Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AEX-handelsruimte wordt steeds smaller

TA: Lagere top in ontwikkeling?

De zevende handelsdag dat de AEX binnen de grenzen van een smalle zijwaartse handelsruimte beweegt. Ondertussen loopt de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn wel verder op en komt dichtbij. Grote kans dat de AEX bezig is met de vorming van een eerste lagere kortetermijntop.

Die zou dan gevormd gaan worden na de eerdere top van 9 mei bij 537,80. Tot op heden staat de teller op 529,50. In de zone 529 tot 529,50 werd in de afgelopen week een meervoudige toppenzone gevormd. In deze zone en bij de jaartop zijn ook meerdere topvormingspatronen gevormd.

Zoals gezegd, beweegt de AEX al zeven dagen in een smalle bandbreedte. De bandbreedte is zelfs minder dan 1% breed. De bovenkant ligt bij 529,50 en de onderkant werd bij 524,50 gevormd.

Door deze bewegingen is de volatiliteit verder afgenomen in de aandelenmarkt en lijkt er verdere neerwaartse druk te kunnen worden opgebouwd. Lage volatiliteit is over het algemeen een risico in de markt na de zeer krachtige opgaande bewegingen van de afgelopen maanden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eerste verzwakking

Wanneer wordt deze potentiële lagere top bevestigd? Een eerste belangrijke verzwakking treedt op onder de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn. Die startte bij de januaribodem van 476,70 en loopt langs de aprilbodem van 509,40 en de meibodem van 519,50.

Wekelijks loopt deze lijn ongeveer 3 indexpunten op en ligt vandaag bij 525,70. Hiermee ligt de bodemlijn al aanzienlijk hoger dan de bodem van de huidige zeven dagen durende consolidatiefase.

Een neerwaartse doorbraak zou een eerste verzwakking opleveren in het zeerkortetermijnbeeld, maar nog geen definitieve bevestiging dat een lagere top in het kortetermijnbeeld is gevormd. Daarvoor zijn meerdere verzwakkingen noodzakelijk.

Steunzone 519 tot 520

 

We hebben dit jaar bijna maandelijks wel startsignalen voor een eerste correctie van dit jaar gezien, die telkens binnen enkele dagen weer werden opgeheven. Hieruit blijkt dat de markt zeer euforisch was in het afgelopen half jaar en elk verkoopsignaal weer werd opgeheven binnen enkele dagen.

Wel is dit de eerste keer dat over een periode van meerdere weken geen verdere verbeteringen plaatsvinden, maar de kans juist toeneemt op een lagere top. Een neerwaartse doorbraak van de genoemde stijgende bodemlijn is een eerste verzwakking.

Daaronder moet verder nog de bodem bij 524,50 neerwaarts worden gebroken, als tweede stap in het verzwakkingsproces. De definitieve bevestiging treedt echter pas op onder de zone 519 tot 520. Deze zone ligt al langere tijd onder de markt als belangrijke steunzone.

Lagere kortetermijntop

 

Anderhalve week geleden werd deze zone ook al getest en dat leverde slechts een test op van de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn (blauwe lijn). Er vond die dag wel een kortstondige intraday doorbraak plaats.

Buiten het dieptepunt van anderhalve week geleden lijkt de zone 519 tot 520 ook de neklijn te zijn van een groot hoofd-schoudertoppatroon. Een patroon dat al sinds medio april in ontwikkeling is.

De kans was aanwezig dat de huidige herstelbeweging vanaf de 519,50-bodem de vorming kan betekenen van de tweede schouder van dit patroon. Dit grote patroon met een te berekenen doel dat ligt bij de 500-puntengrens van de AEX wordt echter pas geactiveerd onder de zone 519 tot 520.

Een beweging onder de zone 519 tot 520 zou dus het definitieve vervolgsignaal geven dat de correctieve beweging een duidelijk vervolg kan krijgen en een lagere kortetermijntop is gevormd. Dit zou dan pas de eerste correctie van 2017 betekenen (5 tot 10% daling).

Risico's

 

Een periode van krachtige stijgingen (92 punten) in een tijdsbestek van een half jaar zonder correcties is nog niet voorgekomen sinds de start van de bullmarkt in 2009. Dit geeft naar mijn mening ook nog steeds de risico’s aan voor de komende periode.

De kans op een krachtige correctieve beweging blijft groot voordat een volgende middellangetermijnbodem wordt gevormd die moet zorgen voor de springplank naar mijn uiteindelijk doel voor 2017, de top van 2007 bij 564.

De eerste weerstand ligt nu bij 529 tot 529,50 en daarboven bij 532,50. Een test van deze niveaus zou het neerwaartse toppatroon en de kans op een lagere top nog steeds niet laten verdwijnen.

Pas boven de 532,50 neemtl de druk op de jaartop weer toe en lijkt de volgende correctiemogelijkheid te worden uitgesteld. Ik blijf echter van mening dat Sell in May dit jaar doorgang kan vinden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
 2. TA: Bedankt!
 3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

201 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 30 mei 2017 09:22
  quote:

  Duidelijk schreef op 30 mei 2017 09:13:

  Hoppa, binnen tien minuten heeft bennnie de eerste paar honderd alweer binnengeharkt.. het wordt weer een drukke dag met al dat rapen en graaien..Jammer he Zen, wat moet je hier nou weer op zeggen, weinig lijkt me he, duidleijk gepost dat ik short zat.Jihaaaa Bennie gek
  Doe toch niet zo flink man.. ZielePiet!
201 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.