Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Jaartop in zicht

DAX en AEX richting doel bij 11.430 en 475

Met een opwaartse gap werd de doorbraak van twee dagen geleden van de 458 een krachtig vervolg gegeven. Daarbij werd de intraday-top van oktober bij 463 ook opwaarts gebroken. De AEX vormde een intraday-top bij 463,20. Uiteindelijk vormde de index wel een hanging man, een potentieel toppatroon.

Dit patroon zal vanochtend waarschijnlijk direct worden opgeheven met een beweging boven de 463,20. Hiermee komt de jaartop van 466,20 weer snel in zicht. Een test van deze top zal in de komende dagen al plaats kunnen vinden.

De kans op enige hapering in de opgaande beweging rond de 466 is realistisch. Toch houd ik rekening met een verdere stijging in de komende tijd. Ik gaf in de afgelopen periode al geregeld aan dat in de laatste weken van dit jaar de jaartop verder verhoogd kon worden tot ruim boven de 466,20.

Doel onveranderd

Mijn volgende doelzone blijft onveranderd liggen bij 475 tot 485. Bij 475 ligt de top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van een forse neerwaartse correctieve beweging van ongeveer 100 punten in drie maanden tijd.

Deze beweging zorgde voor de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 in februari. Dit niveau was toen het startpunt van de huidige opgaande middellangetermijntrend. Inmiddels zijn 85 punten van deze voormalige daling goedgemaakt.

Eerlijk is eerlijk, ik had een stijging naar de 475 al aan het begin van de zomer verwacht, maar de AEX besloot om een langere zijwaartse periode te starten. Bij 485 ligt verder nog het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de correctie die begin september startte vanaf de jaartop bij 466,20 tot aan de 437,60.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Structurele doorbraak

De huidige opwaartse doorbraak van de 458 is inmiddels structureel te noemen. We gaan vandaag de derde dag in boven deze belangrijke weerstand en ook andere indices maken vergelijkbare doorbraken. Hiermee wordt een lange zijwaartse periode afgesloten die de AEX sinds juli in zijn greep hield.

Ondanks enkele opwaartse pogingen om de 458 te doorbreken waren bijna alle doorbraken vals. Alleen begin september was er sprake van een structurele doorbraak toen de AEX uiteindelijk zijn hogere jaartop bij 466,20 plaatste.

Dit is de zevende poging in de afgelopen drie maanden om de 458 te doorbreken. De vijf vorige pogingen bleken vals waarbij de AEX steeds stokte rond of net onder de 458 (buiten enkele intraday-doorbraken). De sinds juli aanwezige zijwaartse handelsfase lag tussen de zone rond 437,60 en 458.

De onderkant van deze zone werd vier maal aangeraakt. Deze fase past prima binnen de grenzen van de opgaande middellangetermijntrend. Er zijn vier raakpunten te zien langs de opgaande bodemlijn, die startte bij 378,50 en langs de bodems van 410 en 437,60 loopt.

Vier dagen geleden werd het vierde raakpunt gevormd met de terugval tot aan de 445,65. Hiermee werd toen ook het oplopende 200-daags gemiddelde teruggetest. Alleen de Trump-terugval zorgde voor een kortstondige intraday neerwaartse doorbraak met de vorming van een bodem bij 436,40.

Weerstand wordt steun

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? Steunpunten liggen nu bij de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 459,80 en 460,70. Zolang deze gap open blijft staan kan de druk op de 466,20 in de komende dagen snel worden opgevoerd.

Daaronder ligt nog de bekende 458 en het oplopende 50-daags gemiddelde bij 452,70. Weerstand ligt als eerste bij 466,20. Daarboven liggen nog niveaus bij 468,60 en 473. Deze niveaus maken deel uit van het vier wekende durende topvormingsproces van vorig jaar november.

Een opwaartse doorbraak van de 466,20 zou direct de weg vrijmaken voor een beweging naar de 475 naar mijn mening. Een test van de zone 475 tot 485 blijft dus mogelijk voor het einde van dit handelsjaar.

Indicatoren ondersteunen AEX

Niet alleen de AEX rondde in de afgelopen dagen een stijgende driehoek af (gelijke toppen en opgaande bodems) maar ook de RSI rondde een dergelijk patroon af met de doorbraak boven de toppen van de afgelopen maanden. Dat is ook bij de MACD te zien.

Beide indicatoren hebben nog genoeg opwaartse ruimte (op dagbasis) voor een verder vervolg van de AEX naar hogere jaartoppen. Er is dus zeker nog geen sprake van een overbought-conditie.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: weinig weerstand

De Duitse DAX maakte ook een krachtig opwaarts vervolg. Deze index tikte vier dagen geleden nog de sinds juni steile opgaande bodemlijn aan en bleef ver uit de buurt van de sinds februari stijgende bodemlijn.

Ook in deze Duitse index was in de afgelopen maanden een zijwaartse consolidatiefase te zien. Die werd gisteren met een krachtige opwaartse candlestick afgerond boven de zone 10.800 tot 10.825. De weg staat hiermee open richting mijn eerder afgegeven doel van 11.430.

Dit is de top van vorig jaar november. Er zijn geen belangrijke weerstanden meer te vinden tot aan dit niveau. Een test dit jaar blijft dan ook mogelijk. De opwaartse gap tussen de 10.786 en 10.874 is nu de eerste brede steunzone.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

457 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2016 08:54
    De openingsindicatoren wijzen op een positief begin van de Amsterdamse AEX-index. De hoofdgraadmeter sloot woensdag 0,6 procent hoger op 462,11 punten, waarmee de index bijna het hoogste punt van dit jaar bereikte. De MidKap klom 0,2 procent tot 658,05 punten. Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2 procent.

    Nogal verschillen tussen NL en de rest gister.....
  2. [verwijderd] 8 december 2016 09:01
    @joost ik zit nooit meer sec iets long of short... zou ik calls short zitten dan heb ik er wel long turboos onder.. of een andere call er tegenover staan... ben er vanaf gestapt reeds lange tijd geleden sec deltas ofwel richting te kiezen... dat lukt mij niet... vandaar mijn kleine winsten steeds en kleine verliezen soms... been there done it... ik zit hier om te verdienen niet om te gokken qua richting... ik gok wel maar meer premie ofwel theata of vola.
  3. [verwijderd] 8 december 2016 09:07
    quote:

    Reigâh schreef op 8 december 2016 08:46:

    [...]

    Eens, ik roep ook maar wat. Moet trouwens nog wat shorts wegwerken, sta kniediep onder water. Dus 464 openen en dan heel even terug naar 461 zou mij best uitkomen. Positiepraat he?
    ja calls zijn een beetje te duur beter gister kunnen kopen maar ja
  4. forum rang 6 JoostVLS 8 december 2016 09:08
    quote:

    fred optie schreef op 8 december 2016 09:01:

    @joost ik zit nooit meer sec iets long of short... zou ik calls short zitten dan heb ik er wel long turboos onder.. of een andere call er tegenover staan... ben er vanaf gestapt reeds lange tijd geleden sec deltas ofwel richting te kiezen... dat lukt mij niet... vandaar mijn kleine winsten steeds en kleine verliezen soms... been there done it... ik zit hier om te verdienen niet om te gokken qua richting... ik gok wel maar meer premie ofwel theata of vola.
    Ok, jij bent erbij gebaat dus dat het stijgt ?
457 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links