Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliemalaiseherstelportfolio?

Oliemalaiseherstelportfolio?

 

Brunel toch nog -5%. Dat de KW1-update van Brunel vandaag tegenvalt, kan toch niemand écht verrassen? Uit mijn voorbeurs van vanochtend: alsof de rapportage als een handdoek in de ring wordt gegooid, het heeft iets capituleerderigs? De outlook luidt als volgt: Brunel weet het ook niet meer...

Given the current market circumstances in Global Business, it remains difficult to provide an outlook for the rest of the year. Germany will continue to grow, while The Netherlands will return to growth in the second half of the year.

 

 

Ach en wee-fondsen

Royal Dutch Shell viel gisteren mee, maar het KW1-cijferrondje maakte duidelijk dat het voor al onze oliegerateerde fondsen nog watertrappelen is. Zo hebben al deze aandelen een eigen verhaal. Boskalis Westminster zoekt een huwelijkspartner. Het opgeheven beleg van Fugro is daar hard aangekomen?

Want de boodschap is duidelijk: Boskalis Westminster denkt op eigen kracht blijkbaar niet de vorige recordcyclus aan omzet en winst - waarna de vloot weer de gebruikelijke refit kreeg - te kunnen overtreffen. CEO Peter Berdowsky - altijd zo lekker uitgesproken - vreest daarom wellicht een vijandig bod. 

Vandaag kijkt Brunel vast ook weer moedeloos naar de olieprijs. Ze is niet de enige. Nog maar drie jaar geleden waren het zeker voor lange(re) termijn beleggers allemaal no-brainers: prima bedrijven en mooie aandelen. Alleen een smetje op SBM Offshore door die slepende Braziliaanse omkoopaffaire.

En toen begon vanaf 1 juli 2014 de olieprijs te dalen, nog meer te dalen en steeds langer te dalen. Misschien dat de bodem begin vorig jaar op 26,05 dollar (WTI) is gezet. Ondanks de laat ik zeggen verdubbeling van de prijs sindsdien, is er minimaal 60 dollar op het bord nodig voor een beetje gezonde sector.

Het is er nog niet van gekomen en het is af te zien aan de koersen van onze in meer en mindere mate oliegerelateerde fondsen. Hier ziet u de schade van in sommige gevallen zelfs tientallen procenten. Alleen SBM Offshore kon de AEX bijhouden. Pure koersen dit zonder herbelegd dividend. Olie is in euro's.

 

 

Mean & lean?

Misschien hebt u het al wel gedaan: opvissen, wegleggen en hopen op betere tijden. Wie dat bijvoorbeeld begin vorig jaar deed met het toen zwaar afgestrafte Royal Dutch Shell, ING en AreclorMittal heeft dikke knaken verdiend. Die oliemalaise herstelportfolio wil alleen nog niet zo vlotten...

Het kan een heel goed idee zijn om ze allemaal op te vegen in afwachting van betere tijden. Met uitzondering van Arcadis dat op de schop gaat, zijn ze allemaal zo mean & lean als wat. Als de markt dan aantrekt, gaat de kassa flink rinkelen. En eens gaat die markt aantrekken, kan niet anders. 

 

 

Nachtje wakker

U denkt dat deze fondsen nooit meer helemaal op verhaal komen door de duurzame energierevolutie? Dat kan, maar misschien dat deze aandelen nog jaren en zelfs decennialang een mooie belegging tegen de markt in zijn. KPN en PostNL zijn daar ook voorbeelden van: rustige aandelen met een mooi dividend.

Het mooiste voorbeeld hiervan is sigarettenfarikant Altria, dat hoe langer hoe meer groeit, stijgt en geld oplevert in een krimpmarkt. Nick had daar van de week nog een stuk over: u gelooft echt uw ogen niet wat een belegging in dat fonds wel niet opleverde en nog altijd oplevert. Het is kassa met een grote K.

En dat is nog steeds het probleem bij de duurzame collega's van de oliejongens: ze verdienen geen geld en scheppen vooralnog geen aandeelhouderswaarde. Tenminste, niet waarde die yield oplevert. Het vandaag cijferende Vestas is een uitzondering, maar ook hier ligt u wel eens een nachtje wakker. 

Het fonds doet dan nog wel 1,6% dividendrendement en dat tegen 16 keer de huidige winst. Pikant, maar vooral zinloos detail: net als onze AEX kent Vestas een all time high van exact 700 (in eigen valuta).

 

 

Wat is nu de moraal van dit verhaal? Mooie aandelen die buiten hun schuld om in de problemen zitten, kúnnen mooie koopjes zijn. Vooral ook omdat u zich daar op dit moment helemaal niks bij voor kan stellen. Zie ABN Amro dat nu boven 25 euro staat. Wie had ooit kunnen denken dát...

Hopelijk kan ik ooit ook nog eens teruglinken naar dit stuk. omdat die ook in de prik bleek. Full disclosure: ik beleg niet in individuele aandelen, dus ik ga dit spelletje zelf niet spelen. Anders had ik ze, mezelf kennende, ook al eerder gekocht :-)   

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Edhvvvvv 7 mei 2017 10:26
    Mbt altria is het wel van belang om te vermelden dat de wereldwijde tabaksomzet stijgt met ongeveer 4% per jaar. Voornamelijk in 3de wereld landen. Dan is het ook niet heel moeilijk voor te stellen dat daar winst valt te behalen.
    Blijft natuurlijk de vraag of je wilt 'investeren' in een producent van kanker.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links