Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'AEX opent lager na zwaar verlies Wall Street'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine verliezen te beginnen. Vooral de Europese technologiebedrijven zullen waarschijnlijk onder druk komen te staan in navolging van de zware koersverliezen bij Amerikaanse branchegenoten. Daarnaast wordt uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag naar buiten komt.

Op het Damrak staat GrandVision in het nieuws. Brillenreus EssilorLuxottica wil nog altijd inzage in bedrijfsgevoelige informatie van Pearle en Eyewish-moeder GrandVision en diens eigenaar HAL. De Frans-Italiaanse onderneming gaat in beroep tegen de beslissing van de voorzieningenrechter in Rotterdam. Die vond het eerder niet noodzakelijk dat EssilorLuxottica, die ook aan een overname van GrandVision werkt, inzage kreeg.

Aan het overnamefront kondigde Marel aan het Duitse Treif Maschinenbau, een leverancier van snijtechnologie voor levensmiddelen, over te nemen. De IJslandse maker van vlees- en visverwerkende machines, die een notering heeft in Amsterdam, betaalt de overname met 128 miljoen euro in contanten en 2,9 miljoen aandelen Marel.

Bankensector

In Madrid gaat de aandacht uit naar de bankensector. De twee grote Spaanse banken Caixabank en Bankia voeren gesprekken over een mogelijke samensmelting. Bankia werd in 2012 nog gered door de overheid met een reddingspakket van ruim 22 miljard euro. De overheid heeft nog steeds meer dan 60 procent van de bank in handen, maar wil naar verluidt elk voorstel dat op tafel komt analyseren.

In Dublin staat Ryanair in de schijnwerpers. De budgetmaatschappij haalde circa 400 miljoen euro op met een nieuwe aandelenuitgifte. Het extra geld zal volgens Ryanair helpen het risico op het niet kunnen aflossen van schulden de komende twaalf maanden te verkleinen. Ook kan de Ierse prijsvechter als de coronacrisis voorbij is goedkope vliegtuigen kopen.

AEX-index

De Europese beurzen sloten donderdag lager. De AEX-index zakte 2,1 procent tot 549,60 punten en de MidKap daalde 0,9 procent tot 802,20 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,5 procent. Wall Street ging hard onderuit. De Dow-Jonesindex daalde 2,8 procent tot 28.292,73 punten. De brede S&P 500 zakte 3,5 procent en techbeurs Nasdaq raakte 5 procent kwijt. De grote techbedrijven Apple en Microsoft kelderden 8 procent en dik 6 procent.

De euro was 1,1849 dollar waard tegenover 1,1827 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 40,99 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 43,70 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 4 september 2020 08:47
    In azie dalen de koersen nauwelijks en aex staat vanaf gisteren een intraday top van 566 staat nu op 545..Dat is een daling van 5 procent! Hoewel nasdaq en dowjones maar met paar procenten zijn gedaald. Dax en CAC reageerde ook vrij rustig, maar hier was het een slachthuis...Iedereen weet dat FANG aandelen hele nasdaq naar nieuwe ATH heeft gedragen met hulpnvan de FED. Onze aex heeft niet meegedaan met dit feestje, maar als bloed vloeit dan moet aex harder bloeden dan wallstreet zelf terwijl we de lusten niet hebbem gekregen maar nu wel de last...
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links