Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geld verliezen maakt angstig

De banken vervallen weer in hun oude gewoontes. Dat stelde voormalig minister van Financiën Wouter Bos voor de commissie De Wit. Het moest maar eens afgelopen zijn met hun streven naar wereldwijde ongebreidelde groei. Oorzaak? De banken rekenen erop dat ze toch wel gered worden door de belastingbetaler. Dat is voorsorteren op een nieuwe crisis, zo kan uit de woorden van Bos worden geconcludeerd.

Bos heeft gelijk. Banken hebben niets geleerd van de kredietcrisis en nemen weer onverantwoorde risico’s. Zo hebben de banken de afgelopen jaren een enorme hoeveelheid giftige financiële instrumenten op hun balans genomen: Europese staatsobligaties. Dat zou verboden moeten worden. En dan durfden ze het ook nog aan in groten getale hypothecaire leningen uit te geven.

Allemaal speculatief. Waar is de tijd gebleven dat de banken zich veilig laafden aan die leuke Amerikaanse kredietpakketjes? De opvatting van Bos staat haaks op die van de European Banking Authority (EBA). Volgens de bankenautoriteit dreigt er inderdaad weer een kredietcrisis, maar niet om de reden die ex-politicus aangaf. Volgens de EBA zijn de banken juist te veel risicomijdend. Banken durven geen geld meer uit te lenen.

Niet gekker worden
Ze plaatsen hun overtollige liquiditeiten bij de ECB in plaats van bij hun collega’s. Ook de particulieren en bedrijven hoeven voor leningen niet mee bij het bankwezen aan te kloppen. Banken die geen geld meer (aan elkaar) uitlenen; het moet inderdaad niet gekker worden. Het is alsof de bakker is gestopt met het verkopen van brood (maar nog wel doorbakt) of de slager geen vlees meer in zijn winkel aanbiedt (maar de slacht wel voortzet).

Tussen de opvattingen van Bos en de EBA lijkt een wereld van verschil te liggen. Bos’ redenering, en hij staat daarin niet alleen, is dat banken weer in de oude fouten vervallen omdat de belastingbetaler uiteindelijk de helpende hand reikt. Ik geloof niet in die theorie. De oud minister wijst met name op Engeland en Canada. Maar juist aan de bereidheid dat de Britste overheid te allen tijde (volledige) steun zal geven aan banken in de problemen wordt door de markt getwijfeld.

Dat zou het oude gedrag toch moeten verminderen. Ik kan mij niet voorstellen dat een bankbestuurder met de wetenschap van eventuele staatssteun, niet geïnteresseerd zou zijn in de gevolgen van het nemen van (te) hoge risico’s. Veel belangrijker is zijn eigen belang bij de mogelijk hoge winsten die voortvloeien uit het nemen van risico. Tegen die uit de hand gelopen bonuscultuur wordt gelukkig geageerd. Dat heeft wel enig effect gehad, maar de beloningen zijn nog altijd riant.

Angst te verliezen
Ik weet ook niet of een lagere beloning het risicomijdende gedrag tempert. Als het om beleggen gaat spelen angst en hebzucht een cruciale rol. Terwijl de hebzucht leidt tot een soms ongecontroleerde jacht op rendement, heeft de angst juist invloed op de risicobereidheid. In de poging riskant gedag te beperken moet dus niet gekeken worden naar elementen die de hebzucht beïnvloeden, zoals beloning en bonussen, maar naar mogelijkheden de angst te vergroten. Pas dan zal werkelijke invloed op risicogedrag worden bereikt.

In mijn ogen zijn maatregelen effectief waarbij de top, maar ook andere verantwoordelijken binnen de bank, hoge boetes moeten betalen als er verliezen worden geleden door te hoge risico’s. Laat de bonussen maar in tact, maar hoe hoger de mogelijke bonus, hoe hoger de boete voor de bestuurder als het mis gaat. De angst geld te verliezen heeft een vele grotere impact dan het eventueel verminderen van een bonus.

En wat de riskante financiële producten op de bankbalansen betreft. De staatsleningen en hypothecaire leningen zouden natuurlijk de solide basis van een bankbalans moeten zijn. De EU moet er voor zorgen dat met name staatsobligaties die functies zo snel mogelijk weer gaan vervullen. Dat is een eerste, maar essentiële stap, naar een gezond bankwezen dat zich bezighoudt met zijn kerntaken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 december 2011 12:02
    "De banken rekenen erop dat ze toch wel gered worden door de belastingbetaler. Dat is voorsorteren op een nieuwe crisis, zo kan uit de woorden van Bos worden geconcludeerd.

    Bos heeft gelijk."

    --Bos heeft gelijk? Bos heeft het gefaciliteerd! Sterker nog, hij heeft veel meer geld uitgegeven aan Fortis/AA dan nodig, en onnodig veel risico overgenomen van de ING!!!

    "Banken die geen geld meer (aan elkaar) uitlenen; het moet inderdaad niet gekker worden. Het is alsof de bakker is gestopt met het verkopen van brood (maar nog wel doorbakt)"

    --Het is meer als een bakker die geen broodjes verkoopt aan een andere bakker, maar er alleen nog mee terecht kan bij de voedselbank!

    Bos wijst naar Canada? Zo'n beetje het meest conservatieve bankenland wat er is? Geeft weer te kennen dat we hier met een volledig incompetente bestuurder van doen hebben...

    "Laat de bonussen maar in tact, maar hoe hoger de mogelijke bonus, hoe hoger de boete voor de bestuurder als het mis gaat. De angst geld te verliezen heeft een vele grotere impact dan het eventueel verminderen van een bonus."

    Kan ik me wel in vinden, maar dan moet het wel een fikse boete zijn, die goed in relatie staat met de bonus, anders helpt het niks, en moet er gekeken worden naar de LT prestaties, om KT winst niet te stimuleren.

    kortom, goed artikel Marcel. Je weet het, ben altijd wel kritisch op je columns, maar mag ook gezegd worden als het een goed verhaal is!

    Gr. Guus
  2. [verwijderd] 15 december 2011 12:46
    Het mag best wel eens gezegd worden dat de auteur van het artikel verstand van zaken heeft en hier met verstand van zaken over schrijft!

    Dat men in de EU hier nog niet helemaal uit is, zie bijvoorbeeld

    fd.nl/economie-politiek/143329-1112/f...

    en bijvoorbeeld hetgeen waar mevrouw Sap van Groen Links het gisteren bij Pauw & Witteman over had, de regering doet niets aan systeemfouten bij banken, we zouden geen EU van schuld en boete moeten willen, maar we zouden aan toekomst gerichte hervormingen moeten gaan doen, dus het laatste woord over de Eurocrisis en op nieuwe crises voorsorterende banken zal waarschijnlijk nog niet gezegd zijn, maar misschien is dit niet zo.
  3. [verwijderd] 15 december 2011 13:39
    quote:

    el toro invencible schreef op 15 december 2011 13:31:

    @guus
    Dat verhaal over de banken uit Canada is compleet achterhaald
    www.oyetimes.com/views/22-columns/163...
    Overdrijven is ook een kunst! Er staat duidelijk in het artikel dat de voornaamste zorg de exposure in US en EU zijn. Household debt staat als stabiel in dat artikel! Ik zou dezelfde statistieken van de EU wel eens willen zien! (of misschien liever niet..?)
  4. @iPlof 15 december 2011 13:50
    Eerst redt de belastingbetaler de banken, en dan redt ze griekenland, waarmee direct geld weer naar diezelfde banken vloeit.
    Maar nee het is nog niet genoeg. De belastingbetaler moet ook even garant staan voor de obligaties van de zwakste landen, uiteraard vooor diezelfde banken. En die bonuscultuur is prima, als er maar evt een theoretisch boetetje dreigt..

    Lijkt een beetje alsof je hier gewoon naar je eigen porto praat om laag ingekochte obligaties even flink te doen stijgen..
  5. forum rang 7 handyman6 15 december 2011 14:11
    Nou moet je,beste M.Tak, niet net doen of hr Bos het wiel heeft uitgevonden omtrent de banken en hun bonusgeilheid:diverse posters hierro,oa meself hebben in een vroeg stadium uit en ten treure beweerd dat het gecalculeerd gamblen was van de Banken..we worden toch wel gered! Het is ons monopoliespel,dus wegwezen met jet reguleringsideetjes!
    Een bonus/malussysteem invoeren ,zoals schrijver artikel voorstelt ,is prachtig,natuurlijk ,alleen ook nu weer :wie moet dat dan gaan doen?!
    Wanneer gaan de oogjes nu es open ,dat alle voorstellen tot verbetering kansloos zijn ,als de Bankenlobby,de politiek in haar zak heeft,met mooie postcarriere baantjes in hun pluche? H6
  6. Karel 200 15 december 2011 14:15
    Het is altyd principieel fout wanneer managers beslissingen kunnen nemen en de verantwoordelijkheid voor de gevolgen op een ander kunnen afwentelen. Of het bedrijf nu een bank is of een scheepsbouwer, dat maakt niet uit. De klanten van ABN hadden schadeloos gesteld moeten worden, ABN AmRO zelf had net als DSB failliet moeten gaan en alle de medewerkers ontslagen. Met de gezonde delen opnieuw beginnen/doorgaan en oudwerknemers een baan aanbieden voor zover er werk voor hen is. Zo gaat het in slechte bedrijven ook. Voordeel: bankmanagers kunnen fluiten naar bonussen en kijken in het vervolg beter uit voordat ze maar wat doen.
  7. el toro invencible 15 december 2011 14:46
    quote:

    masterguus schreef op 15 december 2011 13:39:

    [...]

    Overdrijven is ook een kunst! Er staat duidelijk in het artikel dat de voornaamste zorg de exposure in US en EU zijn. Household debt staat als stabiel in dat artikel! Ik zou dezelfde statistieken van de EU wel eens willen zien! (of misschien liever niet..?)
    Je gaf aan dat Canada met betrekking tot het bankieren conservatief is; uit de data blijkt duidelijk dat juist de sluizen open zijn gezet; wat heeft geleid tot hogere woningprijzen....(zie je de overeenkomst met NL?)
    De data van zowel de Usa als EU zijn slechter ja; maar je ziet duidelijk dat Canada een inhaalslag maakt met schulden en dat is dus niet conservatief bankieren....
  8. forum rang 7 handyman6 15 december 2011 14:47
    quote:

    Karel 200 schreef op 15 december 2011 14:15:

    Het is altyd principieel fout wanneer managers beslissingen kunnen nemen en de verantwoordelijkheid voor de gevolgen op een ander kunnen afwentelen. Of het bedrijf nu een bank is of een scheepsbouwer, dat maakt niet uit. De klanten van ABN hadden schadeloos gesteld moeten worden, ABN AmRO zelf had net als DSB failliet moeten gaan en alle de medewerkers ontslagen. Met de gezonde delen opnieuw beginnen/doorgaan en oudwerknemers een baan aanbieden voor zover er werk voor hen is. Zo gaat het in slechte bedrijven ook. Voordeel: bankmanagers kunnen fluiten naar bonussen en kijken in het vervolg beter uit voordat ze maar wat doen.
    Mee eens..maar wie is er sterk genoeg om jouw voorstel uit te voeren in zo'n geval?
    Niemand waagt zich daar toch aan...Cameron wil niet eens het EU-verdrag updaten omdat "The Street" vreest dat ze gereguleerd gaan worden...het wordt echt tijd om in te zien waar de werkelijke macht ligt:High Finance...das ook het speerpunt van de Occupy-beweging,wat je verder ook van ze vindt....

    Zo weinig helaas hebben het door en gaan braaf maar weer op een de een of andere vlotte politicus stemmen ,in de hoop op .....
    H6
  9. [verwijderd] 15 december 2011 14:50
    @plof@ De auteur van dit artikel heeft in de uitslaande brand die de Eurocrisis is een kant en klare, duidelijke, voor een ieder begrijpelijke, niet in oeverloze cirkels ronddraaiende oplossing in de ijskast liggen, een van de legio kant en klare oplossingen die er zijn en die bij het crisismanagement op tafel liggen, ik neem slechts ter hierbij verder latende kennisgeving dan ook minstens 40.000 kilometer afstand, dus verder is er niets aan de hand, van de zin "Lijkt een beetje alsof je hier gewoon naar je eigen porto praat om laag ingekochte obligaties even flink te doen stijgen.."
  10. [verwijderd] 15 december 2011 15:08
    quote:

    Karel 200 schreef op 15 december 2011 14:15:

    Het is altyd principieel fout wanneer managers beslissingen kunnen nemen en de verantwoordelijkheid voor de gevolgen op een ander kunnen afwentelen. Of het bedrijf nu een bank is of een scheepsbouwer, dat maakt niet uit. De klanten van ABN hadden schadeloos gesteld moeten worden, ABN AmRO zelf had net als DSB failliet moeten gaan en alle de medewerkers ontslagen. Met de gezonde delen opnieuw beginnen/doorgaan en oudwerknemers een baan aanbieden voor zover er werk voor hen is. Zo gaat het in slechte bedrijven ook. Voordeel: bankmanagers kunnen fluiten naar bonussen en kijken in het vervolg beter uit voordat ze maar wat doen.
    Dat is wel wat kort door de bocht; ABN AMRO werd overgenomen door een consortium van 3 banken die teveel hooi op hun vork hadden genomen. Het rechtvaardigd hooguit het faillisement van de overnemende partijen. ABN AMRO Dreigde in de problemen te komen door deze situatie. De toezichthouders hebben zitten slapen en verzuimd in te grijpen, dan is het niet anders dan rechtvaardig het slachtoffer van de situatie te ondersteunen.

    Overigens voldoet ABN AMRO sinds de zelfstandgheid weer terug is prima aan de solvabiliteitsratio's, zelfs in combinatie mét Fortis, met alleen Rabo boven zich.

    Een faillisement van ING of Aegon, dát was te rechtvaardigen geweest. Zeker ING heeft teveel risico genomen. Aegon heeft teveel waardeloze, veels te dure producten verkocht.
  11. [verwijderd] 15 december 2011 15:11
    quote:

    Theo Benschop schreef op 15 december 2011 14:50:

    @plof@ De auteur van dit artikel heeft in de uitslaande brand die de Eurocrisis is een kant en klare, duidelijke, voor een ieder begrijpelijke, niet in oeverloze cirkels ronddraaiende oplossing in de ijskast liggen, een van de legio kant en klare oplossingen die er zijn en die bij het crisismanagement op tafel liggen, ik neem slechts ter hierbij verder latende kennisgeving dan ook minstens 40.000 kilometer afstand, dus verder is er niets aan de hand, van de zin "Lijkt een beetje alsof je hier gewoon naar je eigen porto praat om laag ingekochte obligaties even flink te doen stijgen.."
    40000km? omtrek aarde is 20000km dan sta je na 2 rondjes dus weer pal naast iemand...

    Maar je staart je al veels te lang blind op Marcel zijn zgn. oplossing. Er komt geen politiekdraagvlak voor, zo simpel is het.
  12. [verwijderd] 15 december 2011 15:20
    @masterguus Het is nog wel even de bedoeling dat ik hier op de aarde blijf, ik neem slechts ter hierbij latende kennisgeving ergens afstand van. Ik staar me niet blind op de Eurobonds, de Eurobonds zoals Marcel dit heeft voorgesteld, haalt het niet, omdat Duitsland dit niet wil, wat kan iemand in Nederland daar aan doen, maar omdat Duitsland het niet wil, wil dit nog niet zeggen dat de Eurobonds, naast legio andere kant en klare oplossingen, geen goede, kant en klare oplossing is die bij het crisismanagement op tafel ligt, als er geen politiek draagvlak voor komt, is dit in een uitslaande brand een geval van jammer maar helaas, zo simpel is het.
  13. [verwijderd] 15 december 2011 23:36
    De oorzaak van een mondiale depressie is de verantwoordelijk heid van de belleger.
    Er wordt voor in enkel de US voor 12000 miljard dollar/euro gespeculeerd in credit default swaps.
    Terwijl het Euro noodfonds 300 miljard geleend geld bevat.
    De verhouding tussen de virtuele economie en de menseneconomie is al eeuwen zoek.
    De belleger dat bent: u met zijn bank.
    Conform een commissie moeten de banken wat mij betreft compromisloos zich aan de volgende regels houden
    1) behandel vreemd en eigen vermogen ficaal gelijk
    2) handelen voor eigen rekening verbieden
    3) meer op de reeele ecomonie richten
    4) een reeel langetermijn risico beleid
    5) een divers personeels beleid aanhouden
    6) scheiding zaken bank en consumente bank
    De enige bank waar ik in geloof staat in zwitersland: de Wirbank. Deze hebben een complementaire munt; de wir
    1 wir is 1 frank. Deze bank is opgericht na de grote depressie na 1930. De zwitsers hebben een ijzersterke
    concurrentie positie omdat zij noch met hun munt noch met hun schuld kunnen concurreren dankze
    deze complementaire munt.
    Rene Tissen, Werner Zimmerman en Bernard Lietaer hebben deze wezenlijke Schicksal vraag al decennia door
    maar niemand in onze politiek heeft die visie.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links