Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CEO van NXP cashte half miljard

CEO van NXP cashte half miljard

Na de soap rond ING-baas Ralph Hamers, waar de zichzelf ongenaakbaar wanende ex-Shell ceo Jeroen van der Veer verkeerd inschatte een dikke vinger naar Den Haag op te kunnen steken na de Halbe-affaire, zal de komende weken de aandacht uitgaan naar een andere grootverdiener in corporate Nederland.

Tenminste, als we de voortekenen mogen geloven, en het niet bij verkiezingsretoriek blijft. Want, als eenmaal bloed geproefd is, is het moeilijk opgeven.

Het gaat om de overname van NXP door Qualcomm. Omdat de Amerikaanse president Trump de overname van datzelfde Qualcomm door het in Singapore gevestigde Broadcom verboden heeft, om "redenen van nationale veiligheid", gaan er nu stemmen op om de overname van NXP door Qualcomm ook te blokkeren.

NXP van nationaal belang?

De vraag is nu of NXP voor ons van nationaal belang is, of dat we gewoon graag de technologische kennis van dit bedrijf binnen onze landsgrenzen houden. In naast die kennis de werkgelegenheid en de belastinginkomsten. 

Een bijzonder aspect aan deze voorgenomen overname is de rol die de baas van NXP, de Amerikaan Richard Clemmer speelt in het geheel. Volgens eerdere berekeningen van het FD zou Clemmer bij een geslaagde overname ruim $428 miljoen cashen.

Ik maakte me dit weekend zorgen of dit beloningspakket van de heer Clemmer niet in gevaar zou komen nu de bemoeienis van de polderpolitiek steeds meer dynamiek krijgt. Maar gelukkig: Clemmie was iedereen te slim af.  

NXP, voormalig Philips Semiconductors  

De gebeurtenissen in een notedop op een rij:

  • NXP kreeg een overnamebod van Qualcomm van $110 per aandeel.
  • Broadcom deed een bod op Qualcomm.
  • Trump verbood de overname van Qualcomm door Broadcom in verband met de nationale veiligheid. 

NXP heette vroeger, als onderdeel van Philips, Philips Semiconductors en werd in 2006 afgesplitst van Philips. De Eindhovenaren verkochten 80% aan drie private equity partijen (KKR, Silver Lake en Alpinvest) en behielden zelf 20%. CEO van NXP, zoals de nieuwe naam van de groep gaat luiden (Next EXPerience) wordt Frans van Houten, de huidige ceo van Philips. 

De drie private equity partijen beleefden er in eerste instantie weinig plezier aan. Door de hoge schuldenlast kwam NXP korte tijd later, in de financiële crisis, behoorlijk in de problemen. 

Ik kan het niet helemaal terugvinden, maar naar verluidt kreeg NXP geen staatssteun zoals ASML die kreeg omdat de omzet niet genoeg (meer dan 30% was de regel) terugviel.

De oplossing die vervolgens werd gevonden lag in het afstoten van de divisie die chips voor mobiele telefonie maakte en een ingrijpende reorganisatie eind 2008 die veel banen kostte.

Beursgang

Als de stofwolken van de crisis langzaam maar zeker optrekken waagt NXP zich aan een beursgang. Die is weinig succesvol, de IPO-koers is $14 en blijft maar nauwelijks overeind. Gaandeweg de tijd gaat het echter de goede kant op en de private equity partijen brengen geleidelijk aan steeds meer naar de beurs.

In 2011 volgt de volgende pluk op $30, in 2013 nog wat op $30,35 en later dat jaar het restant op $42,50. Philips zelf is er overigens al in 2010 tussen uitgeknepen en verkoopt haar belang van 19,9% aan haar eigen Britse pensioenfonds voor een appel en een ei. 

clemmer nxp

Door de jaren heen worden de semiconductorbedrijven steeds belangrijker en ook NXP worstelt en komt boven. De koers loopt zelfstandig op tot boven de $110 in 2015 en na een terugval tot $66 in februair 2016 verschijnt eind dat jaar Qualcomm op het toneel. Bij een koers van $80 biedt het $110 per aandeel. 

De rol van Clemmer 

Eind 2008 wordt de eerste ceo Frans van Houten door de private equity-partijen aan de dijk gezet en vervangen door een man die eerder dat jaar aan de RVC was toegevoegd. Deze Richard Clemmer heeft veel ervaring in de semiconductorwereld opgedaan en heeft bovendien veel ervaring met fusies en reorganisaties. 

clemmer nxp
Klik op het plaatje voor een grote versie

Naar eigen zeggen is hij geboren met een 'chip in zijn mond'. Clemmer maakte carriere bij Texas Instruments en voor hij bij NXP opduikt is hij eerst commissaris, en later ceo bij Agere Systems. Hij blijft daar maar kort: al kort na zijn komst in  november 2005 weet hij het kwakkelende bedrijf te verkopen aan LSI Logic met een koerswinst van 130%. Uiteraard profiteert Clemmer zelf mee via wat aandelen- en optiepakketten. 

Jong geleerd, oud gedaan, want niet veel later wordt Clemmer ingehuurd als commissaris bij het eveneens moeizaam opererende NXP. Kort na zijn aantreden wordt de ceo vervangen en wordt Clemmer op het schild gehesen. Vanaf 1 januari 2009 is hij de baas bij NXP.

Hij loodst NXP vanaf die tijd door de moeilijke jaren heen en neemt een aantal cruciale beslissingen. Onder zijn leiding wordt focus aangebracht: de ondeneming richt zich alleen nog op martksegmenten waar het marktleider is en duidelijke groeikansen ziet. Zo komt NXP uiteindelijk bovendrijven in de automotive-sector.  

clemmer nxp
Klik op het plaatje voor een grote versie

Omzetontwikkeling NXP 2010-2017 (bron: NXP)

Dat is niet NXP's eigen core business, maar komt door de overname van Freescale Semiconductor in december 2015. Freescale is de semiconductortak van Motorola en werd in 2003 verzelfstandigd. Freescale is nummer twee wereldwijd op het gebied van automotive en heeft kort daarvoor een aantal nieuwe productlijnen ontwikkeld.  

In deze tijd zou de verkoop van Freescale aan NXP waarschijnlijk ook door Trump verboden worden, al werd het destijds verkocht als een fusie. NXP koopt Freescale door een combinatie van cash en aandelen. Dat kan mooi, want de koers van NXP staat in het voorjaar van 2015 boven de $100 en kan uitstekend als betaalmiddel dienen. 

Maar, onvermijdelijk bij dit soort deals die betaald worden in aandelen, begint in 2016 de koers te kraken en zakt weg richting $65-70, net wat harder dan de Nasdaq. Clemmer, vol behangen met optierechten, is not amused. 

Verkoop aan Qualcomm

In januari 2016 laat Clemmer zich in een gesprek met Brian Mogoff, een onderdirecteur van Qualcomm ontvallen dat hij wel af wil van de Digital Networking divisie. Mogoff hapt toe en maakt meteen een afspraak met Clemmer.

Qualcomm zet een commissie op die de deal moet onderzoeken maar na een maand of vier deelt ceo Steve Mollenkopf mee aan Clemmer niet die ene divisie, maar graag het hele bedrijf over te willen nemen. Qualcomm's groeipad loopt wat dood en NXP kan haar de juiste uitgangspositie in de inmiddels ontvlamde automotive sector geven. 

Clemmer heeft beet.

Dan gaat het snel. Via een eerste bod van $103 op 11 september dat jaar wordt uiteindelijk in oktober via verhogingen naar $108,50 een officieel bod gelanceerd van $110 per aandeel.

Buit is al binnen 

De aandeelhouders van NXP wachten af en melden geen stukken aan want de hele markt loopt op en het bod op NXP lijkt daarmee aan de magere kant. En inderdaad, na bijna anderhalf jaar doet Qualcomm, mede om zich het inmiddels opgedoken Broadcom, dat Qualcomm wil overnemen van het lijf te houden, een hoger bod, van $127,50 per aandeel. 

Terug naar Clemmer. De al eerder gememoreerde rekensom van het FD toonde aan dat Clemmer bij een overname van NXP in totaal $428 miljoen kan cashen. Maar uit gegevens van de SEC blijkt dat Clemmer helemaal niet gewacht heeft op die overname.

Al in oktober 2017, als de markt langzaam maar zeker begint te hopen en te rekenen op een hoger bod, knijpt Clemmer er tussen uit met zijn aandelen- en optiepakket. Hij verkoopt al zijn optierechten en incasseert $450 miljoen.   

In een filing bij de sec staan de aantallen die hij verkocht heeft rond die tijd, u kunt dat hier zien. Klik voor groot: 

clemmer nxp

De reden voor Clemmer om vorig jaar al zijn optierechten uit te oefenen had te maken met het aflopen van bepaalde belastingvoordelen (tax incentives) waarover Clemmer nog kon beschikken. Momenteel bezit hij, volgens de laatste informatie van NXP, nog 822.000 aandelen NXP.

Niet onder Nederlandse regels

De politiek kan dus hoog en laag springen, Clemmer heeft zijn schaapjes op het droge. Zijn geluk is daarbij dat NXP door de notering aan de Nasdaq qua beloningsbeleid onder de Amerikaanse regels valt. 

Mocht het bod van Qualcomm uberhaupt niet doorgaan straks, of als de politiek hem pootje wil haken, maakt voor onze vriend dus helemaal niet zoveel meer uit. De poet is binnen, in totaal heeft Clemmer in ieder geval voor $450 miljoen bij kunnen schrijven. Op naar de Next Experience!


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 19 maart 2018 10:40
    deze man heeft 10 jaar gebouwd aan het bedrijf tot wat het nu is en daarom zijn die aandelen gestegen . hij heeft na natuurlijk wel het tij mee en hij is wel zo slim om de winst op tijd binnen te halen.
    Proficiat voor die man1
    Ik zie vaak niet dat mensen het pad waarderen om tot het eind resultaat te komen.
    deze beschrijvende tekst is prima te begrijpen voor mensen die geen insider zijn bij deze bedrijven. en goed te volgen in historische volgorde.
  2. Manofaction 19 maart 2018 12:55
    Iedereen is hier beter van geworden en dat heeft hij dus heel erg goed gedaan en hij heeft het ook zelf verdiend. Hij neemt ook de risico's. Chapeau. Heel wat anders dan die bankboeven. Die nemen geen nekel risico, want als het misgaat hollen ze weg, omdat ze ineens voor de familie willen zorgen en laten de rotzooi aan de belastingbetalers. Daar wordt iedereen slechter van. De klanten, de belastingbetalers, en de aandeelhouders al niet veel beter. Dus een totaal ander kaliber en deze soort moet niet eens in hetzelfde stuk genoemd worden. En NXP is gewoon een prachtbedrijf geworden en de markt doet zijn werk. Laat die neo-communistisch/linkse afgunst dus maar stoppen en die politici eens doen waarvoor ze gekozen zijn. Er gaan miljarden belastinggeld via Brussel naar volledig corrupte landen en landen die op dit moment weer een genocide aan het plegen. Daar moeten ze zich mee bezig houden. Daarvoor zitten ze daar.
  3. n1947 19 maart 2018 13:34
    we konden nxp allemaal voor 10 euro kopen maar durfden niet.philips en zijn ceo konden/zagen het ook niet.hoed af voor deze ziener.moeten er meer zijn in nederland.top.heel veel respect.philips brandde nxp alleen maar af.deze man bouwde op!.kunnen we allemaal van leren.en toen de banken in de shit zaten hebben wij ze gered.regering had moeten zeggen:dan willen wij 51 % v d aandelen.en dat moeten ze altijd doen als ze een bedrijf redden.dat moeten ze nu al vastleggen!.goed gedaan BOS.maar niet heus.moest aan zijn job na zijn vertrek uit de politiek denken.fijne dag allemaal.ik bedenk dit met lagere school opleiding.groeten,nico
  4. Santa Cruz Biker 19 maart 2018 15:49
    Als je van een noodlijdend bedrijf met een schuld van 6 miljard een goedlopend bedrijf van 50 miljard kunt maken (en een voorbeeld nu voor de hele semicon industry), mag je van mij die 1% hebben en houden. Rick Clemmer heeft altijd zijn opties en aandelen vastgehouden, daar waar anderen na 300% waardevermeerdering zeker zouden zijn uitgestap. Dit is ook een verschil tussen Rick Clemmer en bijvoorbeeld een ongetalenteerde beancounter als Frans van Houten.
    Waar ik me trouwens meer zorgen over maak is dat de belangrijkste aandeelhouders door de jaren heen Amerikaanse (pensioen)fondsen zijn geweest en niet onze NL pensioenfondsen. Hadden zij wat beter uitgekeken in hun achtertuin (hoever is Eindhoven van Amsterdam?) dan had menig pensioenfonds nu niet zo op de blaren hoeven zitten. Maar nee zij zaten dik in de banken en vastgoed. Afijn dat verhaal met afloop kennen we inmiddels...
    Mag hopen dat de SP's/GroenLinksen daar eens vragen over gaan stellen.
  5. forum rang 5 theo1 20 maart 2018 11:53
    400 miljoen is heel erg veel geld, maar Clemmer heeft ook voor heel veel mensen een hoop geld verdiend. Philips semi en NXP sukkelde al jaren voordat Clemmer verscheen. Hij heeft echt wel iets meer bijgedragen dan toevallig op het goede moment op komen dagen. De man is zo succesvol omdat hij anderen steeds een stap voor is. Nu dus ook weer.

    Zou dat Britse Philips pensioenfonds die aandelen nog steeds hebben? Voor Nederlandse pensioenfondsen is dat natuurlijk veel te riskant. Die moeten van DNB "veilig" beleggen in staatsobligaties met negatieve rente en bankaandelen.
  6. hans_m 20 maart 2018 12:50
    Rick Clemmer heeft zichzelf ingekocht. Hij is er altijd in blijven geloven en heeft - in moeilijke tijden - aandelen cq opties bijgekocht. Tezamen met de vergoeding voor zijn extreem harde werken kwam zijn bezit uit op ~ 1% van het totaal.
    Nu het bedrijf mede door zijn doen $ 47 miljard waard is, komt zijn deel op $ 450 miljoen.
    Ik zou zeggen: Zeer goed gedaan van hem.

    zie ook
    www.nrc.nl/nieuws/2017/05/26/zo-bouw-...
  7. Met Effekt 20 maart 2018 17:08
    Lachen, na anderhalf jaar (QCOM bod op NXP is van oktober 2016!) worden een aantal kamerleden wakker en willen de overname door Qualcom blokkeren. Ik zou zeggen, maak je niet druk en ga lekker verder slapen.

    En zoals hier boven al staat vermeld, iedereen kon ook zelf NXP aandelen kopen voor een tiende van de huidige prijs. Niet zeuren als anderen wel slim genoeg waren om dat te doen. Clemmer heeft NXP door de financiele crisis geloodst zonder staatsteun. Chapeau!
  8. ljjls 13 april 2018 19:15
    Wat is er nu zo goed aan deze gang van zaken? Wordt de wereld er beter van?
    Dat het communisme en socialisme mislukken wil niet automatisch betekenen dat kapitalisme een goed systeem is. Bovendien is het grootste deel van het geld ongedekt en bij de volgende echte crisis niks meer waard. Om alle credits bij Clemmer te leggen lijkt me nogal simplistisch. Iemand anders had dat ook zo kunnen doen of nog betere. Sluw is hij zeker, maar dat is niet het zelfde als wijs zijn.
    Dit soort hefboombeloningen zijn totaal uit verhouding net als die salarissen van voetballers.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links