Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op weg naar negatieve gasprijzen?

Op weg naar negatieve gasprijzen?

Afgelopen vrijdag daalde de toonaangevende front month TTF gasprijs tot ongeveer $1,20/MMBtu (minder dan €4/MWh). Sinds begin van het jaar is de prijs met ongeveer 70% gedaald.

Kan de gasprijs, in navolging van de Amerikaanse olieprijs ruim een maand geleden, op een gegeven moment negatief worden?

Een overaanbod van gas

De coronacrisis leidt ertoe dat het verbruik van gas afneemt. Wereldwijd zal de vraag naar gas dit jaar met ongeveer 5% afnemen ten opzichte van 2019, zo schat het IEA. Dat mag dan minder zijn dan de 10% waarmee de olievraag dit jaar vermindert, het komt voor de gasindustrie wel op een ongelukkig moment.

Sinds eind 2018 is er wereldwijd een overaanbod aan gas - iets dat een neerwaartse druk uitoefent op de gasprijzen. Het is het gevolg van de vele nieuwe LNG(Liquid Natural Gas, vloeibaar gas)-plants die de laatste jaren op de markt kwamen. Die stroom van nieuwe fabrieken gaat nu verminderen maar het duurt, afhankelijk van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt, nog zeker zo’n 2 tot 3 jaar voordat er aan het overaanbod een einde komt.

Gasopslagen beginnen vol te lopen

Gasmarkten hebben een heel andere dynamiek dan oliemarkten. Olie wordt veel meer dan gas voor transport gebruikt. Er kunnen substantiële verschillen zijn tussen de gasprijzen in Azië, Europa en de VS, al is de trend dat die verschillen kleiner worden door de toenemende handel in LNG.

De gasvraag is meer seizoensgebonden wat betekent dat er veel opslagcapaciteit is die in de zomer geleidelijk gevuld wordt. Een equivalent van de OPEC is er niet voor gas, al kan Rusland op de Europese markt wel de rol van swing producer vervullen.

Europese gasopslagen zijn relatief vol aan het begin van de winter en relatief leeg aan het eind ervan. In deze tijd van het jaar zijn ze gemiddeld voor ongeveer 30% vol. Op dit moment zijn ze echter voor ongeveer 70% gevuld. In het huidige tempo lopen ze aan het eind van de zomer helemaal vol.

Dus gaat, net als een maand geleden voor olie, de markt zijn werk doen. De prijzen gaan net zo lang omlaag totdat de aanvoer van gas gaat teruglopen. Die aanvoer moet zo veel afnemen dat voorkomen wordt dat aan het begin van de winter, als de vraag weer begint aan te trekken, de opslagen bij wijze van spreken overlopen.

Bij olie leidde dat op een gegeven moment, kortstondig, tot negatieve prijzen in de VS voor het WTI-contract voor mei. Bij dat contract wordt er, in tegenstelling tot bij Brentolie, op het moment van expiratie daadwerkelijk olie geleverd en wel in Cushing, Oklahoma. Bij Brentolie, die zich veelal op zee bevindt of in opslag aan de kust, wordt cash afgerekend.

Klik om te vergroten

Europa: de swing consumer van gas

Bij gas zouden deze ontwikkelingen op een gegeven moment ook tot negatieve prijzen kunnen leiden. En dat zou met name in Europa het geval kunnen zijn.

Europa is de afgelopen jaren als swing consumer voor gas gaan functioneren. Alle LNG waarvoor wereldwijd geen plekje kon worden gevonden belandde in Europa. Er is een grote aanlandingscapaciteit voor LNG in Europa, die fungeert als back-up voor Russisch gas waarvan we niet al te zeer afhankelijk willen zijn. Daarnaast is er veel potentieel om meer gas te verbruiken bij de elektriciteitsvoorziening. Zowel kolen- als gascentrales draaien hier op beperkte kracht en het is relatief makkelijk om voor elektriciteit van kolen op gas over te schakelen.

Het overaanbod van gas is nu door de coronacrisis echter zo groot geworden dat Europa moeite krijgt deze rol volledig te vervullen. En dus gaan de gasprijzen omlaag - totdat ook het aanbod in voldoende mate afneemt. En wordt de contangosituatie (gas voor aflevering op een termijn van een maand goedkoper dan gas voor aflevering op de lange termijn) steeds geprononceerder.

Wie gaat de gasproductie verminderen?

Hoe dit proces verder zal verlopen hangt vooral af van de gasproducenten - met name van Rusland (dat het gas vooral per pijpleiding exporteert) - en de grote LNG-producenten zoals Qatar en de VS. Van deze producenten heeft Rusland de laagste kosten. Toch is het juist Gazprom dat op dit moment de export van gas, nadat deze van 2014 tot 2019 snel gegroeid was, langzaam wat laat teruglopen. Zij zijn meer flexibel dan LNG-producenten en hebben geen zin in een prijzenoorlog.

Voor LNG zijn de kosten nu beduidend hoger dan wat het gas in Europa oplevert. Toch zag men juist hier de productie tot nu toe maar langzaam teruggaan. Een LNG-plant is er op gemaakt om de hele tijd op volle capaciteit door te blijven draaien. Het volledig stoppen (en met name het weer opstarten) is kostbaar en tijdrovend; iets dat men zoveel mogelijk zal vermijden. Daarnaast wordt veel gas afgenomen via langetermijncontracten die, zowel qua prijs als volume, slechts een beperkte flexibiliteit kennen.

Opslag van LNG in LNG-tankers is kostbaarder dan het opslaan van olie in olietankers en is slechts voor de korte termijn een oplossing. Hoe goed LNG-tankers ook zijn geïsoleerd (om het gas op -163 graden Celsius te houden), elke week verdampt er ongeveer 0.5 – 1% ("boil-off").

Naar verwachting zal de komende weken de Amerikaanse LNG-export wel substantieel gaan afnemen; de huidige lage prijzen leiden er nu toe dat een aantal afnemers, onder betaling van een substantiële boete, ladingen met aflevering in juni of juli zijn gaan afzeggen. Grotere LNG-plants in de VS kunnen dan een train volledig stilzetten.

Het is goed mogelijk dat de Europese gasprijs op een moment negatief wordt maar dat zal kortstondig zijn. Het is het ultieme machtsmiddel van de markt om producenten te dwingen toch echt de productie omlaag te brengen.

BP: de volgende major die het dividend verlaagt?

Voor gasproducenten is een jaar van lage prijzen van veel groter belang dan een dag van negatieve prijzen. Dit doet zeer bij de majors als Shell en ExxonMobil die in termen van hoeveelheid energie nu vaak meer gas dan olie produceren. Het is niet voor niets dat Shell recent het dividend verlaagde.

Het lijkt waarschijnlijk dat een bedrijf als BP dit later in het jaar ook zal gaan doen. Van de majors heeft BP nu de hoogste gearing en daarmee ook de hoogste kosten om geld te lenen. Nu de nieuwe CEO de nodige goodwill heeft gekweekt met de nieuwe klimaatambities van BP kan het bedrijf een goed gecommuniceerde dividendverlaging wel aan.

Een nieuwe aflevering van onze podcast Blik op Olie en Gas (met Remco de Boer en Hans van Cleef), waarin ook aandacht voor deze materie, staat vanaf dinsdagochtend 26 mei online. Voor wie verder wil lezen: zie bij voorbeeld de Shell 2020 LNG-outlook (pre-corona) en een recente studie van het Columbia Center on Global Energy Policy over de invloed van de coronacrisis op de LNG-industrie.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

 1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
 2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
 3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Ronald Engels 26 mei 2020 21:10
  Jilles,

  Bij gasprijzen van Euro 4 per MWh, is er nog iemand die begrijpt waarom Nederland van het gas af wil???
  Het CO2 global warming sprookje is overigens puur wetenschappelijk bedrog, dus dat kan dus niet de oorzaak zijn om van het Gas Af te Gaan en bovendien neemt de CO2 uitstoot met 40 % minimaal toe bij het afschaffen van onze fantastische HRE ECO Hoog Rendements Gas CV ketels met sinds 2015 een elektrisch en thermisch warmte rendement van 107 à 109 %!

  Onverslaanbaar rendement met de allerlaagste CO2 uitstoot van alle energiebronnen, met uitzondering van kernenergie!

  Is Nederland wellicht steeds meer een pure Nomenklatura-wetenschappelijk geleide controle maatschappij en dictatuur aan het worden vergelijkbaar met het communisme à là de DDR, erger nog als de niet-democratisch gekozen Brusselse/EU Politici en Nomenklatura?

  M.v.groet, Ronald
 2. Response 27 mei 2020 09:13
  quote:

  Ronald Engels schreef op 26 mei 2020 21:10:

  Jilles,

  Bij gasprijzen van Euro 4 per MWh, is er nog iemand die begrijpt waarom Nederland van het gas af wil???
  Het CO2 global warming sprookje is overigens puur wetenschappelijk bedrog, dus dat kan dus niet de oorzaak zijn om van het Gas Af te Gaan en bovendien neemt de CO2 uitstoot met 40 % minimaal toe bij het afschaffen van onze fantastische HRE ECO Hoog Rendements Gas CV ketels met sinds 2015 een elektrisch en thermisch warmte rendement van 107 à 109 %!

  Onverslaanbaar rendement met de allerlaagste CO2 uitstoot van alle energiebronnen, met uitzondering van kernenergie!

  Is Nederland wellicht steeds meer een pure Nomenklatura-wetenschappelijk geleide controle maatschappij en dictatuur aan het worden vergelijkbaar met het communisme à là de DDR, erger nog als de niet-democratisch gekozen Brusselse/EU Politici en Nomenklatura?

  M.v.groet, Ronald
  Wanneer de vraag weer aantrekt stijgt de prijs weer. Van het gas af is een ingewikkelde discussie. Groningen schokt nog steeds na.

  Je hebt het over sprookjes: kun je uitleggen waarom het voor het derde jaar op rij wederom gortdroog is?

  Kernenergie allicht. Ik word er stralend van.

  Je laatste vraag snap ik niet. Maar waarschijnlijk is die retorisch.
 3. forum rang 4 Keinscheisscoins 27 mei 2020 11:29
  quote:

  Ronald Engels schreef op 26 mei 2020 21:10:

  Is Nederland wellicht steeds meer een pure Nomenklatura-wetenschappelijk geleide controle maatschappij en dictatuur aan het worden vergelijkbaar met het communisme à là de DDR, erger nog als de niet-democratisch gekozen Brusselse/EU Politici en Nomenklatura?
  Omdat het klimaat enkel een middel is tot een doel. Politici kunnen de economie niet managen, een coronacrisis niet managen, maar het klimaat kunnen ze wel managen? Het klimaat als supranationaal probleem presenteren is een mooi excuus om de supranationale organisaties uit te breiden. klimaathysterie te subsidieren en klimaathysteriesceptici te muilkorven. Het gaat over macht, niet over verstandig beleid.
 4. rene verstraeten 27 mei 2020 14:09
  "Kun je uitleggen waarom Nederland extreem droog is?"... Kun je verklaren met je door mensen gemaakte klimaat opwarming sinds 1850, waarom een groot meer in Afrika , Het mega Chad 180 meter diep 400.000km2, 1000 jaar geleden al opdroogde?, Waarom de zeespiegel al 14.000 jaar stijgt? Waarom er ijstijden zijn? Waarom er zonnevlekken cycli zijn van ongeveer 11 jaar en er wereldwijd langjarige weerspatronen zijn waarin die periode van 11 jaar of een multitude van 11 ,dus 22 en 33 jaar etc voorkomen, dat het magnetisch veld van de aarde en de zon continue verandert en 11 ,22 etc periodiciteit heeft?, Waarom er ijstijden zijn en korte perioden van warmte en koude -Dalton , Spoerer en Maunder minimum, in interglaciale perioden die overal aangetoond werden in fossielen en aardlagen en door isotopen onderzoek en in historische verslagen? Waarom tijdens de 80 jarige oorlog, Alva sprak ven Nederland met bare winters en snikhete droge zomers (dit is tijdens het Maunder m.)..Weet je dat er op dit moment NUL zonnevlekken zijn, dus de zonactiviteit zeer laag is en toen ook? Dat er mogelijk een invloed is op de plaats van de straalstroom in relatie met de stand van de maan en de zonactiviteit? Dat de straalstroom de plaats van hogedruk gebieden bepaalt en dat deze nu in de zomers , boven Nederland liggen?
  Dit zijn allemaal weetjes die nooit bediscussieerd worden op de propaganda zenders en blaadjes die worden beheerd door dezelfde kaste als die, wie bepalen hoe er geregeerd wordt, meestal met fake argumenten. Fake argumenten ,niet alleen over het klimaat.
  Dat wolken vorming wordt beinvloedt door condensatie kern vormende kosmische straling niveaus, die in relatie staan met zonnewind , magnetische velden , (Lomborg)? Denk aan de nevelkamer met oververzadigde waterdamp bij stralings onderzoek.
  phys.org/news/2015-06-lake-mega-chad-...
  weatheraction.com/

  Dat zelfs de dodelijkheid en carcigeniteit van chronische lage dosis kernenergie straling gebaseerd is op fake wetenschap ,waardoor kernenergie tegengehouden wordt met angst propaganda? LNT dosis= respons theorie op biologische materie is nu bewezen fake en grotendeels achterhaald en was in 1940 bij zijn inceptie door Nobel prijs winnaar Mueller, al gebaseerd op frauduleus gebleken onderzoeken op fruitvliegjes. (Edward J Calabrese, professor of Toxicology)
  Allen gerund en ondersteud door wetenschappers , professoren
  www.youtube.com/watch?v=g_aP2l1yOvU
  radiationeffects.org/
  en.wikipedia.org/wiki/Br%C3%BCckner-E...
  Zou je uit deze gegevens kunnen concluderen dat er geen onveranderlijk klimaat bestaat? Dat=er geen nulpunt is, slechts gemiddelden? Dat weer en klimaat chaotische processen zijn met korte en langdurige en extreem langdurige periodiciteit

  Conformisme is prima in een totalitair tirannieke politieke omgeving. Je kunt je dan veilig voelen, maar je verliest wel elk debat met een wetenschapper.

  Al de inzichten die ik her geef zouden makkelijk door de media gegeven kunnen worden, maar onzichtbaren hebben besloten deze kennis tegen te houden.

  Angst zaaien is een oude politieke truuk. Er in trappen, even oud. Regeren met leugens ook, vooral in systemen die dominantie over grote groepen en wereldorde wereldwijd propageren. Het levert dus ook geld en macht op, zelfs als het slecht gaat door dat te organiseren kun je met "short gaan" geld verdienen.

  Volgens de visionair George Orwell: de waarheid vertellen is een revolutionaire daad..Hoe verder een samenleven afraakt van de waarheid hoe meer waarheid vertellers gehaat (en veracht) worden.
  everydaypower.com/george-orwell-quotes/

  Doe met deze opvattingen je voordeel op gebied van kennis.

  Massa media zijn opium voor het volk.

  Lees Maarten Toonder's - O.B. Bommel , de bovenbazen nog eens.
 5. putter 27 mei 2020 18:08
  @ rene verstraeten. Dank voor de uitgebreide post , ga het verder lezen. Jij hebt helemaal gelijk, het is een schande hoe de boel gemanipuleert wordt en er totaal geen oog is voor de grote cycli van de zon die het weer hier meer kan beinvloeden dan wat dan ook. Dat er veel te veel mensen op aarde wonen is het grote probleem, die vervuilen de aarde en maken er misbruik van. Maar wie er ook misbruik van maken zijn de politici, de roversbende in brussel met sinterklaas timmermans voorop, nitwitten ordinaire zakkenvullers zijn het.
 6. forum rang 6 Ronald Engels 28 mei 2020 01:22
  Response,

  Je vraag:
  Je hebt het over sprookjes: kun je uitleggen waarom het voor het derde jaar op rij wederom gortdroog is?

  ========

  Response: Ben je bewust van het feit, dat sinds ruwweg juni 2016 onze oppervlaktewateren van onze oceanen wereldwijd met min -0.8 graad celcius zijn afgekoeld en vermoedelijk de komende 35 jaar nog wat verder zullen afkoelen, door 3 oorzaken Dode Inactieve Zon, dus geen zonnevlekken en zonnewind (dit jaar 2020 reeds 80 % van alle dagen, ook 2019), dit geeft maximale kosmische straling cloud seeding dus ruwweg 4 % meer lichte nevelwolken vorming wereldwijd dus minder oceanen oppervlaktewater opwarming (ruim 72 % planeet aarde-oppervlak) en bovendien de Milankovitch Cycles, afstand aarde zon wordt groter komende 35 jaar met vermoedelijk een daling van de TSI=Total Solar Irradiance van ruwweg 1361 Watt/M2 naar vermoedelijk 1356 Watt/M2, dit volgens Prof. Zharkova, UK.

  Dus simpel gezegd afkoeling in vooral noordelijk en zuidelijk deel van oppervlakte wateren oceanen op zowel Noordelijke en Zuidelijke Oceanen zorgen voor minder verdamping en minder regenwolken vorming en verplaatsing HD en LD gebieden, met als gevolg drogere zomers op noordelijk en zuidelijk deel van de landmassa`s, echter rond de evenaar en keerkringen blijven de oceanen voldoende warm om juist meer regen te gaan produceren, wat ook de komende 35 jaar denk ik het geval zal zijn, het is op dit moment nog niet mogelijk verder vooruit te kijken, echter ik denk toch dat we in een 200-jarige Global Cooling Periode zitten tot ruwweg 2220 met een totale planeet aarde afkoeling van ruwweg 2 graden celcius, zelfs na correctie voor de 400 ppm CO2 opwarming nu van maximaal 0.15 graad celcius sinds 1820.

  Mocht de CO2 concentratie verder stijgen naar 500 ppm vol. CO2 in onze atmosfeer dan zal dit de aarde slechts verder opwarmen met denk ik maximaal 0.05 à 0.06 graad celcius.

  Dus of we het geloven willen of niet Planeet Aarde Global Cooling de komende 200 jaar wordt een feit, Oorzaken: Zonne-activiteit, kosmische straling en de Milankovitch Cycles, enzv.

  Het CO2 - sprookje van 2 à 5 graden Global Warming van de IPCC de komende eeuw is de grootste onbewezen ONZIN ooit door de United Nations, IPCC, en enkele wetenschappers verkondigd, in feite is het gewoon bedrog!

  De invloed van CO2 op ons klimaat/opwarming is zeer zeer minimaal, zoals gezegd misschien maximaal +0.15 graad celcius sinds 1830, de rest is veroorzaakt gewoon door onze zon, enzv. zoals hierboven uitgelegd.

  Overigens het is eenvoudig de temperatuur data te wijzigen en b.v. te laten stijgen door Urban Hot Spots temperaturen in de temperatuur data te verwerken, b.v. LONDON is altijd 4 graden celcius warmer als de buitengebieden, KNMI/IPCC/enzv, zijn niet erg betrouwbaar met hun temperatuur data, is mijn gedachtengoed.

  M.v.g.
 7. forum rang 6 Ronald Engels 28 mei 2020 01:33
  Rene Verstraeten,

  Slechts te laat je reactie gelezen, echter bravo je heb voor zover ik beoordelen kan hier op IEX , uitgebreid het CO2 sprookje bestudeerd met kennis van zaken.

  Ter info: een uitspraak van Albert Einstein:

  "Blind Trust in Authorities is the Greatest Ennemi of the Truth"

  M.v.g.
 8. Jilles van den Beukel 31 mei 2020 09:31
  Bedankt voor alle reacties. Ik waardeer en respecteer ze.

  Over de discussie betreffende klimaatverandering moet mij wat van het hart.

  Metingen tonen onomstotelijk aan dat de temperatuur toeneemt. Evenzeer tonen metingen aan dat de CO2 concentratie in de atmosfeer toeneemt - iets waarvoor de verbranding van fossiele brandstoffen verreweg de belangrijkste reden is. CO2 is een broeikasgas en de mate waarin de concentratie is toegenomen kan goed de geobserveerde stijging van de temperatuur verklaren.

  Klimaatverandering is er ook in het verleden geweest; door natuurlijke oorzaken. Vulkanisme, variaties in de activiteit van de zon, bewegingen van de aarde ten opzichte van de zon, enz. Met uitzondering van hoogst zeldzame catastrofale dingen als de inslag van een grote meteoriet leidt dat niet tot klimaatverandering en opwarming in het tempo dat we nu observeren.

  De wetenschap functioneert. Men evalueert elkaars werk, op congressen en in artikelen. Onvolkomenheden worden recht gezet. Dat geldt ook voor de klimaatwetenschap. Er mogen dan onzekerheden zijn, wat voor voor rol spelen wolken of aerosols precies, maar de basis staat: er is klimaatverandering die voornamelijk wordt veroorzaakt door de toename van de CO2 concentratie door het verbranden van fossiele brandstoffen.

  Waar het nu om gaat: hoe om te gaan met deze klimaatverandering. Het is duidelijk dat we er iets aan moeten doen. Persoonlijk sta ik achter het huidige klimaatakkoord; niet alle details misschien maar wel de grote lijn.

  Met vriendelijke groet, Jilles
 9. forum rang 6 Ronald Engels 3 juni 2020 03:10
  Beste Posters en Jilles,

  Even terug over het Klimaat, er is altijd iedere seconde van de dag, Klimaatverandering en ja er is zeer veel luchtvervuiling en andere types vervuiling wereldwijd, zoals b.v. NOx, SOx en nog steeds Fluoro-carbons/Chlorides uitstoot en ja meer fossiele CO2 uitstoot en continue sterke vermindering CO2 absorptie door mensen sinds ruwweg 1800, door vernietiging fytoplankton oceanen door insecticides en pesticides, enzv en ook door enorm veel bomenkap en bosbranden en hout stoken door mensen.

  Echter met zekerheid wordt de temperatuur variaties van planeet aarde voor ruwweg 99.88 % zeker bepaalt door onze Almachtige Zon onder invloed zonne-activiteit, kosmische straling cloud seeding en de Milankovitch Cycles en slechts voor minder als 0.05 % door meer CO2 in de atmosfeer en tevens door de ruim 80.000 Terrawatts per jaar (staat gelijk aan slechts 40 minuten aan warmte geproduceerd door onze Almachtige Zon) geproduceerde vrijkomende warmte van alle activiteiten van 7.7 miljard mensen op planeet aarde, door energie productie en energie-consumptie waar ruwweg 60 % altijd wordt omgezet in warmte.

  Dus Urban Hot Spots zoals b.v. Londen zijn altijd ruwweg 4 graden celcius warmer als de londense buitengebieden.

  Its not CO2 heating up Planet Earth, Its our Allmighty Sun, We Humans are only huge Polluters, destroying Planet Earth.
  Stopping all emissions of CO2 will cost huge amounts of money and will be totally impossible and can only happen if we remove 80 % of humans and animals from planet earth and stop all our economic activities worldwide.

  My view is, more CO2 is better for planet earth and planet earths water distribution, greening planet earth. For now, there is only just enough CO2 in Planet`s Earth atmophere.

  Het hele CO2 Klimaat-akkoord blijft een dwaas onrealistisch en onwetenschappelijk, niet te bewijzen politiek manipulatie en indoctrinatie verhaal, om niet te spreken van bedrog door United Nations, IPCC en wereldleiders en enkele elites, wel of geen wetenschappers.

  Overigens: Planeet Aarde zit sinds juni 2016 in een duidelijke Global Cooling periode voor de komende 35 jaar en wellicht zelfs komende 200 jaar. Onze Almachtige Zon en de Milankovitch Cycles zijn de indicaties voor wat komen gaat en dat is Global Cooling met mogelijk 1.3 à 2 graden celcius afkoeling in de komende jaren tot het jaar 2200.
  Het oppervlaktewater van onze Oceanen wereldwijd is sinds ruwweg juni 2016 reeds met min -0.8 graden celcius afgekoeld, dus minder stormen, minder hurricanes, minder typhoons en minder regen vooral op de noordelijke landmassa`s Noordelijk Halfrond enzv.

  M.v.g. sorry voor mijn late reactie, ik ben er van overtuigd, dat ik gelijk ga krijgen de komende 35 jaar, hopenlijk leef ik lang genoeg om het mee te maken.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links