Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ted Scott: ‘Grand Plan’ pas op G-20

De stress op de financiële markten is de laatste tijd geëscaleerd, met de vrees dat de banken in een systeemcrisis belanden. De roep om een groots plan van aanpak neemt toe, maar Ted Scott, verbonden aan F&C Investments, denkt dat er pas op de G-20 top in november een ‘Grand Plan’ zal liggen. Implementatie van die aanpak zal echter nog veel meer tijd vergen. Markten beginnen hun geduld te verliezen en proberen de gebeurtenissen te forceren in de komende weken.

Een tijdslijn is moeilijk te voorspellen, veel hangt af van de reactie op de markten de komende tijd en hoe diverse staatsobligatieveilingen gaan verlopen. Nog altijd moeten enkele parlementen instemmen met de aanpassing van het EFSF, waarbij Slowakije de meest onzekere factor is. Ondertussen hebben de gebeurtenissen al aangetoond dat de slagkracht van het EFSF te klein is om verdere besmetting te voorkomen.

Met het uitstel van een nieuwe tranche aan Griekenland neemt de kans op wanbetaling toe, schrijft de directeur Global Strategy van F&C. Als Griekenland niet kan voldoen aan de voorwaarden voor het hulppakket staat het land aan de rand van een ongecontroleerd faillissement, mogelijk buiten de eurozone.

De ECB heeft de laatste vergadering onder voorzitterschap van Trichet gehad, de wisseling van de wacht geschied als de centrale bank zijn positie moet bepalen in de crisis. De markten verwachten een verlaging van de rente, maar Scott acht het onwaarschijnlijk dat Trichet dat nog als laatste daad wil stellen. Wel zal de ECB volgens hem besluiten tot verdere verruiming van de liquiditeitsverschaffing aan commerciële banken. Scott constateert een langzame DNA-verandering bij de ECB, meer ‘dovish’. Als de crisis verergert wordt de ECB gedwongen om een soort laatste leeninstantie te zijn.

Stress neemt volgens Scott toe in de kredietmarkten. Zorgen over banken nemen toe. Beleidsmakers zijn zich bewust van de gevaren die gepaard gaan met stokkende kredietmarkten en vrees over de solvabiliteit van banken. De financiële stress gaan een negatieve weerslag hebben op de reële economie en op de reeds verzwakte vooruitzichten voor de economische groei.

Voor beleggers blijft het spitsroedelopen. Scott ziet wel een milde recessie ingeprijsd op de aandelenmarkten, maar nog geen significante winstdalingen. De risico’s aan de downside nemen toe, en beleggers lijken een onrealistische hoge verwachting te hebben van beleidsmaatregelen. De kans op toekomstige teleurstellingen groeit. Met de VS glijdend in een bear market zal de volatiliteit de komende tijd aanhouden, stelt Ted Scott.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:20 Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links