Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Kalmpjes lager

Slotcall: Kalmpjes lager

 

Weinig te doen vandaag op deze Tweede Pinksterdag. De Duitstalige landen hielden de beurs gesloten, Londen, Parijs en New York openden hun deuren wel vandaag. De AEX zelf zakte intraday een half procentje weg.

Bij opening Wall Street trad er enig herstel op maar uiteindelijk sluiten we op de low van de dag: 524,44. De daling werd breed gedragen want 21 van de 25 hoofdfondsen sloten lager vandaag. 

Geruzie in het Midden-Oosten

Een paar verhalen houden de beurs bezig vandaag. Het geruzie in het Midden-Oosten joeg vanochtend de olieprijs op. De Qatari zijn het er overigens niet mee eens: 

 

 

Het effect op de olieprijs was overigens al snel verdwenen.... 

 

 

Spaanse bank in nood

De Spaanse bank Banco Popular krijgt vandaag een tikkie van 18%. Er was van de koers al niet veel meer over, maar vandaag dook het omlaag van 50 naar 33 cent. Volgens internationale media heeft de noodlijdende bank voor 37 miljard euro aan non-performing loans (slechte leningen) op de balans staan.  

 

  

Het is in overleg met de ECB hoe een en ander op te lossen, dat er nieuw kapitaal bij moet is duidelijk, de vraag is alleen nog even hoe. Een claimemissie of een verkoop van de bank behoort tot de mogelijkheden.

Macrodata: PMI

De Amerikanen verwerkten wat macrodata vanmiddag: de ISM non Manufacturing Index kwam wat lager uit dan verwacht: 

 

 

En ook de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector viel lichtjes tegen:

 

 

Maar: de beurzen liggen ijzersterk de laatste tijd en het openingsverliesje op Wall Street werd dan ook snel weggewerkt.

Short in Apple?

Shorters in Apple ruiken echter een zeldzame kans. Vanavond begint de WWDC2017 (Wordwide Developers Conference) en getuige deze research valt het meestal tegen.... 

 

    

Marktoverzicht

Aandelen in Europa hebben het over het algemeen moeilijk. De Franse CAC40 sluit 0,7% lager, de AEX levert 0,44% in en onze zuiderburen doen het met een min van 0,38% al niet veel beter. De Italiaanse beurs levert zelfs 1% in. 

De EUR/USD ligt wat onder druk (1,125) terwijl de goudprijs weer aardig in de lift zit, momenteel 1281 dollar (+0,6%). 

Beursplein 5

Dan gaan we over naar het Damrak. Het zijn ook bij ons de grote aandelen die het 'm doen. Olies, ING en Unies voeren de ranglijst aan:

  • Koninklijke Olie gaat tegen de olietrend in en sluit 0,5% hoger. Dat zal de Brievenbus goed doen! 
  • Opmerkelijk: in het Europese bankengeweld houdt ING goed stand, het sluit 0,13% hoger.  

AEX-underperformers:

  • IN totaal sluiten 21 van de 25 hoofdfondsen lager, een treurige constatering bij een AEX-daling van slechts 0,44%.
  • NN Group heeft een goed excuus: het noteert vandaag ex-dividend (0,95 euro) en zakt dus effectief minder dan een procent. 
  • Grootste daler is daarom Galapagos -2,7%), dat sinds die flitsemissie op 90 dollar enigszins uit de gratie lijkt. 

AMX-outperformers:

  • Sligro ligt erg sterk sinds het bekendmaakte eens te willen kijken naar het afsplitsen of verkopen van de winkeltak. Vandaag weer 1% erbij. 
  • Ondanks de weifelende olieprijs ligt ook Fugro vandaag redelijk goed met een koerswinstje van 0,9%.

AMX-underperformers:

  • Bij Flow Traders moeten ze zo onderhand radeloos worden van die zijige markt. Het aandeel zakt zelf wel richting 26 euro.  
  • PostNL kalft 1,3% af en sluit op 4,27. 

AScX-outperformers:

  • Hunter Douglas sluit 3,7% hoger op 82,98 euro. Intraday werd zelfs even 84,20 euro betaald. Gaat lekker dit jaar voor CEO Ralph Sonnenberg, die het merendeel van de aandelen zelf in handen heeft.   

 

  

AScX-underperformers:

  • ForFarmers duikt weer onder een tientje. Ook dit aandeel liep de afgelopen tijd fors op. 

Lokaal:

  • Vermeldenswaardig is het softwarebedrijf Neways Electronics. Het loopt vandaag op flink volume (voor haar doen dan) met ruim 5% op naar 13,41 euro.

Wall Street staat momenteel op een klein minnetje van om en nabij de 0,1% voor de drie grote indices, Dow, S&P500 en Nasdaq.  

De koersen van de overige aandelen vindt u op onze market monitor IEXONE. Aan de linkerkant kunt u de aandelen in de diverse indices van hoog naar laag bekijken. Nog een fijne avond en tot morgen.  

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juni 2017 18:19
    quote:

    Brievenbus schreef op 5 juni 2017 18:12:

    Citaat: Koninklijke Olie gaat tegen de olietrend in en sluit 0,5% hoger. Dat zal de Brievenbus goed doen!

    Yep! :-)

    Overigens vertekent het wel de werkelijkheid enigszins; zonder het herstelletje van Shell zou A'dam ook vandaag weer de zwakste beurs geweest zijn.
    Kon.olie moet index op peil houden.
  2. [verwijderd] 6 juni 2017 03:00
    hmmm financieel nieuws is altijd beter als al het anderen. al snap ik wel, de grote gevolgen, en de achtergronden achter het nieuws een beetje.

    zo nu en dan vergaloppeer je jezelf weleens, in alle hectiek. misschien maar eens een abonnement op het financieel dagblad nemen. is er een aanslag of ander ellende, dan is het vaak een klein stukje.

    probeer dat midden oosten ook maar van me af te zetten. dan gaat de theocraat de monarch te lijf. dan de monarch de andere monarch. dan valt de monarch een parlementaire monarchie binnen. dan rukken er terroristische groeperingen op. dan lopen er een zooi grootmachten door elkaar te bombarderen. dan bombardeert die samen met die, maar niet met die, omdat die tegen de ander is die hun weer niet willen want die werkt weer samen met die en die. u snapt hem. het is teveel.

    lekker een boek lezen en film kijken, en een zooi tv series. af en toe een grafiekje en wat cijfertjes doornemen.
  3. Teleurstelling 6 juni 2017 07:10
    [Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen aangepast.]

    Dat shell nu stijgt is prima, maar de olieprijs zakt!!!
    Wij vragen alleen maar UITLEG en niet de constatering, want dat zien we zelf wel!!!!
    De enorme schommelingen van AM op maandag???? Het aandeel wordt niet eens genoemd..... Ik ben niet geïnteresseerd in mensen zoals James Bond, maar verwacht van de analisten een analyse. Daar komt het woord vandaan toch?????
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links