Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sombere cijfers Binckbank

Sombere cijfers Binckbank

De kwartaalcijfers van Binck zijn mager. Het derde kwartaal was op de beurs wederom een slap kwartaal, en dat was te merken in de provisie-inkomsten. Ook andere brokers hebben daar last van, alleen DeGiro lijkt zich door haar agressieve marketingcampagne en scherpe prijsstelling hieraan te ontworstelen.

Bij DeGiro steeg het aantal transacties juist flink, met 63% vergeleken met een jaar geleden. DeGiro kreeg er 78% nieuwe klanten bij en zit nu op 128.000 klantaccounts, waarvan de helft afkomstig is uit het buitenland.

Pestkop DeGiro

Zelfs met het publiceren van de cijfers probeert DeGiro Binck de loef af te steken. Feit blijft dat de slappe handel veel beurspartijen parten speelt. Wat dat betreft lijkt het dit jaar wel of we vanaf januari al een lange hete zomer beleven. Vrouwen bloot, handel dood, heette het vroeger op de beurs.

De eerste helft van het jaar wachtten we op Brexit, tussendoor wachtten we steeds op rentebeslissingen en nu wachten we weer op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Feit is dat er vooral onder het sparende gedeelte van de natie nog steeds veel angst heerst voor de beurs. Als het dan één keer in de zoveel tijd weer eens met 10% in elkaar dondert, omdat een verkiezing net anders uitvalt dan we dachten, is dat niet bevorderend voor het vertrouwen.

Maar, afgezien van goede educatie en voorlichting, op welk gebied Binck (even afgezien van de oude Alex-commercials) overigens een uitstekende reputatie geniet, kan een broker daar weinig tot niets aan doen. 

De cijferbrij

Eerst maar eens door de cijfers heen gekuierd. Het aantal transacties valt nog steeds tegen dit jaar. Ook vergeleken met vorig kwartaal was het mager, daar zat tenminste nog een leuk Brexit-dagje in, wat ook bij de grote beurshuizen de meubelen gered heeft.

 

 

Door de aanschaf van de hypothekenportefeuille zijn de renteinkomsten flink gestegen. Het beheerd vermogen, nu 1,4 miljard euro, is echter weer afgenomen dit kwartaal, met 4%. Dat is opmerkelijk, want de beurzen zijn de afgelopen drie maanden per saldo gestegen.

De AEX steeg kwartaal op kwartaal van 435,88 naar 452,33, wat een stijging van 3,77% inhoudt. Nu zit natuurlijk niet iedereen in de AEX, maar het geeft wel aan dat er per saldo geen nieuw geld bijgekomen is.

Als laatste even naar de cost/income-ratio. Eén van de middellange termijn doelen is de kostenfactor omlaag te brengen naar onder de 65%. Dat dat percentage nu opeens richting 80 schiet heeft niet alleen te maken met hogere kosten. Die zijn er inderdaad, maar het getal onder de streep, de inkomsten, valt natuurlijk ook sterk tegen. 

Andere inkomsten

Om de slappe handel te compenseren wil Binck andersoortige inkomsten genereren. Daar is het, na een wat aarzelende start, inmiddels druk mee doende. In het jaarverslag van 2015 publiceerde het nog een SWOT-analyse. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. 

 

 

Wat opvallend is, is dat een aantal zaken die momenteel als een zwakte of een bedreiging worden gezien, vroeger juist als een kans of een sterkte werden gezien. De kleine, agressieve pitbull die begin deze eeuw de banken bij de strot greep, is nu zelf log, duur en inflexibel geworden.

Hier ziet u bijvoorbeeld een schets van de eerste jaren van Binck. Met enige fantasie kunnen we nu op de plaats van Binck DeGiro invullen. Ex-medewerkers die een nieuwe toko oprichten, sneller en goedkoper opereren en in korte tijd ontzettend hard groeit. 

 

Maar goed, de kostenbasis van Binck is niet uit te vlakken, en de prijzen voor transacties zomaar verlagen naar het niveau van de concurrentie is nog steeds een taboe. Met als reden een beter platform en uitstekende service worden die prijzen voorlopig verdedigd.  

Andere manier geldmaken

Dan moet er dus op andere manieren geld gemaakt worden. En daar voorziet het strategische plan voor de komende jaren in. Dit en volgend jaar zijn overgangsjaren. In 2018 moet deze strategie geimplementeerd zijn.

Binck wil de financiële consument meer bij de hand nemen. Het werkveld bestaat uit Trading, Investing en Saving.  Schematisch ziet het er als volgt uit (klik voor groot):

 

 

In de eerste kolom (do-it-yourself) is Binck goed vertegenwoordigd. Maar daar zitten tegelijkertijd de zwaktes. Als broker moet Binck telkens de meest actieve klanten óf een flinke korting geven, óf met lede ogen zien vertrekken naar de concurrentie. Zie de groei bij DeGiro. Maar laat ik de drie plannen even langslopen.

Trade it with color

Het doel van deze propositie is de klant meer inspiratie te bieden. In België doet bijvoorbeeld KBC Securities dat heel goed. Door de hele dag door de belegger te bestoken met informatie en vooral ideëen, wordt die belegger actiever en voila, gaat hij of zij meer handelen.

Dat vereist wel dat er voortdurend content geproduceerd wordt. Dat gaat bij KBC gemakkelijk, want daar zit een team van pakweg 15 analisten al voor dag en dauw plannen uit te broeden. Binck zal dit echter moeten inkopen. 

Track it Easy

Een andere slimmigheid is de focus op wealth management binnen Binck. Momenteel liggen de Assets Under Management bij Alex, maar door de prestaties in 2014 en de iets te opgewekte reclames in 2012-2014 (als de beurs daalt stappen we toch even uit...) is er nogal wat belegd vermogen aan Alex onttrokken.

Met Track it Easy wordt asset management richting Binck geduwd. De bedoeling is hier een aantal modelportefeuilles aan te bieden bestaande uit ETF's waarmee klanten zowel vermogen kunnen opbouwen, als wel inkomen uit vermogen (het dividendspel) kunnen halen.

Zo kan Binck enerzijds klanten een alternatief bieden voor Alex, en anderzijds de binnenshuis opererende ETF-uitgever Think ETF inzetten.  

Save it Smarter

Deze strategie wordt dit jaar al ingevoerd, althans, een pilotversie onder de eigen klanten. Binck ontzorgt hiermee spaarders. In andere woorden, ze helpt via het platform van Safened spaarders met het zoeken naar alternatieve spaaroplossingen binnen Europa (lees: een hogere rente, maar dan wel bij een bonafide bank).

Hypothekenportefeuille

Tegelijkertijd wordt er werk gemaakt van het meer rendabel maken van het geld dat beleggers bij Binck op de rekening hebben staan. Eind dit jaar moet er voor 500 miljoen euro in hypotheken zijn gestoken. In juli kocht Binck een hypothekenportefeuille van 340 miljoen euro over van Obvion, een Rabodochter. 

Dat gaat wel ten koste van de kapitaalratio's, omdat hypotheken natuurlijk meer risico inhouden dan cash geld. Maar wat dat betreft kan Binck een stootje lijden. 

Assets Under Management omlaag 

De AUM (Assets Under Management), wat in een stijgende beurs een hele mooie winstpakker is, gaat helemaal de verkeerde kant op. U kent de problemen bij Alex, waar op TV goede sier werd gemaakt met de uitspraak dat als de beurs daalt, 'we toch gewoon even uitstappen'.

Dat deed het systeem iets te vaak in de zijwaartse markt van 2014, maar daarna werd even vrolijk ook weer ingestapt. Hierdoor werd op lage prijzen vérkocht, en op hoge prijzen weer gékocht. Buy high, sell low, zeg maar, de ultieme contraindicator dus. 

Dat lijkt nu verbeterd, maar dat heeft veel energie, moeite en belegd vermogen gekost. Voor de reclames hiervoor, die overigens zeer succesvol waren want het haalde veel nieuwe klanten binnenboord, kreeg Binck een boete van 750.000 euro opgelegd door de AFM.

Die wordt overigens aangevochten. Die reclames werden uitgezonden tussen 8 september 2012 en 26 augustus 2014. Misschien hadden ze het beter bij deze kunnen laten, die is nog wel grappig. Al had deze de tand des tijds waarschijnlijk ook niet overleefd.....

 

 

Er zijn inmiddels 194 klachten binnengekomen, en de vrees is dat het daar niet bij zal blijven, zeker nu de terriers van de VEB en Vermogensmonitor hun tanden in het dossier hebben gezet. 

"Een selectie uit de 179 claims is door Kifid in behandeling genomen waarvan de uitspraken in deloop van 16Q4 worden verwacht. Evenals in voorgaande perioden blijft de dreiging van juridische procedures van klanten van Alex Vermogensbeheer, die niet in de voorziening zijn opgenomen, reëel." 

En dan zijn er nog de problemen bij in house broker TOM, The Order Machine. Ooit opgezet om Euronext een loer te draaien, en dat is wel gelukt, maar TOM is zelf nooit winstgevend geworden. 

Voor Binck vertegenwoordigt TOM nog een waarde in de boeken van 1,1 miljoen euro, zijnde het 25,5%-belang. Dat lijkt niet veel, maar Binck moet wel jaarlijks zijn deel van de verliezen dragen, en dat was vorig jaar ruim 7 ton. Dat zal dit jaar niet veel minder zijn vrees ik. 

Oud-Optiver topman Hans Pieterse is het thuiszitten inmiddels zat en gaat de strategische opties voor TOM in kaart brengen. Voor meer achtergronden hieromtrent raad ik  u aan het artikel van onze vriend AmsterdamTrader te lezen. Die zit er uitstekend in. 

 

 

Never a dull moment 

Kortom, genoeg te doen bij Binck momenteel. Dit jaar, en volgend jaar wordt gezien als een overgangsjaar, en vanaf 2018 moeten de nieuwe initiatieven voor nieuwe inkomsten zorgen.  

Wat moet u er nou mee, als u die aandelen hebt? De nieuwe strategie laat nog wel even op zich wachten, en ondertussen vreet de concurrentie het bordje van Binck stiekem leeg.

En de uitstroom bij Alex is ook geen goed nieuws. Maar wie weet, als de beurs blijvend boven de 458 noteert, dat er dan wat meer handel loskomt. Anders rest er weinig anders dan geduld te hebben. En wellicht een klein beetje hopen op zoiets als hier in de VS gebeurt met Scottrade....

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2016 11:01
    Het mag toch wel duidelijk zijn wat het probleem van Binck is, je hoeft maar even naar hun transactie kosten te kijken en dan weet je genoeg ze zijn niet mee gegaan met hun tijd om de transactie kosten concurrerend te maken en dat gaat hun opbreken de klant is namelijk niet gek en het bewijs is te zien bij de Giro, dus ik zie het alleen maar slechter gaan met Binck. Geen aandeel wat je wil bezitten toch.
  2. oldebox 24 oktober 2016 12:04
    Binck zou zich moeten onderscheiden met betere features.

    Geef klanten de mogelijkheid om mee te liften op je best presterende klanten. Die best presterende klanten worden dan beloond voor het aantal volgers dat ze hebben.

    Geef klanten toegang tot algo trading. Ontwikkel een aantal algo's met instelbare parameters. Laat klanten de algo's naar eigen smaak inregelen.
  3. oldebox 24 oktober 2016 12:05
    quote:

    Wistikhetmaar schreef op 24 oktober 2016 11:01:

    Het mag toch wel duidelijk zijn wat het probleem van Binck is, je hoeft maar even naar hun transactie kosten te kijken en dan weet je genoeg ze zijn niet mee gegaan met hun tijd om de transactie kosten concurrerend te maken en dat gaat hun opbreken de klant is namelijk niet gek en het bewijs is te zien bij de Giro, dus ik zie het alleen maar slechter gaan met Binck. Geen aandeel wat je wil bezitten toch.
    Alsof die 'race to the bottom' is waar je wilt zijn. Het is duidelijk dat het kostenniveau omlaag moet, maar als je op prijs wil concurreren met houtje-touwtje oplossingen, dan kun je je bankvergunning beter inleveren en hopen dat de AFM je nog een tijdje laat begaan.
  4. k2es 24 oktober 2016 14:26
    Hun effectenkrediet is schandalig duur (6% rekenen ze, terwijl zij gratis kunnen lenen bij de ECB), daarom doe ik er vrijwel niets meer en beleg elders. Die transacties worden dus nu elders gedaan, dus ik denk dat veel actieve beleggers, met name die ook gebruik maken van effectenkrediet, ergens anders wel actief zijn en dat het niets te maken heeft met minder activiteit op de markt.
  5. [verwijderd] 25 oktober 2016 10:36
    Onduidelijk is hoe Degiro zijn geld verdiend, het blijkt dat zij veel orders niet naar de beurs brengen maar intern verhandelen waardoor zij niet de hogere kosten hebben zoals Binck. Hierdoor loop je risico dat bied en laat koersen verder uiteen liggen en nadelig kan zijn voor de belegger.
  6. forum rang 10 rationeel 25 oktober 2016 13:47
    quote:

    oldebox schreef op 24 oktober 2016 12:04:

    Binck zou zich moeten onderscheiden met betere features.

    Geef klanten de mogelijkheid om mee te liften op je best presterende klanten. Die best presterende klanten worden dan beloond voor het aantal volgers dat ze hebben.

    Geef klanten toegang tot algo trading. Ontwikkel een aantal algo's met instelbare parameters. Laat klanten de algo's naar eigen smaak inregelen.
    Daarvoor zullen ze te weinig kennis in huis hebben.
    En kennis is duur.
  7. [verwijderd] 25 oktober 2016 14:26
    Kijk het is helemaal geen kunst om iemand of bedrijf af te serveren maar kijk naar de specifieke zaken zoals service/informatie/tarieven en zit bij de Giro voor het tarief van aan en verkoop en Alex LT aandelen met dividend en ING voor vermogensopbouw dus van alles wat en het is n.m.m. sterk persoonsafhankelijk en meer zeg ik er niet over.
    grt. sjaak
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links