Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Besognes rond indexen

Ik mocht donderdag weer eens samen met Cees Smit optreden. Dat is altijd een genoegen. Het was dit keer een wedstrijd passief–actief. Waarbij Cees en ik de actieve kant van de wereld verdedigden. Maar uiteindelijk waren we het er allemaal over eens dat zoiets als kosten heel belangrijk is. Want dat is altijd een 100% zekere min.

Interessante dingen
Er kwamen twee interessante dingen naar voren die ik ook met u wilde delen. Cees wees er fijntjes op dat het natuurlijk van belang is met welke index je vergelijkt. Want al die jubelverhalen over de DAX zijn leuk, maar veel mensen vergeten dat het een total return index is. Oftewel, de dividenden worden bij het indexniveau opgeteld. Nou ging ik ervan uit dat iedereen dat wel wist. Maar uit de reacties achteraf bleek dat het voor veel mensen een eye-opener was. Vandaar dat ik nog even Datastream heb laten ratelen om te tonen hoe dat verschil er nou uitzag.

U ziet het, vrijwel geen verschil. Een paar procent. Dat mag geen naam hebben. En dat terwijl een BMW vorig jaar toch bijna verdubbeld is.

Gemopper over AEX
En dan neem ik maar gelijk het gemopper dat de AEX zo'n slechte index is, onder handen. Want koersmatig blijkt die vrijwel niet anders te zijn dan een zogenaamde gerespecteerde index als de MSCI Netherlands. U ziet het, niet van elkaar te onderscheiden. Ergo: de AEX is gewoon een goede index. Ook over de afgelopen twintig jaar bleek er nog geen euro tussen te zitten.

Dat had ik overigens wel verwacht. Immers, toen Euronext de regels liet vieren voor wat betreft toetreding, kwam er rotzooi als KPN Quest, Versatel en UPC in de index. En die hebben het indexniveau toch flink gedrukt. Ik heb overigens gelijk maar even de MSCI Europe er bijgezet. Opvallend genoeg zie je ook daar vrijwel geen verschil mee.

Een tweede aandachtspuntje is de dramatische performance van indextrackers en ETF's et cetera. Ik heb even de I shares in Datastream opgesnord. I shares belooft u een TER te berekenen van 0,3% per jaar. In de praktijk blijkt u 0,86% per jaar op de index achter te blijven. Dat is een kostenload die vrijwel gelijk is aan actieve fondsen. En ze proberen niet eens de index te verslaan. Dat komt natuurlijk omdat ze de dividendbelasting niet terugkrijgen.

Maar daar zit u als consument toch niet op te wachten. U bent het geld wel kwijt. Maar nu weet u beter.  


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2011 13:00
    Dank voor de info over de 0.86%. Eerste keer dat ik dat lees. Nu is de AEX zelf tracken niet zo heel moeilijk:
    - Arcelor, Unilever, Philips, ING, Shell is al 55% van de index
    - Ik vermoed dat de andere 45% daar dusdanig sterk mee correleert dat je gemiddelde tracking error/jaar kleiner is dan de 0.86% /jaar Ishares kosten.

    Ik gebruik wel ETFs maar alleen voor zaken die moeilijk zelf te kopen zijn (India e.d.). Maar ik moet blijkbaar maar eens wat beter op de kosten gaan letten.
  2. [verwijderd] 28 januari 2011 14:09
    Ik lees de columns van Corné altijd met plezier en interesse. Maar als het over zijn eigen werkzaamheden gaat-actief beleggen in aandelen- ben ik altijd sceptisch. Volgens Morningstar blijft 'zijn' fonds al 5 jaar achter bij de index en ook bij het categorie gemiddelde. Ook zijn 3 sterren (tot vorig jaar zelfs maar 2) ook niet echt een teken van een super actieve fondsbeheerder.
    Actief beleggen is naar mijn mening ook meer gericht op op tijd 'in' en 'uit' de markt stappen en niet gelijk aan 'stock picken'

    www.delangetermijnbelegger.nl
  3. hans123 28 januari 2011 15:04
    de nederlandse aex amx trackers rekenen de dividentsbelasting door en is terug voorderbaar bij de belasting
    het divident word opgeslagen in de tracker waardoor hij tijdelijk iets meer stijgd dan de aex maar per kwartaal word het uitgekeerd en dan zakt hij weer terug
    25 % van de active fondsen verslaat de benchmarkt dus bij vele betaal je meer en verdien je minder
  4. Snijboon 29 januari 2011 02:03
    quote:

    r.j.gaymans@utwente.nl schreef op 28 januari 2011 15:28:

    De getallen van de AEX return index in dit verhaal kan ik niet volgen.
    Over 2010 steeg de AEX ongeveer 6% en volgens dit verhaal de AEX return index met 17% (156/133-1).
    De dividend winst zou afgelopen jaar dus 11% zijn geweest.
    Dat heb ik niet ontvangen.
    nl.wikipedia.org/wiki/Indexcijfer
  5. Julian247 30 januari 2011 18:52
    quote:

    dekroontje schreef op 28 januari 2011 12:25:

    Corné, dit geld toch niet voor de indextrackers van Think Capital?
    die worden zo ruim gesteld, daar kan een vrachtwagen tussendoor (of een trekker hihi) zorg gewoon dat je belegt bij binck, alex of linx dan heb je heel erg lage kosten en geen beheersfee, daar kan niets tegen op

    En hopelijk gaan die sukkels van euronext binnenkort ook eens fatsoenlijke tarieven hanteren, in Amerika krijg je al geld toe als je je nek uitsteekt.
  6. [verwijderd] 1 februari 2011 11:02
    Mee eens Cees

    Het is overigens vrij kortzichtig om af te gaan op 1 aspect van 1 of enkele trackers die bovendien op een niet-efficiënte index zoals de AEX gebaseerd zijn. Duidelijk is in elk geval dat de mensen die reageren geen kennis van zaken hebben. Total return verwarren met ex-dividend en met 5 van de (nu) 26 aandelen de index repliceren voor meer dan 99%: veel succes, ik wens u veel research.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links