Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AMG on top

AMG on top

AMG, voluit Advanced Metallurgical Group, kwam vanmorgen met KW1-cijfers. De cijfers werden wisselend ontvangen. In eerste instantie noteerde het aandeel vlak na opening 3% hoger, maar inmiddels staat de koers nagenoeg onveranderd.

Mogelijk speelde de voorzichtige outlook en de onzekerheid rond een brandverzekeringsclaim hier een rol. 

Toch lijkt het erop dat het bedrijf goede zaken doet en dit valt ook terug te zien in de koers dit jaar. Met een koerswinst van 68% dit jaar is het veruit het best presterende aandeel uit de drie Nederlandse hoofdindices. De vraag is of er een stevig fundament zit onder deze stijging en hoe zit het met de vooruitzichten? 

De aanloop

Toen de grondstofprijzen begin 2016 een meerjarig dieptepunt kenden bleef de koers van AMG goed liggen. Het bedrijf had in de jaren daarvoor de schuld al fors teruggebracht en was nagenoeg schuldenvrij. In tijden van crisis is het voor een bedrijf natuurlijk een ontzettend groot voordeel om niet in de touwen te hangen bij schuldeisers. 

Nu had AMG het sowieso al minder zwaar dan andere grondstofproducenten omdat het zich meer richt op speciale metalen waar de marges beter op peil bleven. Desondanks liep de omzet toentertijd behoorlijk terug. Sinds het dieptepunt op de grondstoffenmarkt gaat het echter alleen maar beter met het bedrijf en is de koers verdrievoudigd. 

De koersstijging komt niet alleen voort uit de verbeterde prestaties bij Critical Materials, het onderdeel dat grondstoffen produceert, maar ook uit het onderdeel Engineering dat vacuüm ovensystemen produceert. Deze ovens worden weer gebruikt voor de productie van allerlei high-tech toepassingen van metalen. 

Hoewel het grootste deel van het resultaat van eerstgenoemde tak afkomstig is, draagt Engineering ook voor iets meer dan een kwart bij aan de onderliggende winst. Een aantal jaar geleden werd nog overwogen om delen van deze tak af te stoten, maar inmiddels gaat het met dit onderdeel ook weer crescendo. 

De juiste metalen

De focus ligt bij AMG op materialen die gebruikt worden voor technologisch hoogwaardige producten. Met de steeds groter wordende invloed van technologie in de wereld zit het bedrijf daarmee in de goede hoek. 

Zo wordt tantalium onder andere gebruikt bij de productie van computers en smartphones, lithium zit in nagenoeg alle nieuwe accu’s van smartphones tot elektrische voertuigen en titanium legeringen worden gebruikt voor tal van gewicht besparende vliegtuigonderdelen. 

Verder behoort ook de productie van silicium tot de bedrijfsactiviteiten. Silicium wordt gebruikt voor de productie van zonnecellen en wafers voor de chipindustrie. Geen grove bulkproductie dus bij AMG maar meer specialistische producten waarop betere marges te behalen vallen.

Lithium

Sinds de bekendmaking van een contract voor de afname van een aanzienlijke hoeveelheid lithium gedurende een aantal jaren heeft de koers een extra impuls gekregen.

Een maand later werd echter bekend dat een ander contract voor de afname van tantalium door Global Advanced Metals USA inc. is opgezegd. Hierop reageerde de koers negatief maar per saldo bleef de koers toch behoorlijk hoger liggen. Inmiddels noteert het aandeel rond de 25 euro terwijl het begin dit jaar nog voor ruim 15 euro werd verhandeld.

Lithium is op zich geen zeldzame stof en komt wereldwijd op grote schaal voor. Het wordt gebruikt voor allerlei producten dus de vraag is ook groot. De laatste jaren versnelt de groei van de vraag naar lithium vooral door de productietoename van elektrische auto’s. Lithium zit echter ook in keramiek, glas en accu’s van alle mobiele gadgets waar verwacht wordt dat de vraag ook alleen maar toeneemt.

 

 

AMG kan deze stof dusdanig goedkoop delven dat er flink aan verdiend kan worden. De stof komt uit de mijn die al tantalium produceert dus de infrastructuur is al aanwezig. Het bedrijf is van plan de productie te starten in het eerste kwartaal van 2018 en deze mogelijk op te voeren zodat AMG hier nog meer van kan profiteren. 

Vervolgens zal de ruwe stof op dezelfde locatie worden omgezet in lithium hydroxide, een chemisch bruikbaar product voor de productie van accu’s. Door de toegenomen vraag de afgelopen jaren is de prijs ook sterk opgelopen. Voor AMG snijdt het mes dus aan twee kanten omdat ze het nu tegen lage kosten kunnen produceren en tegen een goede prijs kunnen verkopen.

 

 

Een flinke stoot

De verwachting voor de vraag naar de metalen die AMG produceert is hoog. Ook het onderdeel dat vacuüm ovensystemen produceert loopt weer als een trein. Op het eerste gezicht lijkt niets een verder groei van dit bedrijf in de weg staan. 

Toch kan het bij dit soort fondsen ook hard de andere kant uit bij plotselinge tegenvallers, en die zijn zeker niet zeldzaam. De beëindiging van het tantalium contract was hier een voorbeeld van.

Beleggers die het avontuur aandurfden worden tot op heden rijkelijk beloond. Het feit dat het bedrijf netto schuldenvrij is kan enigszins geruststellen. Desondanks moet u met een aandeel als AMG wel tegen een flinke stoot kunnen.

Disclaimer Weeteling: geen positie in AMG 


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links