Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Pharming aan kop

Fondsenrondje: Pharming aan kop

De AEX is op een dag vol kwartaalcijfers begonnen met een min van 0,3%. Hiermee wordt het winstje van gisteren alweer bijna ongedaan gemaakt. De overige Europese beurzen zijn ook in mineur.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell (-0,7%) gaat vandaag €0,41 ex-dividend en dat geeft de hoofdindex net dat extra zetje omlaag. Ook ArcelorMittal trakteert beleggers op een kleine winstuitkering van $0,20 (€0,18) per aandeel. Daarvan is de impact op de stand van de AEX te verwaarlozen, want de staalgigant is de laatste jaren helemaal afgestort.

Dat zorgt automatisch voor een lagere weging van slechts 2,3% binnen de hoofdindex. De tijd dat ArcelorMittal een hoog dividend betaalt, ligt ook al eventjes achter ons. De familie Mittal is bezig een groot imperium op te bouwen en daar hoort een aantrekkelijke winstuitkering beslist niet bij.

Overigens mogen we vanmiddag nog een aantal interessante macro's vanuit de VS verwachten. Let vooral op de Philly Fed index die de bedrijvigheid in de staat Philadelphia weergeeft. Analisten gaan uit van een stand van 10,0. Dit betekent dat er sprake is van expansie. Mocht het cijfer de markten in beweging zetten, ziet u het in het liveblog.

Pharming

De grote winnaar op het Damrak is Pharming met een plus van 9,0%. Het biotechbedrijf kwam met cijfers langs die beter waren dan verwacht. Met name de omzetstijging van 20% in het eerste kwartaal is uitstekend. De nettowinst (+23%) klom zelfs nog iets sneller.

Er stroomt genoeg cash binnen bij Pharming en dat geeft de onderneming de mogelijkheid om mijlpaalafbetalingen te doen aan Bausch Health Companies, het voormalige Valeant. Dit zorgde er wel voor dat de kaspositie iets is gedaald naar €66 miljoen. Eerlijk gezegd zijn er geen negatieve punten te vinden in de trading update.

Pharming
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dit jaar is het niet veel soeps qua koers, maar de afgelopen drie jaar heeft het aandeel Pharming een leuk ritje gemaakt. Een plus van bijna 300% is niet verkeerd. Dan moet u natuurlijk niet gekocht hebben op €1,50. Maar goed, dat is allemaal wijsheid achteraf.

NN Group

Op het eerste oog lijken de cijfers van NN Group (-1,7%) wel aardig. De nettowinst steeg bijvoorbeeld met ruim 20% naar €512 miljoen. Toch is het een reden voor de analisten van KBC om het koopadvies terug te trekken. Volgens de Belgische grootbank wordt deze meevaller vooral veroorzaakt door hogere dividendinkomsten.

Als hiervoor gecorrigeerd wordt, zijn de resultaten juist matig. Ook ING vindt de cijfers slechter dan ze in eerste instantie lijken. Toch handhaven zij het koopadvies met koersdoel €43,50. Misschien is de daling van de solvabiliteitsratio ook een tegenvaller. Deze ging met 17 procentpunt omlaag naar 213%.

NN Group
Klik op de afbeelding voor een grote versie

NN Group weet ASR weliswaar niet bij te houden, maar heeft het toch heel behoorlijk gedaan op de beurs. Binnen drie jaar tijd staat er een plus van bijna 70% op het bord. Branchegenoot Aegon en de AEX worden helemaal weggeblazen.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,3% omlaag en presteert in lijn met de DAX (-0,4%) en CAC (-0,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 1,0% en noteert 14,2 punten.
 • De Amerikaanse futures staan 0,1% in de plus.
 • De euro stijgt 0,2% en noteert 1,122 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (0,08%) en Duitse (-0,12%) rente dalen wederom twee basispunten.
 • Goud (+0,0%) blijft stabiel.
 • Olie: WTI (+1,1%) en Brent (+1,5%) gaan aardig omhoog.
 • Bitcoin (-1,8%) koelt wat af maar noteert nog wel boven de $8000-grens.

Het Damrak

 • Aegon (-1,8%) ligt er de laatste tijd zwak bij. 
 • Daarentegen weet Adyen (+1,8%) de stijgende lijn weer te pakken. Misschien dat de nauwere samenwerking met Uber nog een rol speelt, al is dat nieuws van dinsdag.
 • Voor de rest noteren bijna alle hoofdfondsen met een nulletje voor de komma.
 • Niet schrikken van die -4,6% bij Signify. Het aandeel noteert vandaag €1,30 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd staat er zelfs een plusje van 0,5% op het bord.
 • SBM Offshore (+1,2%) kwam langs met prima kwartaalcijfers. Verder lijkt het slechte imago van de oliedienstverlener eindelijk een beetje naar de achtergrond verdreven. Dat doet de koers natuurlijk goed.
 • OCI (+1,7%) behoort dit jaar met een winst van ruim 31% tot de betere aandelen van de AMX. Ook vandaag gaat het prima, al kunnen we groot nieuws niet vinden.
 • PostNL (-1,5%) is op zoek naar een nieuwe year low.
 • VolkerWessels(+0,4%) ben ik bijna vergeten. De trading update is niet bijzonder; zo wordt de outlook voor dit jaar bevestigd. Meer leest u op IEX Premium. 
 • AND (+31,7%) gaat helemaal los op het bericht dat de kaartenmaker fors meer omzet heeft gedraaid ten opzichte van een jaar geleden.
 • De supporters van Ajax (-4,2%) zijn happyer dan de aandeelhouders met het behalen van het landskampioenschap.

Adviezen

 • ArcelorMittal: naar €22 van €29 en kopen - Commerzbank
 • DPA: naar €1,70 van €2,20 en kopen - NIBC
 • NN Group: naar €41 van €42 en kopen - KBC
 • Royal Dutch Shell B: naar €32,90 van €33,15 en kopen - JPMorgan Cazenove
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 01 jul Accsys ziet geen enkel signaal van een recessie
 2. 29 jun Fagron onder vuur
 3. 28 jun Gooi de handdoek bij Philips niet in de ring

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links