Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA USA: Poor Standard

De redactie van IEX is onverbiddelijk. Met de tweede paasbrunch net achter de kiezen, kwam gisteren het telefoontje waar mijn update TA USA bleef. Pardon? Het is Pasen! "Ja maar, Amerika is toch gewoon open…?"

Ik zei vorige week al dat het technische beeld van de S&P 500 fragiel is. Nadat de index al weken een zijwaarts verloop liet zien, doorbrak de graadmeter de eerste steun rond 1294 en creëerde daarmee ruimte voor een test van 1272.

In de tussenliggende handelssessies wist de koers de neerwaartse uitbraak te consolideren. Ik neem aan dat de zone 1294 nu als weerstand gaat fungeren, zodat ik een opleving tot aan dit niveau zie als terugtest van de neerwaartse doorbraak.

Vanuit technisch oogpunt is er daarom geen enkele reden om mijn eerder uitgesproken verwachting van een daling tot aan 1272 te herzien.

Altria: 63,50 dollar
De koersgrafiek van de Altria oogt ook niet robuust. In de afgelopen maanden kreeg de koers net even onder 71,00 dollar steun, maar vorige zakte het fonds hieronder. Met een beetje fantasie kan ik aan dit niveau nog meer belang toedichten: het is de neklijn van een grote hoofd-schouderformatie sinds september vorig jaar.

Aan de langere termijn grafiek (niet afgebeeld) valt af te zien dat dit patroon gevormd is aan het einde van een stijging die in april 2003 begon. In zo'n geval duidt dit patroon veelal op een trendomslag. Op basis van de breuk van de eerste horizontale steun, ga ik er van uit dat Altria op zoek gaat naar een volgende steun.

Die vind ik rond 63,50 dollar in de grafiek terug. Interessant is ook dat de Relatieve Sterkte Indicator (RSI) al langere tijd een neerwaartse gericht patroon laat zien, zoals is ik aangeef met de dalende weerstandslijn over de meest recente toppen.

Honeywell: 47,50 dollar
Honeywell zat lang gevangen in een brede, zijwaartse beweging. De jaren 2004 en 2005 waren interessant voor de meer handelsgerichte beleggers, maar voor de langere termijn buy & hold beleggers waren dit geen winstgevende jaren. In februari van dit jaar kwam echter aan het zijwaarts getreuzel een einde.

De koers was op bovengemiddeld volume in staat om tot boven de horizontale weerstandslijn uit te breken. Op basis van de bandbreedte van deze jarenlange beweging verwacht ik nu een stijging naar de zone van 47,50 dollar. Zoals aan de grafiek valt te zien, wist Honeywell de eerste stap richting deze doelzone inmiddels al te zetten.

Vorige viel het startschot gevallen voor een vervolgstap naar de doelzone. In de afgelopen weken vormde Honeywell namelijk een ascending triangle. Binnen een stijging staat dit bekend als continuatiepatroon. Eind vorige week doorbrak het fonds ook weer op bovengemiddeld volume de bovenkant op slotbasis doorbroken.

Een hervatting van de langere termijn stijgende beweging richting 47,50 dollar is daarom aannemelijk. De RSI bevestigt dit. Zoals is te zien, testte de indicator succesvol de steunlijn. Het interessante aan deze lijn is dat de eerste bodem samenviel met de laatste test van de onderkant van de zijwaartse koersbeweging.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Nikken mag niet handelen in de aandelen waarover hij schrijft. Fortis Bank en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom, klik hier.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

 1. apr '07 TA: Adieu 168
 2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
 3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. Altria Group 24 jan
  49,950
  -0,74% -0,370
 2. 204,450
  -0,32% -0,650
 3. NY-S&P 500 nov '18
  0,00
  0,00% 0,00

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links