Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Negatieve rente is gratis geld

Negatieve rente is gratis geld

De vraag die mij als belegger het meeste boeit is 'wie komt er op Financiën?' Wordt het Kaag of Koolmees, of blijft Hoekstra op de bok?

Wie het ook wordt, de nieuwe bewaarder van onze schatkist heeft in elk geval één belangrijke uitdaging, en dat is te profiteren van de historisch lage rente. Op de kapitaalmarkten doet de 10-jaarsrente thans -0,25%.

Gratis geld

Puur fictief: stel dat de minister van Financiën op de kapitaalmarkten nu €100 miljard zou lenen en dat dit lukt tegen een negatieve rente. Dan zou het nieuwe kabinet over gratis geld beschikken, waarmee genoeg agrariërs uitgekocht kunnen worden om in één klap aan alle CO2-doelstellingen te voldoen.

Bovendien kan de vrijkomende grond gebruikt worden om de problemen op de woningmarkt structureel aan te pakken. Dit vastgoed zal op termijn rendementen tussen 5% en 8% kunnen genereren. Verder is er financieel ruimte om een begin te maken met het oplossen van de problemen in de zorg, het onderwijs en veiligheid.

De €100 miljard (over 10 jaar afgelost) is in 2031 met een gemiddelde inflatie van 2,25% nominaal nog slechts €80 miljard.

Kortom, een win-win-winsituatie.

De rente bodemt

Technisch bezien zou het perfecte moment om toe te slaan in de komende weken kunnen liggen, mogelijk zelfs nu al. Want op korte termijn is er sprake van een dalende tendens, maar op de lange termijn is de rente aan het bodemen. De dalende trend van de afgelopen 35 jaar ligt achter ons.

Vandaag houd ik voor de nieuwe minister van Financiën de Nederlandse rente tegen het licht. Mijn advies aan de nieuwe minister: maak gebruik van de historisch lage rente, NU is het moment om toe te slaan. De geschiedenis zal u dankbaar zijn.

Ik bekijk de korte termijn (2 tot 3 maanden), de lange termijn (tot 2 jaar) en de meerjarenvooruitzichten ( 2 tot 10 jaar).

Nederlandse kapitaalmarktrente valt hard terug

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente tendeert al een week of 6 duidelijk neerwaarts. Nu de herstelfase (tussen augustus en oktober) is afgebroken, duikt de Nederlandse rente weer hard naar beneden.

We zien eerste steun rond -0,38% (bodem van 8 augustus). Weerstand voor de Nederlandse rente ligt op 0,06% (gevormd op 20 maart 2020).

Nederlandse rente vormt stevige bodem

De Nederlandse kapitaalmarktrente laat een zijwaarts koersverloop zien, met een mogelijke eerste hogere koersbodem rond 0,38%.

De echte steun bevindt zich rond -0,44% (berekend koersdoel). Om het technische beeld verder te verbeteren, moet de Nederlandse rente door de weerstand rond 0,06% (gevormd op 20 maart 2020) zien te breken.

Meerjarenvooruitzichten Nederlandse kapitaalmarktrente wijzen opwaarts

Vanuit een meerjarenperspectief is de Nederlandse kapitaalmarktrente bezig een stevige bodem aan te stampen. De dalende trend van het afgelopen decennium is reeds verlaten. Thans stabiliseert de rente zijwaarts.

Er komt veel opwaartse ruimte vrij indien de Nederlandse rente door de weerstand rond 0,06% (gevormd op 20 maart 2020) zou weten te breken. In dat geval kan de rente naar de toppen van de afgelopen 5 jaar stijgen tussen 0,70 en 0,80%.

Rente 2008

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 05 dec Technisch lijkt deze trend nog lang niet aan z'n end 44
 2. 01 dec De rente kan nog lager 109
 3. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59

Reacties

185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Sustainable 14 december 2021 07:50
  Geld is niet gratis, tenzij de terugverdientijd op de investering gelijk is aan de looptijd van de lening. Maar in dit geval zal er niets terug verdiend worden.

  De schuld zal zich nestelen op de balans en zo groot worden dat als door een onvoorziene gebeurtenis de rente op loopt er een niet houdbare situatie meer ontstaan.

  In de jaren 70 was er trouwens een mooie term voor het gedrag van een overheid die de kranen wijd open zetten: het potverteren. Met het verschuiven van de generaties lijkt de collectieve kennis verloren te gaan en zijn we gedoemd de fouten uit het verleden te herhalen.
 2. FozzieBearBull 14 december 2021 07:51
  Tsja, er is natuurlijk wel een tegenpartij die de rekening gaat betalen, waarschijnlijk pensioenfondsen of andere publieke instanties die vanwege regelgeving gedwongen zijn dit soort rommel-obligaties te kopen.
  Uiteindelijk betalen we het toch allemaal zelf. De een wat meer dan de ander.
 3. forum rang 8 Lepre Chaun 14 december 2021 08:03
  Economie in meeste regio's hersteld

  De meeste regio's in Nederland zijn
  de coronacrisis economisch te boven.
  In
  het derde kwartaal was de Nederlandse
  economie 2,3 procent groter dan twee
  jaar eerder,blijkt uit CBS-cijfers.

  Alleen Haarlemmermeer en een deel van
  Groningen zijn nog niet terug op het
  pre-coronaniveau.In Haarlemmermeer,
  waar Schiphol ligt,komt dat doordat de
  luchtvaart het nog altijd moeilijk
  heeft;in Groningen is de beperking van
  de gaswinning de oorzaak.

  Amsterdam zit op hetzelfde niveau als
  twee jaar geleden.De grootste groei is
  te zien in regio's met veel industrie,
  zoals IJmond en Zeeuws-Vlaanderen.
 4. forum rang 7 ttroo 14 december 2021 08:13
  Het is ook niet gratis, je krijgt zelfs geld. In de volksmond noemen we dat gratis.
  Maar is dit nou een goed of een slecht teken. Waarom willen investeerders geld geven aan overheden?

  Overal komen we mensen te kort. Ja. Duh. Ongevaccineerden willen we niet hebben. Die zijn over het algemeen tussen de 10% a 15%. Dat zijn er 1.5 a 2.0 miljoen. En dat gaan we voelen. Want continue die 10% a 15% harder werken, dan weten we wat met die groep ook gaat gebeuren. Omvallen. En dan hebben we nog meer mensen nodig, want die omgevallen gevaccineerden moeten uiteraard opgelapt worden. Winkels worden ontwikkeld, want ongevaccineerden gaan lekker online bestellen. En online winkels hebben weinig Nederlands achtergrond. We willen dat, we krijgen dat. Dus winkels krijgen het zwaar, waardoor het voor ze lastiger wordt om hun huren te betalen en zo gaan we zelfs op termijn naar een real esate probleem. Gelukkig komen we ruimte te kort in het Oranje Land. Maar het is allemaal niet zo smart, als we denken.

  Wat een klapper op de beurzen gisteren. Klapper down. S&P 5 miljoen van 4730 naar 4670. En dat is slechts een voorbeeld. ASML van 700 naar onder de 680. En nu proberen we wat te herstellen van die negatieve klapper van gisteren. Ik heb S&P 5 miljoen bijgekocht. Order ligt nog steeds op 4695 om te verkopen. Afwachten voor mij.

  De Europese futures zijn open en ze doen hun best. Einde jaars rally komt snel dichterbij, dus we moeten een keer die rally starten. Waarom niet vandaag?

  Rennen Stieren. Rennen! Overal Gratis Geld.
 5. forum rang 7 easy56 14 december 2021 08:22
  ja waarde/koopkracht spaargeld steeds minder.

  Ten voordele van de schuldenaar.

  Gratis geld klopt wel zolang er positieve opbrengst uit ontstaat door goede langdurige investeringen die ook inflatie bestendig zijn.

  Dus investeringen in grond en woningen is wel degelijk goed plan, dat is t altijd al geweest kijk maar naar prijs ontwikkelingen afgelopen 50jaar.

  Alleen de rest van de uitgaven die t kabinet doet brengen veelal niets op en verhogen jaar op jaar de staatsschuld.
 6. nb 14 december 2021 08:32
  Misschien heb ik het mis, maat ik denk dat je met CO2 doelstelling de N(stikstof) doelstelling bedoelt.
  Ik heb er voorts moeite mee een huis als verdienmodel te zien, die ook nog eens niet vervuilend is?? Waar denk je dat de materialen vandaan moeten komen? Of bouw je ze van hout, dan sla je CO2 op?
  We zien nu wat er gebeurt als je van je energie afhankelijk bent van het buitenland, willen we dat ook met ons voedsel? Het kan nog weleens een hele hoge rekening worden
 7. [verwijderd] 14 december 2021 08:46
  quote:

  an12 schreef op 14 december 2021 01:38:

  [...]
  Ik snap absoluut niet waar je op doelt. Lees maar eens mijn Posts van de afgelopen maanden door.
  Het enige wat ik van jou steeds hoor is dat je jezelf nogal boven andere mensen stelt.
  Het mag duidelijk zijn dat jij hier ook alleen maar post omdat je een te groot ego hebt.
  En dat kleine beetje winst wat je soms haalt daar ben ik helaas niet van onder de indruk.
  Dus wat nu de intentie van bovenstaande bericht van je is…. Ik zou het niet weten.
  gaat niet om winst maar om consistentie
  en ik heb liever een klein beetje winst dan continu verlies

  en je weet wat de perma-beren op dit forum doen, continu verliezen..
  zal bij jou niet anders zijn, met je permanente short bias

  zo zie je maar weer, niemand geloven op dit forum :)
 8. Peak 14 december 2021 08:46
  "De €100 miljard (over 10 jaar afgelost) is in 2031 met een gemiddelde inflatie van 2,25% nominaal nog slechts €80 miljard".

  Juist: en die 80 mrd, dat zit straks in jouw belastingaanslag !! Ik zou hier in alle vrijheid nog s even over nadenken, of je hiermee instemt. Onze vrijheden worden meer en meer (met voorafgaande gewijzigde wetten) en met vergaande digitale repressie al uitgeroeid overigens... Jouw door het volk gekozen premier die zegt; je moet je bek houden en doorlopen.. T mag als een teken aan de wand worden gezien. Zeer vergaande inperking van vrijheid voor het volk.
  Met het graties geld moeten overigens ook minder leuke dingen gefinancierd worden; de "opvang van alle brodeloos gemaakte boeren EN de Nederlandse middenstand EN het dichten van alle hypotheek derivaten problemen bij banken.. Denk niet dat het voldoende is om jouw huidige levensstandaard te handhaven. Goed nadenken, dat doe je beter vooraf.
 9. [verwijderd] 14 december 2021 08:58
  quote:

  Hans Swans schreef op 14 december 2021 08:46:

  [...]

  gaat niet om winst maar om consistentie
  en ik heb liever een klein beetje winst dan continu verlies

  en je weet wat de perma-beren op dit forum doen, continu verliezen..

  afgaande op het verrommeld huis waar jij in woont, zal het geld je ook wel niet zo om de oren vliegen als je hier suggereert.

  zo zie je maar weer, niemand geloven op dit forum.
  Weer een waardeoordeel weer een suggestie weer sfeer creeren,wat is voor jouw belangrijker,
  dat je zoveel verdient (wat ik zondermeer geloof)of anderen kleineren en suggesties wekken .
 10. [verwijderd] 14 december 2021 09:12
  quote:

  lonely wolf schreef op 14 december 2021 08:58:

  [...]Weer een waardeoordeel weer een suggestie weer sfeer creeren,wat is voor jouw belangrijker,
  dat je zoveel verdient (wat ik zondermeer geloof)of anderen kleineren en suggesties wekken .
  Dhr An12 neemt mij hier de maat dat hij me onfatsoenlijk vindt

  wat is er fatsoenlijk aan continu andere mensen aanzetten om short te gaan
  met al die onnozele berichten dat de beurs omlaag zal en zou moeten gaan

  ik geef inzicht in mijn handelwijze, spreek mensen tegen waar ik inzicht kan toevoegen en geeft inzicht in de resultaten van mijn aanpak
  gezien het inhoudelijk doel van dit forum en deze site is dat voorbeeldig gedrag

  dhr. An zou eens in de spiegel moeten kijken en zich af moet te vragen wat hij hier aan het uithalen is
  met die ongefundeerde, aanhoudende, short-voorspellingen
 11. [verwijderd] 14 december 2021 09:18
  quote:

  Hans Swans schreef op 14 december 2021 09:12:

  [...]

  Dhr An12 neemt mij hier de maat dat hij me onfatsoenlijk vindt

  wat is er fatsoenlijk aan continu andere mensen aanzetten om short te gaan
  met al die onnozele berichten dat de beurs omlaag zal en zou moeten gaan

  ik geef inzicht in mijn handelwijze, spreek mensen tegen waar ik inzicht kan toevoegen en geeft inzicht in de resultaten van mijn aanpak
  gezien het inhoudelijk doel van dit forum of deze site is dat voorbeeldig gedrag

  dhr. An zou eens in de spiegel moeten kijken en zich af moet te vragen wat hij hier aan het uithalen is
  met die ongefundeerde, aanhoudende, short-voorspellingen

  Ik gaf gister Rennie een goedbedoelde tip of die tip goed is moet ie zelf beoordelen.
  Gelijk kwam jij met de suggestie van jaloezie op winsten en naijver,
 12. [verwijderd] 14 december 2021 09:20
  quote:

  Hans Swans schreef op 14 december 2021 09:12:

  [...]

  Dhr An12 neemt mij hier de maat dat hij me onfatsoenlijk vindt

  wat is er fatsoenlijk aan continu andere mensen aanzetten om short te gaan
  met al die onnozele berichten dat de beurs omlaag zal en zou moeten gaan

  ik geef inzicht in mijn handelwijze, spreek mensen tegen waar ik inzicht kan toevoegen en geeft inzicht in de resultaten van mijn aanpak
  gezien het inhoudelijk doel van dit forum en deze site is dat voorbeeldig gedrag

  dhr. An zou eens in de spiegel moeten kijken en zich af moet te vragen wat hij hier aan het uithalen is
  met die ongefundeerde, aanhoudende, short-voorspellingen

  En wat heeft dat dan met zijn rommel huis te maken of vergiste je je?
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links