Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX, rimpeltje of ramp?

TA: AEX, rimpeltje of ramp?

Om te beginnen wil ik Bas Heijink hartelijk feliciteren als winnaar van de Gouden Stier Beste Technisch analist van 2017. Gisteren zijn de awards uitgereikt en Bas heeft voor deze publieksprijs de meeste stemmen ontvangen.

Echt fantastisch Bas, dat je deze Award, een publieksprijs, voor de derde keer hebt gewonnen, chapeau!

Ook IEX-collega Nico Inberg van harte gefeliciteerd met de Gouden Stier Beleggingsexpert. Deze prijs is meer dan verdiend.

Rimpeltje of trendbreuk?

Terug naar de index. Zit er in de AEX een klein rimpeltje op weg naar boven, of is dit een serieuze trendbreuk. Op dit moment is dat laatste zeker niet het geval. De AEX is wel afgeketst op ons (berekende) koersdoel rond 557.

Technisch zet de AEX nu bovendien een stapje terug. Maar belangrijk is dat deze dip nog prima binnen het stijgende trendkanaal plaatsvindt. Donderdag is de onderkant van het opwaartse trendkanaal getest.

Pas bij een trendbreuk komen er wolken bovendrijven. Verder is de correctie niet onder vangnet rond 549,45 de koerstop van 18 oktober rond 549,45 (horizontale blauwe lijntje). Zolang de AEX-correctie hierboven wordt opgevangen blijft het technische plaatje sterk.

De serie hogere bodems vanaf eind augustus geeft aan dat beleggers bereid zijn op hogere koersen weer in te stappen of bij te kopen. Het niveau 557 is een berekend koersdoel. De volgende horde rond 564 is gevormd door de koerstop uit 2007.

Buy the dips

Op lange termijn blijft het devies koop de correcties. Dat advies blijft geldig omdat op de Nederlandse beurs op lange termijn er veel sterke signalen zijn opgetreden. Voor de komende jaren wijst dit op zeer positieve ontwikkelingen.

Begin 2016 heeft de AEX de dalende weerstandslijn A-A uit 2000 gebroken, waarmee een patroon met lagere toppen is verlaten. Weerstand  A-A was gevormd door de toppen uit 2001 (703) en uit 2007 (564). Dergelijke sterke signalen zijn ook op andere Europese beurzen opgetreden, hetgeen aangeeft dat de Europese economie steeds meer op stoom kwam.              

Deze signalen wijzen op een zeer belangrijke omslag in het sentiment op de Nederlandse aandelenbeurs. Ten eerste is een patroon van winstnemingen voorbij. Daarnaast laat de AEX een zeer turbulent en dynamische periode achter zich.

Bijkopen op hogere niveau's

In deze neergaande golfbeweging zat de top van de Dotcom-crisis in 2000 en het uitbreken van de financiële crisis in 2007. Wat ook duidelijk opvalt zijn de hogere bodems sinds 2009, die aangeven dat beleggers op steeds hogere niveaus instappen en bijkopen. 

Na de uitbraak boven A-A heeft de AEX de top van 2015 gebroken en er daarna bovendien rond 506 een hogere bodem boven gevormd. Hiermee zijn de seinen voor een verdere opmars op groen gezet.

 

De Nederlandse de aandelenmarkt is op de goede weg. De eerste horde die we nu naderen is de top van 2007 rond 564, daarna kan de beurs naar het all-time high uit 2000 rond 703.

Op wat langere termijn, den aan het volgende decennium, kan de beurs naar 1000. Dit laat overigens onverlet dat er tussentijds grote correcties kunnen optreden.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 49
  2. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20
  3. 30 apr Olieaandelen on the move 34

Gerelateerd

Reacties

326 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 november 2017 08:31
    Tja, de beste van Nederland, dat zegt natuurlijk niets over het absolute niveau. Net als de Televizier Ring.

    En bovendien is het een publieksprijs, dus het voorkomen als van een jonge God van Bas heeft natuurlijk zijn weerslag gehad op de persoonlijke voorkeuren in de vaart der volkeren.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 10 november 2017 08:32
    Trostrams:

    "Op wat langere termijn, den aan het volgende decennium, kan de beurs naar 1000. Dit laat overigens onverlet dat er tussentijds grote correcties kunnen optreden."

    Je bedoeld 180 punten?

    Wéér die 1000 punten noemen levert je alleen maar Slapeloze nachte op ;)

  3. forum rang 6 ttroo 10 november 2017 09:02
    Rimpeltje of Ramp? That is the question. Mogelijk wordt het vandaag beantwoord! In ieder geval is gisteren de schade beperkt gebleven tot het rimpeltje. De shorters moeten dus vandaag nog een dagje doorduwen. Kijk ik naar Japan, die is toch uiteindelijk redelijk blijven hangen op de lagere niveaus, dan verwacht ik het zelfde voor Europa vandaag. Als ze niet goed bij de opening omhoog kunnen doorhalen, dan wordt het een copie van gisteren. Bij de opening omhoog, en langzaam steeds verder wegzakken. Althans dat is de opdracht van de beren vandaag. De stieren weten dus wat ze moeten doen!
326 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links