12 schreef op 29 januari 2022 00:35:

  [...]
  Maar op je portefeuille heb je afgelopen weken flink ingeleverd.
  Dat was je zeker vergeten te melden.
  De korte termijn is irrelevant. Ik heb een portefeuille voor mijn pensioen, de komende 30 jaar heb ik mijn belegde kapitaal niet nodig
 5. forum rang 6 wiegveld 29 januari 2022 12:11
  JET is zowel technologie als old school postbezorging.
  JET gaat niet goed, omdat mensen nu weer self uit eten gaan en Jitze zijn hand overspeeld heeft met de overname in de USA.
  Tot slot lijkt hij gedoe te hebben met bezorgers en een eerste vakbond.
  www.nrc.nl/nieuws/2022/01/28/bij-krit...
  Maar of dat groot of klein bier is weet ik niet meteen
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links