Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook Wall Street: positief 2022

Outlook Wall Street: positief 2022

Als het rendier van Santa Claus tijdens kerstfeest, staat de Wall Street te trappelen op de drempel van het nieuwe beleggingsjaar.

Net als alle andere aandelenmarkten, beweegt ook de Amerikaanse aandelenbeurs nog steeds opwaarts, met wat aarzeling op de korte termijn.

Toenemende gretigheid onder beleggers

Op Wall Street is de technische schade echter zeer beperkt. Zagen we daar eerder dit jaar correcties van rond de 8%; de recente dip bedraagt slechts een kleine 5,5%. Dit duidt op toenemende gretigheid onder beleggers. Technisch blijft een Buy the Dips strategie dan ook gerechtvaardigd.

De uptrend wordt bevestigd zodra de Amerikaanse indices boven hun recente toppen en all-time highs weten te breken.

Positief

Positief is dat niet één van de correcties van de belangrijke indices onder de de 200-dagenlijn is geweest. Positief is ook dat de betere beleggingsmaanden van het jaar nog voor ons liggen: deze zijn doorgaans in de periode tot en met april.

Negatief

Tot voor kort was een minpuntje dat Wall Street wat op de muziek vooruitgelopen was, wat tot een overbought conditie had geleid. Maar dit is door de recente correctie helemaal geneutraliseerd.

De stemming werd onlangs vooral beïnvloed door angst voor economische fall out van de nieuwe coronavariant, in combinatie met stevige inflatie. Maar die zorgen lijken inmiddels verdisconteerd. 

Een apart thema is het gigantische geldstroom die president Biden in gang wil zetten. Beleggers hopen dat de Senaat in januari positief over Biden's economische plan Build Back Better zal stemmen. Daarmee hoopt Biden 2000 miljard dollar in de Amerikaanse economie te pompen.

Technologie

Vorig jaar rond deze tijd gaf ik aan dat Wall Street er technisch prima bijlag, met technologie als locomotief. In tegenstelling tot veel economen, verwacht ik dat technologie ook volgend jaar wel de rest van de beurs op sleeptouw zal nemen.

Conclusie

In deze kerstblog kijk ik vooruit op de Amerikaanse aandelenbeurs. Technisch ligt die er nog prima bij, behoudens wat aarzeling op korte termijn.

Ook in 2022 mogen we nog een flinke stijging van de koersen verwachten. Zowel voor de brede S&P500, als voor de Nasdaq zit er nog zo'n 20% tot 25% in het vat.

Dat geldt ook voor SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft. Buy the Dip lijkt ook voor 2022 een uitstekende strategie.

S&P 500-index

In de recente correctie vormde de S&P-index een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 4.545,85 punten (de bodem van 10 november). Weerstand ligt rond 5.850,00 punten (berekend koersdoel).

De uptrend wordt hervat zodra de index boven hun recente toppen en all-time highs van begin november rond 4.745,79 punten weet te breken.

De 200-dagenlijn van de S&P index laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

Nasdaq 100 index

Kopers in tech blijven zeer actief, getuige het patroon van hogere toppen en bodems op de Nasdaq 100-index. Bij correcties wordt op steeds hoger niveaus ingestapt. Steun ligt op 15.543,31 punten (de bodem van 3 december).

De kleinere Amerikaanse technologiebeurs biedt binnen de uptrend een koersdoel rond 20.200 punten. Maar eerst moet de index boven hun recente toppen en all-time highs van begin november rond 16.500-16.700 punten zien te breken.

De 200-dagenlijn van de Nasdaq 100 index laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.

 

SOX-index (Amerikaanse halfgeleiderindustrie)

In de recente terugval heeft de SOX index rond 3.670 punten (de bodem van 12 november) een fors hogere bodem achtergelaten. De SOX-index, die het koersverloop van de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, ligt er technisch prima bij.

De stijgende trend en het positieve technische beeld worden bevestigd omdat de koers ver boven de voorgaande top is opgevangen. Het berekend koersdoel ligt rond 5.000 punten.

De krachtige stijging van de 200-dagenlijn valideert de sterke technische conditie van van de SOX index.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 05 dec Technisch lijkt deze trend nog lang niet aan z'n end 44
 2. 01 dec De rente kan nog lager 109
 3. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59

Gerelateerd

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 24 december 2021 09:17
  Goede column Royce. Zien wat je ziet. De afgelopen dagen waren er flinke downtrends overal. Maar die downtrends zijn de afgelopen 2 dagen grotendeels gebroken. S&P 5 miljoen is on fire en uitgebroken.
  Handelsmeter gaat van bodem negatief, naar weinig negatief tot wat positief. Dus die moet de laatste stap nog maken. Meer positief - Toppen. Misschien 2 stappen dan. Bedankt voor het hele jaar 2021 voor het schrijven van al je ochtend columns. Sommige waren zelfs extra vroeg.
 2. forum rang 6 Doptieman 24 december 2021 09:19
  Zal wrs een slap dagje met een kleine AEX range worden zodat de theta en de vega weer afbreuk kunnengaan doen aan de optieprijs. en hetzelfde geld dan voor de twee kerstdagen.

  Dus maandag gaat de beurs pas weer open en dan zijn we 3 dagen theta afbreuk verder en dat is bij een vix van momenteel18 toch zeker 170 euro. Nee ik koop geen opties vandaag ik wacht af ik ga de witboordjes niet Sponsoren.

  En kortlopende opties een weekend bij mij laten overnachten dat doe ik ook niet meer dat is echt niet slim heb ik geleerd! of toch 800 op de teller ?
 3. forum rang 7 ttroo 24 december 2021 09:32
  Smart move Doptieman. Maar deze dagen zijn natuurlijk wel koren op de schrijvers hun molen.
  Iedereen moet verdienen. Maar is het een anti beloning voor risico nemen dezer dagen.
  RoRAMPO moet meer groen laten zien. ING is ook uit de downtrend gebroken. Wie weet kunnen ze nog wat groen laten zien vandaag, eerder volgende beursweek. Philips. Hangt er een beetje bij. Wel uitgebroken uit de kleine range op 30 laagtes. Maar nu? Terugtesten of gaan ze nog naar de 33 a 34 toe? Akzo. Lijkt ook de downtrend te hebben gebroken, maar kan nog geen sterktes maken vandaag. Mogelijk volgende beursweek. Besi, volgende beursweek naar de 76 en 79 euro toe? Ik ben in ieder geval vandaag kijker. Na een voortvarende start gaat de AEX zelfs voor de versnelling.
 4. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 24 december 2021 09:39
  quote:

  Doptieman schreef op 24 december 2021 09:19:

  Zal wrs een slap dagje met een kleine AEX range worden zodat de theta en de vega weer afbreuk kunnengaan doen aan de optieprijs. en hetzelfde geld dan voor de twee kerstdagen.

  Dus maandag gaat de beurs pas weer open en dan zijn we 3 dagen theta afbreuk verder
  Nou, je hebt anders strondmazzel dat Kerstmis volledig in het weekend valt. Anders was je 4 of 5 thetaverliesdagen verder. Dan waren er helemaal geen kortlopende opties meer, alleen maar aflopende opties!
 5. forum rang 7 ttroo 24 december 2021 09:48
  Zouden de Chineze real estate companies omvallen, vallen de Oranje Energie Leveranciersbedrijven 1 voor 1 om. Niet heel onverwachts. Gasprijzen zijn 20 a 30 voudigd van de laagtes. Niettemin was het risico van een gas prijs echt niet meer in de laagtes. Ze stonden al zo laag. Maar een 20 a 30 voudiging lag zeker niet 1.2.3. in de verwachtigen, eerder een normalisatie, oftewel een 2 a 4 voudiging. Aan de andere kant kleinere energie leveranciers houden de concurrentie levendig.

  Chineze real estates blijven een groot risico. Veel hangt af van de herstructureringen. Verlopen die goed, dan verminderd dat het risico profiel enorm. Verlopen die minder goed, dan verhoogt dat het risico profiel enorm. Een cash probleem hebben en onvoldoende partijen hebben die in je willen investeren middels herstructureringen is geen goede vooruitzicht.

  Brazilie blijft nog in de downtrend zitten zag ik. Down Jones lijkt net de downtrend gebroken te hebben. India zou verder moeten rebounden de komende 4 a 6 beursdagen. Zwaar wegende Nasdaq fondsen lijken aan het begin te staan van hun herstel. En dus kan de Nasdaq daarop verder vooruit de komende 4 a 6 beursdagen.

  Nog een kwartiertje a half uurtje wachten. Ik kan nog opgeroepen worden voor ondersteuning. Zo niet, dan gaan ik anderhalf uur wandelen. Zilver ging niet over de $23. Het was schijnbaar een te grote stap om dat te doen terwijl er 3 stilstaande dagen in het vooruitzicht liggen.

  Beetje vreemd. Las ik nou dat de Europese gas prijs flink aan het dalen was omdat Amerikaanse LNG schepen aan het naderen zijn in Europa? De Amerikaanse gas prijs daalde donderdag zelf ook 6% zo te zien. Met een $3.62 is de Amerikaanse gas prijs zelfs redelijk goedkoop te noemen. Het kan zeker nog een stuk lager, maar in vergelijking met de Europese gas prijs die mega flink is gestegen is de Amerikaanse gas prijs heel tam te noemen. En het gaat zelfs om de februari futures. Dus geen lente / zomer futures.

 6. forum rang 8 Lepre Chaun 24 december 2021 10:29
  quote:

  Fat behind the curve schreef op 24 december 2021 10:23:

  In China schijnt veel Onroerendgoed leeg te staan..

  Héél veel..

  FF op Mondiaal niveau praten van EU met Xi-PingPong van China..

  En het Asiel probleem als zodanig moet opgelost kunnen worden..

  Toegevoegd:

  En het Eten daar is erg goed..!
  En Ze kunnen ook gelijk aan de slag.
  Hier lopen ze jaren met hun handen in de zak.
  Of is dat een Niet Politiek correcte mening.
 7. forum rang 6 Doptieman 24 december 2021 12:18
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 24 december 2021 09:39:

  [...]

  Nou, je hebt anders strondmazzel dat Kerstmis volledig in het weekend valt. Anders was je 4 of 5 thetaverliesdagen verder. Dan waren er helemaal geen kortlopende opties meer, alleen maar aflopende opties!
  Proef ik hier irritatie ?? Niet zo een vriendelijk toon en inhoud als ik dit bericht zo lees Wel 3 ab tjes van je vrienden ! Heb IK DAN MAZZEL dat Kerstmis volledig in het weekend valt.? ??? het zal . Dat gun je me vast wel .

  Het weekend is toch goed voor de schrijver (lees ik net nog in een post ) draai daar nou niet omheen of wil je het misschien niet horen?? Zeg dat dan gewoon .

 8. forum rang 7 ttroo 24 december 2021 13:15
  Oeps. AEX glijdt uit in Europa. Van +0.05% naar -0.05%.
  U heeft tijdens mijn wandelingen het veel spannender gemaakt dan vandaag.
  Winkels / Horeca hebben recht op korting op hun huren. Minder goed nieuws voor RoRAMPO?
  ASML schommelt tussen jawel 700 euro en 710 euro. Nu meer aan de onderkant van deze range. Met zo'n beursdag als een van de weinige open, kan ik helaas geen kaas van maken.
  Ik zag dat Arcelor flink was opgeveerd. Ook vandaag doen ze het goed. Van een 23 of 24 euro naar een 28 eur en een halvie. Keurige opvering daar. Houden ze het vol of gaan ze inleveren de komende beursdagen? Wie van de vier begrijpt het niet: AEbommetjes, NeeNee Groep, ASR of INNEE? Makkelijke raadsel. Ik kan het helaas niet moeilijker maken. AEX gaat het niet volhouden tot 17.35 uur? Zo ja, dan komt de vraag, houdt ASML de 700 euro vandaag? Nee, het is saai. Ik ben nog aan het opwarmen. Maar buiten is het gelukkig minder koud, wel meer Oranje wind die waait.
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links