Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABC’tje voor veilig beleggen

Het is Jeroen Vetter, managing partner van CapitalGuards, niet duidelijk waarom mensen nog altijd vatbaar lijken te zijn voor dubieuze bedrijven die graag hun geld voor hun beleggen. Middels een simpele ABCDEF-check houdt hij argeloze investeerders graag uit handen van beleggingsfraudeurs. Kortom: indien u wordt benaderd door een 'te mooi om waar te zijn fonds' doet u de ABCDEF-check, adviseert Vetter. Waarmee beleggers en beleggingsadviseurs weldra door de trucjes van fraudeurs heen prikken.

Na Easylife en PalmInvest maakte Nederland eind vorige maand kennis met de grootste beleggingsfraude uit haar geschiedenis: Quality Investments is de naam van de boosdoener. Opvallend gegeven is dat alle beleggingsfraudes tot nu toe hetzelfde patroon vertoonden, en er ondanks herhaaldelijke waarschuwingen nog altijd mensen zijn die argeloos hun geld aan dit soort dubieuze bedrijven toevertrouwen, meent Vetter, specialist op het gebied van beleggingsfondsen, fondsmanagers en beleggingsstrategieën.

Om te controleren of men van doen heeft met een betrouwbaar fonds van een betrouwbare aanbieder, is de korte en doeltreffende ABCDEF-check toereikend. Met zijn check waren ook de directeuren van Quality Investments direct door de mand gevallen, schrijft Vetter.

Hoe gaat de check in zijn werk? ABCDEF staat voor de zes cruciale partijen die een rol dienen te vervullen bij een fonds: de Administrateur, de Beheerder, de Custodian (bewaarder), de Deelnemer, de Externe service providers en het Fonds zelf. Elk van deze partijen moet volgens Vetter aan een nauwkeurige checklist gelegd worden, om vast te stellen of ze voldoen aan de wettige eisen.

Alle informatie is volgens Vetter te halen uit het prospectus, en is veelal ook te vinden in een maandverslag van het fonds. Wanneer men te maken heeft met een fonds dat onder toezicht staat van de AFM kan het zelden misgaan; in dat geval is de ABCDEF-opzet is altijd aan de orde, aldus Vetter. Die AFM-controle  is voor de voorman van CapitalGuards overigens een tamelijk cruciale eis. Vetter: “De simpelste tip die ik kan geven is u vooral te beperken tot aanbieders die onder toezicht van de AFM staan.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:20 Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links