Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Daaaag AEX

Rhandy Wagner - alias Rhndy - belegger en vierdejaarsstudent Retail Management bijt op deze Open Dag het spits af met een analyse van de AEX en van ING.


Om gelijk met de deur in huis te vallen. Het ziet er niet goed uit voor ons in Nederland, de koersen dalen en de relatie met andere indices en valuta lijkt ver te zoeken. Nederland werd zelfs uitgemaakt voor speelbal van de ‘grote jongens’. Wie dit zijn is voor mij een grote vraag, maar zo groot zijn ze niet. De rest is klein, de omzetten lopen over het algemeen terug en daardoor zijn grotere partijen machtiger met de hoeveelheid mandjes die ze de markt in gooien.

Marktmanipulatie? Het antwoord laat ik aan u over. Ter ere van de Open Dag schrijf ik vandaag een stukje over onze mooie AEX-index en over een aandeel dat bij een standaard TA-draadje niet zo snel besproken zal worden: ING.

Ik handel zelf op erg korte termijn en ik gebruik intraday dan ook ultrakorte grafieken en kijk tussendoor bij de lange grafieken om daar te kijken naar een trend die gaande is. In deze column besteed ik aandacht aan de lange grafieken, ik ga vooral op dagbasis kijken naar de AEX en ING, om een wat beter beeld te krijgen van onze rampenindex heb ik ook de weekgrafiek er bij gepakt.

Daaaag AEX
Niet daaaaag maar daggrafiek.

Draaimoment
U ziet hier de daggrafiek vanaf ongeveer 1 januari 2011. Ik gebruik in dit voorbeeld vier indicatoren om te kijken wat er gebeurd in de markt. Een kruising tussen de rode lijn en de gele lijn in de koersgrafiek geven een “draaimoment” aan. Om in de lijn van het TA-draadje te blijven: een ‘draaidag’.

Het eerst draaimoment wat ik er uit haal is de crossing vlak na de ramp in Japan. Door dit fundamentele spektakel, die tevens ook technisch duidelijk te zien is in deze grafiek, begonnen de koersen rustig te herstellen. Vier dagen later kwam daar het koopsignaal. Tussen dit signaal en het verkoopsignaal begin april zaten ongeveer vijftien indexpunten.

Bij de derde rode candle onstond dit signaal wat direct twee dagen later een gap down opleverde en een correctie naar de 351. Daarna ontstond een zeer zwakke crossing die voor een verticaal spektakel zorgde en uiteindelijk kregen we vorige week het volgende verkoopsignaal voor een correctie die nu gaande is.

De RSI en de Stochastics gaan richting oversold, maar zijn er nog niet. Dit zou kunnen betekenen dat we nog iets lager kunnen gaan. Ik ben vergeten een trendlijn te trekken, maar deze zal rond de 340 komen te liggen.

AEX per week
Op weekbasis zien we het volgende plaatje

Op dit plaatje is duidelijk te zien dat we in een dalend patroon zitten. Door vier rode weekcandles is de AEX door zijn trendlijn heen gevallen. Dit bevestigt bovenstaand verhaal. Op de lange termijn is de AEX erg zwak en een grote correctie als afgelopen week en deze week ligt dan ook voor handen. Er is op weekbasis ruimte richting 350-353 zonder de dalende trend te verstoren.


ING
Een bankverzekeraar die al lange tijd in de AEX zit. De volumes in dit aandeel zijn het hoogst en de koers is in de jaren behoorlijk afgezwakt. We kijken naar het dag-plaatje met daarin de volumes.

ING vertoonde sinds eind november 2010 een stijgende trend die half januari 2011 door mijn indicatoren dubbel werd bevestigd. In deze grafiek heb ik ook het 50-daags gemiddelde toegevoegd. De kruising van het 50-daags en het veertiendaagsgemiddelde geeft vaak ook een draai aan, maar vaak een draai die groter is dan die ik over het algemeen gebruik. Echter lopen mijn indicatoren ietsje voor op deze twee lijnen.

Vanaf eind maart kwam er bevestiging van de top die is gevormd rond de 9,55. Sindsdien staat er een verkoopsignaal, ook de volumes zijn sinds de stijging een stuk gedaald. Halverwege april is ING door zijn stijgende trend gevallen en blijft daardoor voorlopig nog op verkoop staan. Dit was kort mijn TA-plaatje en ik hoop dat jullie het stukje leuk vonden om te lezen!

Wagner heeft zelf geen posities in ING, maar wissel meerdere malen per week van positie in de index (long/short).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rhndy

Rhandy Wagner - alias Rhndy - belegger en vierdejaarsstudent Retail Management bijt op deze Open Dag het spits af met een analyse van de AEX en van ING.

Meer over Rhndy

Recente artikelen van Rhndy

  1. mei '11 TA: Daaaag AEX 37

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 mei 2011 10:09
    quote:

    B. Heijink schreef op 25 mei 2011 10:07:

    Beste Rhandy,

    Een goede analyse (kan en mag echter niets technisch zeggen over ING), respect voor het lef om deze te plaatsen.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
    Dank je wel Bas. Dat van ING begrijp ik en daarom heb ik ook voor ING gekozen omdat deze niet in het TA-topic zal komen
  2. [verwijderd] 25 mei 2011 11:14
    quote:

    Ludger21 schreef op 25 mei 2011 11:04:

    Beste Randy,

    Het is een leuk stuk, maar de grafieken zijn nauwelijks leesbaar.
    Ik weet niet waaraan dit ligt; misschien weet de IEX - redactie meer?

    groet Ludger Buijs

    Hoi Ludger, Ik heb IEX van grotere plaatjes voorzien maar deze hebben ze niet geplaatst.

    Ik heb de plaatjes even gebundeld.

    Bovenste is Daggrafiek, middelste Week en onderste ING
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links