Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2022: Rente omhoog

Outlook 2022: Rente omhoog

Technisch staat de Nederlandse rente op het punt door te breken. Voor 2022 achten wij een rentestand van +0,6% tot +1% mogelijk.

Ik heb me nergens zo in vergist als in de rente. Ik gaf hier begin vorig jaar aan dat een negatieve rente op korte termijn voorbij zou zijn. Niets is minder waar gebleken.

Maar technisch bezien is een hogere kapitaalmarktrente nog steeds zeer waarschijnlijk in de komende jaren. Derhalve voorzie ik ook in mijn outlook voor 2022 een stevige rentestijging. De negatieve Nederlandse rente zou daarmee volgend jaar voorbij zijn.

Dit houdt onder meer  het volgende in:

  • Het technische plaatje van de Nederlandse kapitaalmarktrente is goed nieuws voor de pensioenfondsen. Nu de rente weer opwaarts krult en op termijn zelfs weer boven de 0% uitkomt, zouden pensioenen weer geharmoniseerd mogen worden. Boomers en pensionado's kunnen dan opgelucht ademhalen.

  • Toetreders op de huizenmarkt zal het niet ontgaan dat het technische plaatje op termijn hogere rentestanden voorspelt. Het hypoteekwalhalla lijkt voorbij. Waarschijnlijk zullen de huizenprijzen gaan pieken.

  • Ook de nieuwe minister van Financiën moet opletten. De staat, die tot voor kort over 'gratis' geld kon beschikken, moet snel in actie komen om miljarden euro's 'goedkoop' binnen te harken.  De Nederlandse kapitaalmarktrente is vooral onder ECB-president Draghi gedaald van bijna +3,75% (top 2011) naar -0,60% (historisch dieptepunt in augustus 2019)

Outlook 2022: Rente gaat omhoog

Technisch heeft de rente de 0%-grens weer in zicht. Voor volgend jaar verwachten wij een definitieve doorbraak.

Technisch liggen daarna niveaus tussen +0,60% en +1% in het verschiet. Ik beoordeel de grafieken van de Nederlandse kapitaalmarktrente op basis van de korte termijn, de lange termijn en de meerjarige ontwikkelingen.

Helemaal onderaan beantwoord ik enkele reacties op mijn column 'Negatieve rente is gratis geld'.

Korte termijn: Nederlandse kapitaalmarktrente draait opwaarts

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente heeft de correctieve fase vanaf eind oktober verlaten. Daarmee is er duidelijk sprake van een technische draai naar boven.

Ook zien we, sinds het low rond -0,38% in augustus, recent rond -0,25% weer een hogere rentebodem.

Lange termijn: Nederlandse kapitaalmarktrente naar 0%

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente weet rond -0,38% (low van augustus) en -0,25% (low in december) hogere bodems te vormen. Dit signaleert een serieuze technische draai.

Een andere technische verbetering is het feit dat de dalende trend vanaf 2018 is gebroken.

Het lijkt erop dat nu de rentetoppen rond +0,06% worden opgezocht.  Ik verwacht dat de huidige rentestijging daar, in elk geval tijdelijk, wordt tegengehouden.

Maar zoals gezegd draait het technische plaatje serieus. Op termijn is een doorbraak van de 0%-grens het meest waarschijnlijke scenario.  Voor 2022 achten wij een rente richting +0,6% tot 1%  mogelijk.

Meerjaren grafiek: Nederlandse rente vormt solide bodem

De Nederlandse kapitaalmarktrente heeft de 14-jarige neerwaartse trend inmiddels duidelijk verlaten.

Thans vormt de rente een mooie driehoeks-formatie, die technisch alle kenmerken heeft van een solide bodem. Technisch heeft de rente nog de toppen van 2020 en 2021 te overwinnen, maar het gehele technische plaatje sorteert voor op een nieuwe stijgende fase.

Na een overtuigende uitbraak uit de driehoek (boven de 0%-grens) zal de rente definitief het luchtruim kiezen.  Voor 2022 achten  wij een rentestand tussen +0,6% en +1% mogelijk. Op langere termijn voorziet het technische plaatje zelfs niveaus rond 3,75%, de top van 2011.

Rente NL2007

Antwoord op de vele reacties het artikel 'Negatieve rente is gratis geld

Dank voor uw vele mails, waarvan sommige zeer kritisch. Veel inzenders vonden de kop van het artikel 'Negatieve rente is gratis geld' niet terecht. Laat ik de implicaties van deze headline nogmaals voorrekenen.

Stel u bent de staat der Nederlanden en u leent op dit moment €100 (of een veelvoud daarvan) voor een periode van tien jaar. U kunt dit bedrag tot en met 2031 inzetten, beleggen of anderszins investeren.

De strekking van mijn verhaal was dat de nieuwe minister van Financiën geld kan lenen op de kapitaalmarkten, voor een rente die onder 0% noteert. Dus in plaats van (rente)  te betalen, krijgt hij geld toe op zijn/haar lening.

Mijn stelling was dat het nieuwe kabinet met deze lening enkele hoofdpijndossiers zou kunnen aanpakken. Het is alsof u een huis koopt, een hypotheek neemt en van de bank bovendien geld toe krijgt, bijvoorbeeld om te verbouwen. Prima deal voor de nieuwe minsiter toch?  De staat leent het geld overigens rechtstreeks op de kapitaalmarkt.

Doorgaans zijn het onze pensioenfondsen die hun gelden ter beschikking stellen aan de staat. Dus eigenlijk zijn wij de klos, want het zijn onze ingelegde pensioengelden die aan de staat worden uitgeleend. 

Geld aan het werk zetten

In mijn suggestie wordt het geleende bedrag vervolgens  gedurende tien jaar aan het werk gezet. Mogelijk levert het zelfs rendement op, bijvoorbeeld als de staat het in vastgoed zou aanwenden.

Zoals gezegd betaalt de staat gedurende de komende tien jaar helemaal geen rente. De officiële rente op de kapitaalmarkten voor 10-jaarsleningen bedraagt thans -0,11%, maar lag zelfs nog ietsje lager (rond -0,25%) toen ik mijn blog schreef.

Maar de rode draad in mijn stelling is dat de minister van Financiën geld toe krijgt.

Aanbieders staan in de rij

Enkele vragenstellers dachten dat het de staat niet lukt om geld te lenen, omdat er voor de uitleners, met een negatieve rente van -0,25%, géén vergoeding wordt ontvangen.

Deze veronderstelling klopt echter niet. Ik ben hier eens ingedoken en kwam er achter dat het ministerie van Financiën recent binnen twee minuten een kleine 2,5 miljard heeft binnengehaald. De aanbieders (lees pensioenfondsen) staan dus in de rij.

Hulp door inflatie

Vroeg of laat moet dat geld toch terug betaald worden?

Inderdaad, maar in mijn voorbeeld pas over tien jaar. De staat zet het geld meteen aan het werk, maar ze betaalt de lening dus niet eerder dan  in 2031 terug. In die periode werkt de inflatie in het voordeel van de staat. Gedurende de looptijd van die lening zou  de inflatie gemiddeld 2,25% kunnen bedragen, wellicht zelfs iets hoger.

Dan neemt de koopkracht van het geleende bedrag elk jaar met zo'n 2,25% af. Dus ten eerste  leent de staat tegen een negatieve rente en krijgt geld (in de vorm van een negatieve rente) toe. Bovendien is de lening over tien jaar door de inflatie in waarde afgenomen.

Eén lezer was blij dat ik geen minister van Financiën word. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zit lekker elke dag naar mijn grafiekjes te kijken, maak een dagelijkse blog en mag af en toe kritische mails beantwoorden.

Uitkopen van agrariërs

Ik kreeg veel opmerkingen op mijn suggestie dat een deel van het geleende geld gebruikt kan worden om agrariërs uit te kopen (aanpak CO2-probleem) en de vrijkomende grond te benutten voor woningbouw (oplossen woningnood). Men vond dat ik geen verstand van zaken heb. Dat heb ik ook niet, maar bovenstaand rekensommetje is simpel en snel gemaakt.

Volgens sommigen moet het Nederlandse volk agrariërs dankbaar zijn. Iemand stelde zelfs voor hen elke week een bos bloemen te geven, aangezien zij werkelijk topsport leveren. En wie anders zorgt voor het eten op ons bord, vraagt u zich bovendien af. Ook hierin heeft u deels gelijk, want agrariërs zorgen voor ons eten.

En geen boer of agrariër waar ook ter wereld presteert zo goed als wij in Nederland doen denk ik dan. Ik heb geen verstand van het vak van agrariër, maar ken wel het gehele macroplaatje.

De achterliggende gedachte in mijn blog was  dat zo'n driekwart van de Nederlandse landbouwproductie wordt geëxporteerd. Dus wij zitten met de CO2-vervuiling, voor voedsel wat in Madrid, New York of Tokyo wordt genuttigd.

Ik denk dit fenomeen anno 2021 niet langer verstandig is. De Nederlandse boeren moeten hierdoor een gigantische CO2-berg oplossen, voor voedsel dat ergens anders wordt genuttigd.

Kortom, wij dragen de lasten en ergens ver weg ontvangen ze de lusten. Maar metaforisch gezien moet de gehele Nederlandse samenleving dit probleem oplossen.

Want CO2 is geen geïsoleerd probleem van één  boerderij. Het viel me trouwens in al uw reacties op hoeveel steun er is voor Nederlandse boeren.

Enkele reacties geven aan dat, als we nu nog meer huizen bouwen, er over tien jaar geen ruimte meer over is om nog nieuwe huizen neer te zetten. Wat is dan de oplossing zo vroeg men zich af. 

Nogmaals, mijn stelling is dat  de staat agrarische grond moet kopen om er huizen op te bouwen. Er is hierdoor sprake van een transitie van agrarische ruimte naar ruimte voor de volkshuisvesting. Er wordt in mijn voorstel dus geen schaarse grond bebouwd, maar bestaande agrarische grond wordt omgezet in bouwgrond.

Historisch unicum

Nogmaals, ik vind dat u op een aantal punten volledig gelijk heeft. Ik heb geen kennis van zaken, ben geen minister, bovendien weet ik niets van landbouw of volkshuisvesting. Maar ik kan wel rekenen, en zie dat de rente nu op het laagste punt ooit staat.

Al kijken we 300 jaar terug, nog nooit kon een minister van Financiën geld lenen tegen een negatieve rente. En nu er bovendien een hoge inflatie tegenover staat adviseer ik de nieuwe minister  om van deze schaarbeweging te profiteren.


Meer Outlook 2022

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kippenboertie 28 december 2021 08:01
    U geeft duidelijk aan geen verstand van landbouw te hebben en dat blijkt ook wel uit het verhaal.
    Ten eerste is de relatie tot landbouw geen CO2, maar N. Ten tweede exporteren wij niet driekwart van onze producten, maar komt deze rekensom tot stand door de doorvoer o.a. door haven Rotterdam. Wat hier dan nog werkelijk geproduceerd wordt blijft een groot deel in de regio Londen, Parijs en Berlijn. Noem dat liever regionaal geproduceerd.
  2. forum rang 9 objectief 28 december 2021 08:44
    quote:

    kippenboertie schreef op 28 december 2021 08:01:

    U geeft duidelijk aan geen verstand van landbouw te hebben en dat blijkt ook wel uit het verhaal.
    Ten eerste is de relatie tot landbouw geen CO2, maar N. Ten tweede exporteren wij niet driekwart van onze producten, maar komt deze rekensom tot stand door de doorvoer o.a. door haven Rotterdam. Wat hier dan nog werkelijk geproduceerd wordt blijft een groot deel in de regio Londen, Parijs en Berlijn. Noem dat liever regionaal geproduceerd.
    Deels heb je gelijk, maar het neemt niet weg dat onze veeboeren vele malenmeer produceren dan wat de Nederlandse burgers nodig hebben.
    Wat erger is dat zij de grootste klimaat vervuilers zijn en miljarden onnodige subsidies ontvangen (Nederland en de EU) om te produceren, uit te kopen terwijl bij uitkoop de andere producenten de veestapel evenredig uitbreiden.

  3. forum rang 5 upsidedown 28 december 2021 08:56
    Als de opkoopprogramma's vd ecb stopt dan zal de rente idd wel omhooggaan. Rente stapjes liggen daarna ook op de loer. Maar de ecb zit met de zuidelijke lidstaten en die hebben baat bij een lage rente. Dus ik moet t nog zien of de nederlandse rente weer naar een significant niveau gaat.
  4. forum rang 4 alexnr75 28 december 2021 09:01
    quote:

    objectief schreef op 28 december 2021 08:44:

    [...]

    Deels heb je gelijk, maar het neemt niet weg dat onze veeboeren vele malenmeer produceren dan wat de Nederlandse burgers nodig hebben.
    Wat erger is dat zij de grootste klimaat vervuilers zijn en miljarden onnodige subsidies ontvangen (Nederland en de EU) om te produceren, uit te kopen terwijl bij uitkoop de andere producenten de veestapel evenredig uitbreiden.
    kippeboertie heeft helemaal gelijk met zijn opmerking dat jij helemaal geen verstand hebt van landbouw.

    Als jouw opmerking dat "als er vele malenmeer geproduceerd wordt dan wat de Nederlandse burgers nodig hebben" moet leiden tot het verminderen of stoppen van activiteiten, dan zou ASML ook moeten vertrekken :))))

    Grapjas!!
  5. forum rang 8 Lepre Chaun 28 december 2021 09:08
    Dank voor de duiding Royce .
    En ja ons ABN AMRO is gewoon een Topper van Formaat .
    Beste Nederlandse geldverstrekker van 2021. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. Hierin hebben bijna 300 onafhankelijke intermediairs hun oordeel gegeven over welke geldverstrekker – in hun ogen – zijn werk het beste uitvoert.
    De Nationale Hypotheekbond legt uit dat er meerdere aanbieders waren die met regelmaat hoog scoorden op de toetsingsaspecten. Naast de top drie, verdient volgens de bond ook ABN AMRO een pluim.
    En staat ook nog eens laag gewaardeerd .
    Op naar de introduction koers .
  6. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 28 december 2021 09:32
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 28 december 2021 09:08:

    Dank voor de duiding Royce .
    En ja ons ABN AMRO is gewoon een Topper van Formaat .
    Beste Nederlandse geldverstrekker van 2021. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. Hierin hebben bijna 300 onafhankelijke intermediairs hun oordeel gegeven over welke geldverstrekker – in hun ogen – zijn werk het beste uitvoert.
    De Nationale Hypotheekbond legt uit dat er meerdere aanbieders waren die met regelmaat hoog scoorden op de toetsingsaspecten. Naast de top drie, verdient volgens de bond ook ABN AMRO een pluim.
    En staat ook nog eens laag gewaardeerd .
    Op naar de introduction koers .
    En nog STEEDS erg goed in de Witte Was óók..

    In het Kader van er was(te) ééns..;)
  7. forum rang 6 mercurius-adept 28 december 2021 09:38
    quote:

    alexnr75 schreef op 28 december 2021 09:01:

    [...]

    kippeboertie heeft helemaal gelijk met zijn opmerking dat jij helemaal geen verstand hebt van landbouw.

    Als jouw opmerking dat "als er vele malenmeer geproduceerd wordt dan wat de Nederlandse burgers nodig hebben" moet leiden tot het verminderen of stoppen van activiteiten, dan zou ASML ook moeten vertrekken :))))

    Grapjas!!

    da's een drogreden, en bovendien tikje onbeschaafd verwoord
  8. forum rang 7 handyman6 28 december 2021 09:40
    quote:

    alexnr75 schreef op 28 december 2021 09:01:

    [...]

    kippeboertie heeft helemaal gelijk met zijn opmerking dat jij helemaal geen verstand hebt van landbouw.

    Als jouw opmerking dat "als er vele malenmeer geproduceerd wordt dan wat de Nederlandse burgers nodig hebben" moet leiden tot het verminderen of stoppen van activiteiten, dan zou ASML ook moeten vertrekken :))))

    Grapjas!!

    Want de uitstoot van ASML is vergelijkbaar met die van onze Hollandsche boeren?
    Grapjas!
  9. forum rang 6 mercurius-adept 28 december 2021 09:43
    quote:

    deBeer53Long schreef op 28 december 2021 09:21:

    Dat is echt voor het eerst dat ik lees dat landbouwexport vooral doorvoer is. Is daar een cijfer of percentage van? Ik ben niet meteen overtuigd....
    hier de 2020 cijfers (2021 cijfers komen over een maand):

    "De geraamde landbouwexport van 95,6 miljard euro is onder te verdelen naar 68,3 miljard euro goederenexport van Nederlandse makelij. 27,3 miljard euro is wederuitvoer, dat zijn goederen van buitenlandse makelij die na aankomst in Nederland niet of nauwelijks een bewerking ondergaan en daarna weer worden doorgevoerd naar het buitenland

    Sierteelt (9,5 miljard euro) werd in 2020 het meest geëxporteerd, gevolgd door vlees (8,7 miljard euro), zuivel en eieren (8,3 miljard euro), groente (7,1 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).

    Naast landbouwgoederen, exporteerde Nederland in 2020 ook voor een waarde van 9,8 miljard euro aan zogenaamde landbouwgerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen"
    www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2...
  10. [verwijderd] 28 december 2021 09:48
    Royce is goud!! Even verhaal lezen . Terwijl ik op het zonnedak It. In dd aljuparras of zoiets. Die witte dorpen. Kan O een huisje kopen hier staa er zeer verl leeg. En van dd bank. 20000 eu e he bent de koning. Maar ja bezit is last. Zit hier sowieso gratis. Ik ben tevreden. Nadi gemaakt gisteren. Fitness geweest leven is goed
  11. BenR 28 december 2021 10:39

    U bedoeld natuurlijk: de Franse wijn"boeren"".. die slurpen al jaren een heel groot deel van het landbouw
    subsidie budget op.
    Het zijn geen directe klimaat vervuilers maar subsidie vervuilers ;-)

    quote:

    objectief schreef op 28 december 2021 08:44:

    [...]

    Deels heb je gelijk, maar het neemt niet weg dat onze veeboeren vele malenmeer produceren dan wat de Nederlandse burgers nodig hebben.
    Wat erger is dat zij de grootste klimaat vervuilers zijn en miljarden onnodige subsidies ontvangen (Nederland en de EU) om te produceren, uit te kopen terwijl bij uitkoop de andere producenten de veestapel evenredig uitbreiden.

  12. forum rang 4 StoplossBurner 28 december 2021 10:40
    Landbouw heb ik weinig problemen mee, mits ze niet zoveel gif gebruiken dat het grondwater onbruikbaar wordt. Veeteelt daarentegen in de omvang die Nederland heeft is een zeer laag renderende industrie welke woningnood op 3 manieren aanwakkert; door het direct omliggende gebied te vervuilen en dus geen gezonde leefomgeving biedt, de ruimte die het direct en indirect (grond die benodigd is voor voedselvoorziening vee) benodigd, en de vele arbeids immigranten die huisvesting nodig hebben. Dan zie ik toch liever een paar boeren minder en een overheid die vol inzet op een tweede ASML of iets dergelijks; een industrie waar wel fors geld met export ervan kan worden verdient met relatief kleine impact voor de leefomgeving.
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links