Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Koopjes jagen

Iedereen heeft het over inflatieangst als dé oorzaak voor de correctie van de laatste tijd. Elkaar napraten noem ik dit, want de feiten ondersteunen dit niet. Het lijkt er meer op dat na drie wolkenloze jaren het risicobesef bij beleggers is teruggekeerd.

De hogere risicocategorieën zijn het hardst afgestraft. Natuurlijk zie ik de liquiditeit van de markt afnemen en houdt het inflatiegevaar beleggers bezig, maar die angst wordt niet bevestigd door wat er gebeurt op de obligatiemarkt.

De waarde van obligaties is gestegen en er is nog steeds nauwelijks verschil tussen de rente op risicovol en degelijk waardepapier. Met andere woorden: risicobereidheid wordt momenteel niet noemenswaardig beloond.

Een ander verschijnsel dat de inflatieangst weerlegt is de afstraffing van grondstoffen en goud, toch de ideale instrumenten om je als belegger in te dekken tegen geldontwaarding.

Onbalans
Aan de aandelenkant valt de schade overigens best mee, vooral wie in de meer defensieve sectoren zit. Gezien de stijgingen van de afgelopen jaren is de reset van de laatste maand vrij klein. Het is zeker niet zo dat alle onbalans uit de markt is. Groeiaandelen zijn nog steeds erg goedkoop ten opzichte van waardeaandelen.

Small caps zijn ondanks de klappen nog altijd relatief duur. Al met al is er wel een evenwichtiger beeld ontstaan. Daarbij zijn veel aandelen die voor de correctie al redelijk gewaardeerd waren, nu bijzonder aantrekkelijk geprijsd. Dit geldt zeker voor aankopen die ik dit jaar deed voor mijn Gilissen Quality Growth Fund. Ik zet er een paar op een rij:

 • Telenor
  Dit Noorse telecombedrijf staat nog altijd 15% boven de aankoopkoers in januari. Het concern liet briljante eerstekwartaalcijfers zien, heeft een goed groeipad en is zwaar ondergewaardeerd conform de telecomsector. Tijdens de recente correcties is het aandeel bijzonder goed op de been gebleven.

 • SAP
  Het Duitse softwarehuis is na een herstel vorige maand behoorlijk ingezakt en nu redelijk gewaardeerd. SAP is altijd duur, maar staat aan de vooravond van een hernieuwde groeifase die nog niet in de prijs verwerkt is.

 • Adecco
  Deze Zwitserse uitzender (gekocht in maart) is weer terug op de aankoopkoers. Adecco moet kunnen profiteren van een cyclisch herstel van de markten. Met name in Frankrijk liggen er volop kansen en ook de interne herstructureringen bieden goede kansen. De winstprognoses voor de komende jaren zijn behoorlijk.

 • Cisco
  Dit aandeel heb ik in maart bijgekocht en is sindsdien licht gedaald. Cisco moet profiteren van voortgaande of zelfs stijgende investeringen in it-netwerken en internet. Opkomende markten worden voor haar steeds belangrijker. Daar ligt de investeringsgroei hoger en heeft Cisco zich goed gepositioneerd.

 • AIG
  De verzekeringsreus heeft het donkerste dal achter zich liggen. De kernactiviteiten lijken de aanvaring met openbaar aanklager Eliot Spitzer overleefd te hebben. Het aandeel wordt voor minder dan tien keer de winst verhandeld en dat bij een winstgroei van rond de 15%. AIG's exposure naar opkomende markten toe oogt ook veelbelovend.

 • Transocean
  Dit bedrijf is de grootste beheerder van boorplatforms wereldwijd. Met een koers/winstverhouding (k/w) van acht voor 2007 (k/w zes voor 2008) is het aandeel goedkoop, zeker op basis van de sterk stijgende dagprijzen in de markt. Transocean heeft veel aflopende langetermijncontracten die tegen hogere prijzen worden verlengd.

  Bovendien profiteert Transocean van de verlengde olieservicescyclus, die volgens analisten tot minimaal 2010 aanhoudt. Het orkaanseizoen kan nadelig zijn, maar Transocean heeft een breedgespreide portefeuille.

  Killing my darlings
  De afgelopen tijd heb ik ook verkocht. Killing my darlings, zoals dat heet. Puma deed ik eind maart weg, iets boven de 300 euro na een stijging van 50%. Het aandeel noteert sindsdien ongeveer 10% lager. De Ierse cementmaker CRH heb ik weggedaan. Het bedrijf haalt de helft van de omzet in de VS.

  Ik zie daar, behalve het dollar-risico, ook druk op de Amerikaanse bouwactiviteiten. Materialen moet ik dan niet hebben. Tot slot blijf ik duidelijk overwogen in farmacie; een goede, defensieve positie in moeilijke beurstijden. Ik ben bovendien tevreden over de aandelenselectie in die sector:

 • Glaxosmithkline,
 • Novartis,
 • Roche,
 • Stada.

  Stada is misschien wel de aardigste positie, een kleine producent van generieke medicijnen. Na de eerstekwartaalcijfers steeg het aandeel fors, maar daarna gooide Novartis roet in het eten door haar generieke medicijnen fors in prijs te verlagen. Ondanks haar groeipad van 20% zakte het aandeel hard weg in mei: 30% er af.

  Dit lijkt mij behoorlijk overtrokken.


  Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Felix Lanters

  Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

  Meer over Felix Lanters

  Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

  Gerelateerd

  Reacties

  13 Posts
  | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2006 11:33
   quote:

   Felix Lanters schreef:


   Cisco
   Dit aandeel heb ik in maart bijgekocht en is sindsdien licht gedaald. Cisco moet profiteren van voortgaande of zelfs stijgende investeringen in it-netwerken en internet. Opkomende markten worden voor haar steeds belangrijker. Daar ligt de investeringsgroei hoger en heeft Cisco zich goed gepositioneerd.

   Nog beter dan men zich realiseert.
  2. [verwijderd] 23 juni 2006 11:42
   Ik mis vaak bij deze colums gefundeerde vergelijkingen van diverse fondsen.
   Het is mijn inziens meer een stukje reclame voor de schrijver zelf.
   Hij wil zich graag bevestigt zien in hoe goed hij het heeft gedaan.
   Als men nu is aangeeft waarom men een bepaalde keus gemaakt heeft t.o.v. genoemde sector genoten zal het voor de lezers eerder tot een gelijkwaardige keuze kunnen leiden dan alleen maar roepen van wat men heeft gedaan.
   b.v. Is Aegon veel slechter dan AIG en waarop is dit gebaseerd?
   Of is Elenor goedkoper en beter als KPN en waarop is dit gebaseerd?
   Waarom stapt men in de Farmacie en uit welke sector maakt men daar de middelen voor vrij?
   Dit zijn zomaar wat voorbeelden.
   Misschien dat daar in de toekomst door de colum schrijvers aan gewerkt kan worden.
   Groetjes Groentje
  3. [verwijderd] 23 juni 2006 14:56
   quote:

   Kojo schreef:


   Mijnheer Lanters,

   Boeiend artikel. Stada was en is me onbekend. Op zoek gegaan. Ik vind verschillende noteringen terug. Gaat het hier over Stada Arzneimittel met als ISIN-code DE0007251803, genoteerd op XETRA? Alvast dank voor de toelichting.

   Kojo


   Kojo, dat klopt.

   Peter van Kleef
   redactie IEX.nl
  4. Erik_2 23 juni 2006 17:48
   Interessant te lezen over transocean. Sterkt mij in de gedachte om 'omni' voorlopig niet te verkopen.
   Verder vind ik het juist wel een zeer gebalanceerd artikel. Er wordt ingegaan op obligaties, inflatie, groei aandelen en waarde aandelen. Aan het eind staat wel degelijk wat er verkocht is en waarom.
  5. [verwijderd] 24 juni 2006 10:32
   als transocean veel aflopende langetermijn contracten heeft dan zou ik wel graag willen weten hoe het met de onderhoudstoestand van die grote platforms staat. De afschrijving van die dingen gaat harder dan italiaanse auto's uit de jaren zestig en ik weet dat de kosten voor de baten uitgaan
  6. [verwijderd] 7 november 2012 18:07
  7. [verwijderd] 7 november 2012 19:47
  8. forum rang 7 haas 7 november 2012 21:47
   Bovendien profiteert Transocean van de verlengde olieservicescyclus, die volgens analisten tot minimaal 2010 aanhoudt. Het orkaanseizoen kan nadelig zijn, maar Transocean heeft een breedgespreide portefeuille.
   =====================================================================
   mijnheer Lanters,

   is het jaartal :2010, in hierboven aangehaalde alinea juist ?
  13 Posts
  |Omhoog ↑

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Gerelateerde instrumenten

  1. 53,320
   0,00% +53,320
  2. Cisco Systems 03 dec
   56,230
   0,00% +56,230
  3. EUR/USD 04 dec
   1,1311
   0,00% +1,1311
  4. 2,840
   0,00% +2,840

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links