Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Vervelende draai

Slotcall: Vervelende draai

De AEX is 1,4% in het rood gesloten en dat is een tegenvaller. Zeker omdat we in Amsterdam zo'n 1% hoger openden. Alle seinen stonden vanochtend op groen voor een mooie beursdag.

Met name de Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensector is een opsteker. Deze kwam uit op een stand van 55,2 en dat betekent forse groei in augustus. De PMI voor de industrie (51,0) was een tikje lager dan verwacht, maar dat mag geen naam hebben.

Verder is het op het macrofront relatief rustig. We moeten het doen met een Duits inflatiecijfer over augustus. Deze maand zakten de consumentenprijzen met 0,1% ten opzichte van juli en dit is in lijn met de verwachting van analisten.

In tegenstelling tot de Europese beurzen vervolgt Wall Street zijn recordreeks. De Nasdaq koerst 0,4% hoger en dat betekent een nieuwe all-time high voor de technologie-index. De Dow Jones waarin verhoudingsgewijs wat meer ‘oude-economie'-aandelen zitten, heeft nog 5% af te leggen voordat er een nieuwe hoogste koers ooit op het bord staat.

Tegenvaller Philips

Philips (-3,5%) is de grootste daler binnen de AEX. Het bedrijf meldde vanochtend een tegenvaller uit de VS waar een contract voor de levering van 30.700 beademingsapparaten is komen te vervallen. Dat terwijl Philips in april de productie van deze apparaten flink had verhoogd. Al met al leidt het verlies van het contract tot een iets lagere omzet en de nodige imagoschade.

Momenteel koerst het aandeel tegen zo'n 20 keer de verwachte winst over 2020. Voor de IEX-Beleggersdesk is het nieuws geen aanleiding om het koersdoel te wijzigen. Of u het aandeel moet kopen, leest u in het onderstaande artikel.

Accell in de lift

Accell (+5,9%) is vandaag de grote winnaar op de beurs. ABN Amro-analist Martijn Den Drijver heeft het aandeel op de kooplijst gezet. De fietsenfabrikant ligt volgens hem op koers om de marges op te krikken naar 8%.

Toch verwacht hij dat de resultaten van Accell in de tweede jaarhelft onder druk blijven. Dit wordt veroorzaakt door problemen in de toeleveringsketen. Het lijkt er echter op dat het ultieme koopmoment al is geweest. Sinds halverwege maart heeft het aandeel een enorme rit gemaakt. 

Cyber1: Horrorstory

Het aandeel Cyber1 is de laatste jaren meermaals aanbevolen op televisie. Het fonds komt daardoor voor in menige beleggingsportefeuille. Zo ook in die van enkele Premiumleden. Meerdere leden hebben ons gevraagd wat zij met het aandeel moeten doen nu de koers is gezakt tot €0,04.

De financiële resultaten zijn als gevolg van tegenvallende overnames flink verslechterd. Voormalig CEO Kobus Paulsen, die hiervoor verantwoordelijk is, is in december 2019 onverwacht komen te overlijden.

Sindsdien gaat het verder bergafwaarts met het bedrijf. In het eerste halfjaar van 2020 halveerde de omzet en werden er dieprode cijfers geschreven. Het volledige Premiumartikel leest u hier.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier stijgen in een brede lijn. Uitzonderingen zijn de Griekse (-3 basispunten) en Amerikaanse (-2 basispunten) rente. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,4% omlaag en daarmee presteren een tikje slechter dan de Duitsers (-1,1%) en Fransen (-1,0%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 6,5% en noteert 25,4 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones verliest 0,8%, terwijl de Nasdaq (+0,4%) een all-time high op het bord zet. De kanjers zijn Tesla (+9,3%) en Apple (+3,4%) die vandaag beide een stocksplit doorvoeren. 
  • De euro klimt 0,4% en noteert 1,195 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,5%) en zilver (+2,6%) vinden de weg omhoog.
  • Olie: WTI (+0,3%) en Brent (+0,0%) doen het niet onaardig.
  • Bitcoin wint 2,1%.

Het Damrak

  • ASR (-7,8%) gaat vandaag €1,96 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd daalt het aandeel 1,7%. 
  • Royal Dutch Shell (-1,0%) stond vanochtend meer dan 2% hoger, maar van die winst is helemaal niets meer over.
  • De banken ABN Amro (-4,5%) en ING (-3,8%) gaan traditiegetrouw omlaag. Dit zijn niet de aandelen die u op dit soort dagen moet hebben.
  • Dat geldt normaal gesproken ook voor ArcelorMittal (+1,1%), maar niet vandaag. De analisten van Keybanc handhaven het koopadvies, maar verlagen het koersdoel met anderhalve euro naar €12,57.
  • Galapagos (+2,8%) krabbelt wat op, maar behoort met een min van 39% tot de slechtst presterende aandelen van het jaar.
  • Air France-KLM (-4,1%) doet pijn aan de ogen.
  • Eurocommercial Properties (+1,4%) lijkt nog te profiteren van de goede halfjaarcijfers van vrijdag. Dat geldt bepaald niet voor Unibail Rodamco (-3,4%) en Wereldhave (-2,7%).
  • Corbion (+3,2%) zet vandaag een all-time high op het bord.
  • PostNL (-2,8%) daarentegen koelt wat af, maar feit blijft dat het aandeel dit jaar een mooi ritje heeft gemaakt. Dan is het niet onlogisch dat er op een dag als deze wat winst wordt genomen.
  • Voor Alfen (-2,7%) geldt een beetje hetzelfde.
  • WDP (-0,0%) houdt het verlies dankzij een adviesverhoging van ING beperkt. De Nederlandse grootbank plaatst het aandeel op de kooplijst en hanteert een koersdoel van €33.

Adviezen

  • Accell: starten met kopen en €28,50 - ABN Amro
  • Adyen: starten met kopen - Rosenblatt
  • ArcelorMittal: naar €12,57 van €14 en kopen - Keybanc
  • ASR: naar €36 van €34 en kopen - Bank of America
  • Philips: naar €44 van €47 en houden - Independent Research
  • WDP: naar kopen van houden en €33 - ING

Agenda

1 sep Event Consensus
03:45   China Caixin manufacturing PMI aug 52,7
08:00   Care propery invest Q2-cijfers  
08:00   Duitsland detailhandelsverkopen jul -3,3% MoM
09:00   Wolters Kluwer notering €0,47 ex-dividend  
09:15   Spanje manufacturing PMI aug 53,0
09:50   Italië manufacturing PMI aug 51,2
09:50   Frankrijk manufacturing PMI aug 49,0
09:55   Duitsland manufacturing PMI aug 53,0
09:55   Duitsland werkloosheidspercentage aug 6,4%
10:00   EU manufacturing PMI aug 51,7
10:30   VK manufacturing PMI aug 55,3
11:00   EU inflatie CPI aug +0,2% YoY
16:00   VS bouwuitgaven jul +0,7% MoM
16:00   VS ISM Manufacturing Index aug 54,0
19:00   Fed-lid Brainard speecht

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 PietKeizer 31 augustus 2020 23:21
    altijd maar weer een waarde-oordeel : nu 'vervelende' draai. Want het beloofde allemaal zo mooi te worden. Waarom 'vervelend', er kan toch net zo goed geld aan verdiend worden. Het sterft onder al die iex-columnisten van de haussiers. Enige objectiviteit wat betreft positie en positie innemen, ho maar. IEX doet geen moeite om voor wat meer evenwicht te zorgen. De veel verguisde Royce Tostrams is eigenlijk de gunstige uitzondering. Die houdt t netjes bij TA en heeft geen voorkeur voor richting.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links