Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

M7: Veilige beveiliging

Mijn Gilissen Quality Growth Fund is een meer geconcentreerd fonds (zo'n dertig namen) dan mijn vorige ABN Amro Trans Europe Fund (75 à tachtig). De nadruk ligt op meer op kwaliteit dan op groei, terwijl het Trans Europe Fund een puur groeifonds is.

Zoals bekend deden groeifondsen het in de jaren negentig uitstekend, om daarna harde klappen te krijgen. Dat is één van de redenen dat ik bij het Quality Growth Fund de bakens verzet. De portefeuille richt ik defensief in met een lage bèta, een kern aan degelijke namen met kansrijke groeiaandelen.

Conservatief maar niet saai en ik stel mijzelf ten doel minder volatiele prestaties te laten zien dan in de laatste jaren, waarin het als een echt groeifonds presteerde.

Weg met tech
In Europa zie ik voldoende mooie bedrijven met aantrekkelijke waarderingen. Bovendien verwacht ik van de dollar weinig goeds en mijn klanten rekenen voornamelijk in euro’s. Mijn grootste posities zijn nu nog weggelegd voor Microsoft en ING, maar het duurt zeker nog anderhalve maand voordat ik klaar ben met het herpositioneren van de portefeuille.

Duidelijk is dat er nu teveel technologie in zit. Ik overweeg grote namen als Cisco en Intel af te bouwen. Het herstel in de technologiesector is te hard gegaan, de waarderingsniveaus zijn vrij hoog. Bovendien keert de economische cyclus zich tegen de sector. De risico’s zijn te hoog en daarom maak ik ruimte voor stabielere aandelen met gunstigere winstniveaus.

Echt defensieve sectoren zijn er nauwelijks meer. Farmacie valt daar ook niet meer onder, hoewel de lage koers/winstverhoudingen (k/w’s) mogelijk ruimte tot enig herstel bieden. Waar ik nog wel veilig bij weg kan kruipen zijn de betere retail- en levensmiddelenbedrijven. Daar zit alleen ook het nodige kaf tussen het koren, zoals iedereen weet.

(K)assa
De Zweedse slotenmaker Assa Abloy is wel een typisch groeiaandeel dat ik in portefeuille heb. Deze onderneming heeft verschillende kleine spelers opgekocht en daar moeten in de komende tijd de nodige kostenbesparingen en synergieën uit voort vloeien. Het zorgt ook voor een aanhoudende groei van haar aandeel op een tamelijk versnipperde markt.

Met een verwachte winstgroei van 10 à 15% voor de komende jaren is een k/w van 13 voor 2005 aan de lage kant. Assa Abloy, onder andere eigenaar van Lips, profiteert ook van de toenemende vraag naar beveiliging en elektromechanische sloten. Nadeel is dat de slotenmarkt bouwgerelateerd en cyclisch is. Dat tempert het enthousiasme in de markt.

Door de toenemende interne dynamiek moet Assa Abloy zich daaraan kunnen onttrekken. Verder betreedt ze voorzichtig de retailmarkt en de eerste safety shops zijn al geopend. Gezien het groeiende gevoel van onveiligheid op de marken waarop ze opereert (45% van de omzet wordt behaald in de VS en 50% in Europa) kan dat een gat in de markt zijn.

Magnificent 7 Barometer
Laatste aankoop Assa Abloy
Laatste verkoop
Aantrekkelijke sector

Levensmiddelen, retail

Minst aantrekkelijke sector Technologie

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

Meer over Felix Lanters

Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links