Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Feestweek

Slotcall: Feestweek

U moet goed uw best doen om deze week geen rendement te behalen. De AEX 7,3% en vrijwel alle individuele aandelen eindigen in stevig het groen. Dat terwijl het nog niet 100% zeker is wie de volgende Amerikaanse President wordt.

De Amerikaanse President Donald Trump heeft een hertelling in de staat Georgia voor elkaar gekregen en ook in Pennsylvania staat hij maar nipt achter. De bookmakers geven echter aan dat Joe Biden de nieuwe President wordt. Als u €1 inzet op hem inzet dan krijgt u slechts €1,01 terug.

Trump uit zijn frustraties op Twitter, want bij vrijwel al zijn tweets van de afgelopen 24 uur staat een waarschuwingsmelding van "mogelijk misleidende informatie". Best bijzonder dat dit allemaal zomaar kan.

Technologie aan kop

Terug naar de beurs. Het zijn wederom de technologie-aandelen die aan kop gaan. ASMI (+13,2%) en ASML (+8,7%) profiteren van de goede cijfers van chipgigant Qualcomm. Daarnaast lijken de Republikeinen hun meerderheid in de senaat te behouden, waardoor de kans op strenger privacyregels afneemt.

Het is opvallend dat Prosus koploper is met een plus van 13,0%. De koers van de investeringsmaatschappij wordt gedomineerd door het belang in Tencent. Het is u inmiddels bekend dat de grote beursgang van The ANT Group is geblokkeerd door de Chinese autoriteiten.

Het bewijst dat het Chinese establishment nog aardig wat vingers in de pap heeft bij het bedrijfsleven. Dit zou moeten leiden tot een lagere waardering van Chinese aandelen. Het tegendeel is echter waar. De IEX-Beleggersdesk is overigens al langer positief over het aandeel Prosus

De IEX-Beleggerspodcast

Vandaag hebben we voor u de vijfde IEX-beleggerspodcast klaarstaan. Arend Jan en Nico nemen op een luchtige manier de beursontwikkelingen van deze week door. De centrale vraag is of er wel of geen eindejaarsrally komt.

Sif stelt teleur

Sif (-5,6%) is de bleeder van de week. Vandaag staat het aandeel onder druk, omdat ING het fonds op de verkooplijst heeft gezet. Gisteren liet de Nederlandse grootbank al weten helemaal klaar te zijn met de windturbineproducent.

ING meldde dat Sif al voor het tiende kwartaal op rij slechter presteert dan verwacht. Dit bleek dus een voorbode voor de downgrade van vandaag. De IEX-Beleggersdesk is ook niet onder de indruk van het bedrijf. Deze quote van analist Martin Crum zegt genoeg:

"De vooruitzichten van windenergie zijn onverminderd goed. Dat kan niet gezegd worden van het trackrecord van Sif". Het bedrijf heeft een aantal slechte jaren achter de rug en moet bewijzen dat het ook kan leveren. Momenteel koerst het aandeel tegen 24 keer de verwachte winst over 2021. Dat is eerlijk gezegd vrij stevig voor een bedrijf dat keer op keer teleurstelt. 

De lijstjes

  • AEX deze week: +7,3%
  • AEX deze maand: +7,3%
  • AEX dit jaar: -5,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -3,1%

Bitcoin aan kop

Niet alleen de aandelenmarkt gaat door het dak. De Bitcoin (+14,6%) kan er ook wat van. De grootste digitale munt ter wereld breekt deze week door de $15.000 barriere. Mijn complimenten aan de mensen die het gehele ritje hebben meegemaakt. Ik zou die dingen nog geen seconde vast kunnen houden.

Verder valt op dat de euro ruim 2% wint ten opzichte van de dollar. Gecorrigeerd voor het valuta-effect blijft de Amerikaanse markt dus wat achter ten opzichte van de Europese indices. De VIX (-25,6%) maakt tot slot een duikvlucht.  

Indices

AEX

De 'oude' economie-aandelen moeten het weer ontgelden. De banken, KPN (-2,2%) en Unibail Rodamco (-1,4%) blijven zwaar achter. Galapagos (-0,4%) ging ouderwets nat op bleke derdekwartaalcijfers. Door het uitblijven van een licentie voor de Amerikaanse markt werd er een nettoverlies van bijna €250 miljoen in de boeken gezet.

Ahold (+0,9%) staat door een pittige pensioenvoorziening onder druk. ASR (+8,0%) profiteert van meevallende cijfers van Allianz. IMCD (+8,5%) en Prosus (+13,0%) sluiten de week af op een all time high.

AEX

AMX

PostNL (-4,8%) kreeg de handen maandag niet op elkaar. Met name de winstcijfers van de postdivisie vallen in het derde kwartaal zwaar tegen. Dat Flow Traders (-2,5%) verliest komt niet als een donderslag bij heldere hemel. 

De VIX loopt een flinke deuk op en dat betekent slecht nieuws voor de handelsinkomsten van de marketmaker. BAM (+7,9%) klimt uit het dal. In de podcast van deze week legt Nico uit waarom het aandeel voor speculanten koopwaardig is. Basic-Fit (+16,4%) wordt door het kabinet ontzien. In Nederland mogen we nog zo'n beetje als enige naar de sportschool gaan.

AMX

ASCX

Heijmans (+13,3%) hoeft de laatste tijd geen melding meer te maken van mislukte projecten en dat wordt door de markt gewaardeerd. Het verrast mij dat Alfen (+10,2%) deze week zo goed ligt. De outlook viel mij eerlijk gezegd een beetje tegen.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend heb ik de eer om de vooruitblik te schrijven. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 efreddy 6 november 2020 22:49
    Ik zou die dingen nog geen seconde vast kunnen houden.

    Ik hou zelf die dingen al 7 jaar vast,(koers toen 200€)wel niet altijd hetzelfde aantal ,zo heb ik momenteel er wel wat minder dan begin dit jaar maar wel ietsje meer dan gisteren.

    Verkocht vandaag immers een miniem deel om 01:44:32 aan 13449.4€ ,kocht er 50.15% van terug om 08:37:13 aan 13352€ en 51.55% om 10:18:54 aan 13301 €.

    Bij de huidige koers heeft een persoon gemiddeld om 39€ in BTC zitten ,wie zelfs maar enkele veelvouden van dergelijk bedrag geen seconde vast kan houden moet zich evenmin met andere beleggingen bezig gaan houden ,voor het kopen van ASMI, ASML, PROSUS heb je toch al wat hogere startkapitalen nodig dan voor het kopen en aanhouden van enkele BTC satoshi's.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links