Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter Bed: Duitsland wordt wakker (update)

Omzetkrimp in Duitsland komt tot een halt

En vanmiddag werd bekend dat de topman van Beter Bed, Ton Anbeek, per 1 november zijn taken neerlegt. Anbeek begon op 1 maart 2010, toen BeterBed zo rond 18,50 euro te krijgen was. De jaren erna ging het hard omhoog, maar afgelopen jaar ook weer hard omlaag. 

 

 

Anbeek verruilt zijn baan bij Beter Bed voor de CEO-positie bij Accell. 

 

  

Dat verklaart enigszins de koersdruk bij Accell: Anbeek zou er waarschijnlijk niet instappen bij Accell als er een grote kans is op een nieuw bod van Pon. 

  


 

Beter Bed kwam vanochtend door met omzetcijfers over het tweede kwartaal. Opluchting alom, want de omzetkrimp zoals die zich het afgelopen jaar manifesteerde in de Duitse winkels lijkt langzaam maar zeker een halt toegeroepen.

De omzet daalde in de Duitse winkels (goed voor ca 65% van de omzet) met 0,9% vergeleken met een jaar geleden, in het eerste kwartaal was dat nog 1,7% negatief. En dan schijnt het temperatuurtechnisch een warm kwartaal te zijn geweest, wat ook niet bevorderlijk is voor de koopdrang van slaaplustigen. 

Het KNMI kan dat bevestigen, in ieder geval voor wat betreft juni:

 

 

Het tweede kwartaal is doorgaans het slapste kwartaal voor Beter Bed. Kijkend naar de omzetcijfers van de afgelopen jaren: 

 

Kwartaal Omzet '17 Omzet '16 Omzet '15 Omzet '14
KW 1 115 106,9 102,2 92,6
KW 2 94,6 89,8 83,9 76
KW 3 - 102 96,4 95,6
KW 4 - 111,8 102,9 99,5
Totaal - 410,5 385,4 363,7

 

Je zou eigenlijk eerder verwachten dat in de zomermaanden minder verkocht wordt, maar dat is dus in het voorjaar. Het aantal echtscheidingen ligt echter het hoogst na de vakantie, misschien dat dat ermee te maken heeft.... 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Onderschat dat niet, het aantal scheidingen loopt al op naar 40% van het totaal en mijn boekhouder waarschuwde mij dat onder DGA's (mensen met een BV) dat percentage al rond de 50% ligt.   

We dwalen af. De omzetcijfers van Beter Bed vallen dus mee, maar de koers reageert er nog niet echt op. Laten we eens kijken naar de omzetgroei van de Duitse winkels de afgelopen kwartalen.  

 

Land KW3 '15 KW4 '15 KW1 '16 KW2 '16 KW3 '16 KW4 '16 KW1 '17 KW2 '17
Duitsland 1,5% -1,6% -3,4% -2,2% -7,4% -2,9% -1,7% -0,9%

 

De omzetkrimp in het derde kwartaal van 2016 was de trigger voor de aandelenkoers. Beter Bed zit grotendeels in vaste handen maar ik vermoed dat in ieder geval één van de grootaandeelhouders zijn portie aan fikkie heeft gegeven vorig jaar. 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

De meldingen die u kunt zien op deze pagina van de AFM, zijn de laatste tijd allemaal van grootaandeelhouders die aan het afbouwen zijn: dus onder de 5% of 3% uitkomen. Dat wil niet zeggen dat ze hun hele belang gaan verkopen, maar het is wel een veeg teken.

Zo heeft de Belgische vermogensbeheerder Capfi Delen zijn belang afgebouwd van 4,84% naar 1,47%, meldde JP Morgan een belang van 2,7% wat een half jaar eerder 3,34% was en het hier te lande onbekende Polar Capital bouwde in de periode juni-november vorig jaar af van 4,9% naar 2,93%.

En dan is het nog maar de vraag wat NN Group, dat begin april de inboedel van Delta Lloyd overnam, heeft gedaan met het 4,84% belang in Beter Bed. Dat houdt allemaal de koers onder druk.

 

Hoeveel kost het?

Beter Bed mag dan betere omzetcijfers laten zien in Duitsland en in de overige landen goed doorgroeien. Het blijft wel de vraag hoeveel geld er tegenaan gegooid wordt om het wat verouderde Duitse winkelbestand op het niveau van de Nederlandse winkels te krijgen. 

Overigens moet ik er wel bij vermelden dat de omzet in de overige landen zich redelijk netjes ontwikkelt. Zwitserland +8.1%, Spanje +12.2%, België +38.6% en Zweden +19.4%. In Nederland tenslotte groeide de omzet met 6,1%.

Daarbij houdt het ruime dividendbeleid veel kleine aandeelhouders aan boord: BB betaalt circa 85% van de nettowinst uit aan dividend. Maar als die nettowinst onder druk komt door hogere kosten en marketinginspanningen, gaat dat dividend natuurlijk ook mee omlaag.  

Zover is het allemaal nog niet, op 30 augustus komt Beter Bed met de winstcijfers over het eerste halfjaar en dan kan ik u er meer over vertellen. 

Disclaimer: Auteur heeft geen positie in Beter Bed. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 14 juli 2017 14:38

    Ligt het aan de temperatuur? Nou, in Spanje 12% omzetgroei en daar is het warmer dan hier. Bij echtscheidingen zou moeten gelden: goed voor Beter Bed, want dat is dan 2 matrassen i.p.v. 1 en goed voor de omzet.

    In Duitsland gaat het beter maar moeizaam. Mogelijk moeten ze daar maar radicaal het mes erin zetten en upmarket gaan. Mijn part verkopen ze luxe airco bij die bedden voor totale optimale slaapervaring, jaarlijkse matrassenopschutservice ofzo.

    Groet, Jonas
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links