Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mikken op rente of dividend?

De rente is sinds begin september 2010 onafgebroken aan het stijgen. Het is de weerspiegeling van een gestaag groeiend besef dat de wereldeconomie in een expansieve fase is beland. Los van de herfinancieringsproblemen van individuele staten in het eurogebied en in de Verenigde Staten, is in de sterkere economieën al enige tijd sprake van een relatief robuuste economische expansie.

Dat vertaalt zich in stijgende grondstofprijzen en een beginnende krapte op de arbeidsmarkt. De consensusverwachting heeft zich hierbij aangepast: de verwachting is dat Trichet de Europese rente weldra zal moeten verhogen.

Meer dan jaarwinst
Wat tegelijkertijd opvalt is dat de dividenduitkeringen van Nederlandse ondernemingen fors in de lift zitten. Vorige week spande softwarebedrijf Exact Holding de kroon: de onderneming keert zelfs meer dan de hele jaarwinst uit.

Er is een excess cash position en bij gebrek aan kortetermijnalternatieven is voor een extra cashuitkering aan aandeelhouders gekozen. Dus wordt 2,02 euro per aandeel uitgekeerd, hetgeen aandelen Exact Holding bij een beurskoers van 22,90 euro van een dividendrendement van 8,8% voorziet.

Andere gulle betalers
Er zijn meer opvallende gulle dividendbetalers. Zoals retailer Beter Bed Holding die de volledige jaarwinst 2010 als cashdividend uitkeert, specerijen- en theehandelaar Acomo (dividendrendement: 4,5%) en solutions provider Nedap (dividendrendement: 4,1%). Dit zijn genereuze rendementen in vergelijking met de 2–2,5% vergoeding die heden ten dage op een internetspaarrekening wordt vergoed.

En er is uitzicht op meer. Ik voorzie een verdere verhoging van de dividenden over het lopende boekjaar. De combinatie van een stevige winstgroei en een extra impuls vanuit acquisities, legt een solide basis voor een dividenduitkeringsgroei van gemiddeld 10–15%.

Wat is aantrekkelijker?
Het bijzondere beeld ontstaat dat ondanks een stijgende rente, een belegging in goed gepositioneerde aandelen vooralsnog veel aantrekkelijker lijkt te zijn.

Een beetje inflatie is zo gek nog niet.


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Burgers

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Meer over Willem Burgers

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links