Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groei Wessanen valt tegen

Groei Wessanen valt tegen

Het aandeel van de gezonde voeding leverancier is de afgelopen jaren fors gestegen, en is daarmee één van de weinige geslaagde turnaroundkandidaten gebleken. De inzet op gezonde voeding was een schot in de roos, waarbij de eigen merken van Wessanen het ook nog eens beter deden dan de marktgemiddeldes.

Het afgelopen kwartaal kwam er echter wat zand in de motor. Dat kan tijdelijk zijn, maar kan wel wat wegen op de koers vandaag. De cijfers: 

  • Total reported revenue growth 9.2% (8.8% YTD)
  • Own brands autonomous growth 7.4% (9.2% YTD)
  • Total autonomous revenue growth 3.9% (7.0% YTD) due to accelerated decline of private label business
  • EBITE margin of 7.3% despite significant increase in A&P. YTD EBITE margin is up 90bps to 8.3%
  • Integration of Piramide, Ineobio and Mrs Crimbles fully on track

Met de groei van 9,2% is niets mis, maar dat is de totale groei, inclusief de overnames. Die zullen we straks even bekijken. De áutonome groeipercentages, die de afgelopen kwartalen/jaren zo sterk waren, vielen echter tegen. Leesbril erbij, of klik op de afbeelding voor groot. 

 

 

De autonome omzetgroei in het derde kwartaal vorig jaar bedroeg 7,7%. Wessanen is dat vergeten in te vullen, maar dat staat gewoon in de trading update van vorig jaar. 

De financieringskosten zijn flink omhoog gegaan, en dat heeft te maken met de recente overnames. Onderaan het overzicht ziet u de kaspositie van Wessanen. Vorig jaar rond deze tijd hadden ze 2 miljoen euro te besteden, daar zijn leningen bijgekomen waarmee de recente overnames zijn gefinancierd.

Die 35 miljoen euro is nog aan de bescheiden kant. Het bedrijfsresultaat (40 miljoen euro na negen maanden) laat ruimte voor meer overnames.   

Daling Britse pond 

Een deel van de mindere omzetgroei kan verklaard worden vanuit de daling van het Britse pond, sinds de keuze van de Britten om uit Europa te stappen. Vorig jaar was de stijging van het Britse pond steevast goed voor een beetje extra groei. In KW3 2015 bijvoorbeeld 1,5%, en in KW4 zelfs 1,6%.

 

 

U ziet hierboven de Engelse pond uitgedrukt in euro's. In 2015 steeg het pond flink, totdat eind 2015 het besef van een Brexit doordrong. Hieronder ziet u de koers van het Britse pond van de afgelopen twaalf maanden.

 

 

Dit kwartaal is het dus andersom. Het lagere pond als gevolg van de Brexitkeuze kost Wessanen 1,8% aan omzet uit het Verenigd Koninkrijk.

Brexitlijstje

Hiet ziet u nogmaal het door de analisten van KBC Securities samengestelde lijstje met bedrijven die relatief veel omzet uit het Verenigd Koninkrijk halen:

 

 

 

Wessanen behaalt ongeveer 15% uit Engeland, wat dus weegt op de omzet. Die omzetdaling wordt voor een deel weer goedgemaakt door de bijgekochte omzet.

Recente overnames

Het afgelopen jaar kocht Wessanen achtereenvolgens Piramide (thee), Ineobeo (organische koffie en thee) en Mrs. Crimble's (glutenvrij, Engeland).  

 

Bedrijf omzet 2015 producten  producten  datum
Piramide  onbekend Thee NL  maart 2016
Ineobeo 21 mln. euro Thee en koffie (organisch) Fr  juni 2016
Mrs. Crimble's 14 mln. euro Glutenvrije producten UK   juli 2016

 

Kleine, gerichte overnames die bij elkaar toch aardig gaan bijdragen aan de omzet. Wessanen is daarmee nog steeds een groeiverhaal, al valt het dit kwartaal enigszins tegen.  

Daarom zal er het concern veel aan gelegen zijn meer van dit soort kleine overnames aan de ketting te rijgen, om daarmee het groeiverhaal intact te houden.

Dat het nu wat tegenvalt, kan dus grotendeels verklaard worden uit het Brexitverhaal. Tegelijkertijd maakte Wessanen ook gebruik van het zwakkere pond door de overname van Mrs. Crimble's vlak na de Brexit. 

Aan mij zal het niet liggen: Zonnatura, Clipper, Piramide, ik heb ze op één of andere manier allemaal in huis. Maar zo'n Brexit valt natuurlijk niet tegen op te boksen.

 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links