Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Basic-Fit: 15 euro

Basic-Fit: 15 euro

Vandaag is de eerste beursdag voor Basic-Fit, de uitbater van goedkope sportscholen. Eerst even de feiten op een rijtje:

  • Er worden 24.666.667 nieuwe aandelen verkocht
  • En 2 miljoen bestaande aandelen
  • De overtoewijzingsoptie (green shoe) bestaat uit 4 miljoen bestaande aandelen
  • De inschrijvingsprijs wordt 15 euro
  • Na afloop van de emissie staan er 54,66 miljoen aandelen uit.
  • De beurswaarde van Basic-Fit komt dan uit op 820 miljoen euro

Ongelukkige timing

De timing van deze beursgang is wat ongelukkig. Iedereen wil nog graag voor het Britse referendum door dezelfde draaideur, maar om dan precies in dezelfde periode als verzekeraar ASR te debuteren, dat is vragen om moeilijkheden. Ik ben dan ook benieuwd wie er vrijdag de 10de op de gong mag slaan, de CEO van ASR of Basic-Fit.

Even puzzelen

Het was even puzzelen, maar na wat graafwerk kom ik op het volgende aantal aandelen. Momenteel staan er 30 miljoen aandelen uit. Men geeft 24,66 miljoen nieuwe uit, en 2 miljoen bestaande aandelen. In totaal dus 26,66 miljoen aandelen.

Mocht er veel vraag zijn, dan mag het bankenconsortium 15% extra aan de man brengen van het totale aanbod. Dat zijn er 4 miljoen. Dat worden echter geen nieuwe, maar bestaande aandelen.

Wie is de man van 4 miljoen?

Ik kan nergens vinden wie die 4 miljoen dan verkoopt, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dat grootaandeelhouder 3i is. Het nieuwe aantal aandelen wordt dus sowieso 30 + 24,66 = 54,66 miljoen. 

Keuzestress?

Als beleggers moeten kiezen - en natuurlijk moeten ze dat want je kan je geld maar één keer uitgeven (of je moet bank zijn) - zullen de meeste toch kiezen voor het relatief veilige ASR. Het vreemde is dat bij beide bedrijven ABN-Amro de leiding heeft. Dat had misschien wat anders gecoordineerd kunnen worden. 

Op de corporate website van Basic-Fit kunt u alle informatie vinden inzake de beursgang. Altijd leuk om ook even bij de rubriek veelgestelde vragen te kijken.

Harry Mens-achtige vragen

Dat zijn Harry Mens-achtige vragen, in die zin dat de beantwoorder zelf de vragen verzint. Bijvoorbeeld waarom Basic-Fit naar de beurs gaat:

“Een beursgang is een logische volgende stap in de ontwikkeling van de onderneming en past bij Basic-Fit als Europese marktleider. Een beursgang ondersteunt onze ambitieuze groeiplannen. Het biedt toegang tot de kapitaalmarkt en de opbrengsten worden aangewend voor het terugbrengen van de schuldpositie. Hiermee wordt onze financiële flexibiliteit vergroot.”

Een paar enorme dooddoeners, als marktleider hoef je helemaal niet op de beurs te staan, maar het biedt inderdaad toegang tot de kapitaalmarkt. En ja, voor het terugbrengen van de schuldpositie is het een ideaal middel. 

Schulden omlaag

De omzet het afgelopen jaar was 202 miljoen euro, waarmee een brutowinst werd behaald van 60 miljoen euro. De schulden zijn behoorlijk hoog, en de ratio die we daarvoor hanteren, nettoschuld gedeeld door bedrijfsresultaat, komt uit op 4,3. Dat zien we vaker bij bedrijven gefinancierd door private equity.

Wil een bedrijf echter de échte kapitaalmarkt op, dan dient dat cijfer omlaag te worden gebracht en vandaar ook de beursgang. Na incassering van de 370 – 493 miljoen euro voor de 24.66 miljoen nieuwe aandelen daalt die ratio naar in ieder geval 2,4.

In onderstaand tabelletje (bron: basic-fit) ziet u o.a. het aantal mensen per 100 inwoners met een fitnessabonnement. 

  

U ziet dat wij verreweg het fitste land zijn van het Noordelijk halfrond. We doen dan wel niet mee aan het EK, fit zijn we wel! 

Enige scepsis

In de wandelgangen wordt er toch met enige scepsis naar de propositie van Basic-Fit gekeken. Laten we eens onderzoeken of dat terecht is. 

Het business idee is simpel. Plant overal gymzalen neer en biedt een goedkoop abonnement. Het basisabonnement van twee tientjes kan je aanvullen met betaalde sportlessen of, in bijna de helft van de sportzalen, virtuele lessen. Dat scheelt aanzienlijk in de personeelskosten.

Daarbij heeft Basic-Fit minder kapitaal nodig dan de gemiddelde sportschool, omdat ze de locaties meestal huren. Groei moet straks de winsten aanjagen. Momenteel heeft Basic-Fit 351 sportscholen verdeeld over vijf landen: in Nederland en Belgie resp. 140 en 145, 32 in Frankrijk, 26 in Spanje en 8 in Luxemburg.

Verdubbelen richting 2020

Het doel is om richting 2020 het aantal sportscholen te verdubbelen. Dat kan in rap tempo, want het openen van een nieuwe vestiging kost slechts een maand en is serieproductie.

Zoals gezegd, het gaat om de groei en als die groei de komende jaren even hard gaat als de afgeopen jaren (ca. 35% nieuwe klanten per jaar) dan zorgt de schaalgrootte straks dat de huidige beurswaardering terecht is. Valt die groei echter tegen, dan is het een ander verhaal. 

Ik las onlangs een paar interviews met het management van Basic-Fit en daar komt wel uit naar voren dat het geen luchtfietsers zijn. Er steekt een gedegen, maar gedurfd plan achter dat de hele bestaande fitnesssector weleens op zijn kop kan zetten, of eigenlijk: al op zijn kop heeft gezet. 

Prijsvechters verstoren markt

Prijsvechters doen het overal goed. Zelfs hier in ’t Gooi is de Action één van de populairste winkels, Ryanair, Easyjet, DeGiro, ze zetten overal de boel op zijn kop. Als de groei vervolgens aanslaat, hebben ze voldoende schaalgrootte om ook geld te gaan verdienen. 

Als Basic-Fit dat lukt, zie ik niet in waarom een prijs van 17,50 euro voor dit aandeel niet gerechtvaardigd is. Het vervelende van dat bestens inschrijven is echter dat je als particulier nooit weet of je straks 15 of 20 euro gaat betalen. Zo'n grote spread van 15-20 euro is dan ook killing voor het aantal particuliere inschrijvers, zeker bij dit soort groeiaandelen. 

Voor de liefhebbers is hier de link naar de retailprospectus (in het Nederlands).

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. BASF en BAYER kopen 3 juni 2016 19:15
    NIET aanraken deze aandelen, alles is opgepoetst ( reclame campagne etc ) om de aandelen te slijten aan suffe particulieren.
    Bij Fit for Free train je al voor € 9,95 per maand.
    Fitnees hype is nu op de top, prijzen en ledenaantal zal drastisch dalen.

    Alleen ASR is de moeite waard!
  2. forum rang 4 holenbeer 3 juni 2016 22:54
    quote:

    Ron50 schreef op 3 juni 2016 15:35:

    Ik krijg een World-online gevoel. Niet te geloven, er is nog nooit een fitnesscentrum rendabel geweest. Op lange termijn gaan ze allemaal voor de ratten. Dit zijn zakkenvullers. Ik begrijp niet dat de banken hierin trappen of heeft dit weer met hun "premies" te maken.
    Die banken doen het echt niet gratis, hoor. Die worden betaald door de inschrijvers
  3. BASF en BAYER kopen 4 juni 2016 17:14
    quote:

    theo1 schreef op 3 juni 2016 16:24:

    Sportscholen kunnen zelfs heel winstgevend zijn. Ze kunnen meer abonnementen verkopen dan ze daadwerkelijk capaciteit hebben. Een deel van de klanten komt namelijk nooit opdagen.
    Dat klopt, en die zeggen dan een abonnement op:-)
  4. [verwijderd] 8 juni 2016 11:24
    Onderwerp: beursgang basic fit een luchtbel?

    Beursgang basic fit een luchtbel?

    Ik stel mij ernstige vragen omtrent de beursgang van basic fit,uit officiële verslagen maken wij op dat de schulden gigantisch zijn; 300miljoen en een omzet v  slechts 200 miljoen voor 350 clubs is ongeveer een jaaromzet van 550.000 per club

     

    wij zien ook dat het ledenaantal niet rechtevenredig stijgt met het aantal clubs dat ze openen

     

    De Belgische commisaris schrijft in zijn verslag dat de toestand v basic fit belgie zorgwekkend is (bijgevoegd artikel)

     

    Ze kwalificeren alles onder de noemer groei,maar in hun bijgevoegd verslag (miktomtop) geven ze al toe dat ze een vermindering van het ledenaantal niet kunnen vermijden en reeds voorzien(kwestie dat de nieuwe aandeelhouders niet kunnen zeggen dat ze niet verwittigt waren)

     

    momenteel maken ze in 2015    23 miljoen verlies en ze voorzien eigenlijk al een groter verlies voor 2016

     

    Het ergste is de clausule in hun prospectus(bijgevoegd) waarin ze eigenlijk op een verbloemde manier toegeven dat ze de boel eigenlijk verneuken

    Daarin schrijven ze eigenlijk letterlijk dat ze de kortingen die ze krijgen v hun leveranciers(Matrix en Technogym) eigenlijk niet teruggegeven worden aan basic fit maar door hun leveranciers gebruikt wordt om publiciteit e a voor basic fit mee te betalen

    hierdoor krijgt natuurlijk hun balans en hun ebita een flinke opsmukbeurt(en de aandeelhouders gaan er daarna niets kunnen van zeggen want het staat in hun prospectus)om het in officiële termen uit te leggen

     Een keten als Basic Fit krijgt een korting op zijn fitnesstoestellen van 70% op de catalogusprijs.  Vandaag koopt Basic Fit zijn toestellen aan een lagere korting van bv 50% wat een overwaardering van zijn activa tot gevolg heeft.  Daarnaast krijgt Basic Fit een “marketing bijdrage” van het verschil van 20% die afgezet wordt tegenover de marketingkosten van de keten.  Dit resulteert in een grote verhoging van de EBITA, geschat op [ ]m.

    In de prospectus geven ze het flauwe argument dat de marketingbijdrage leidt tot meer verkoop van toestellen bij concurrenten van basic fit.  Elk mens met boereverstand weet dat dit nonsense is.  Ik sta ervan versteld dat de auditor hierop wil aftekenen.

    Ik als kleine fitnessondernemer kreeg in 2013 de keuze tussen 50 en 60% korting voor mijn aankopen v matrix

    Uit goede bron weet ik dat matrix dit jaar voor meer dan 15miljoen verkocht heeft aan basic fit van techno heb ik geen idee maar ik denk dat het ongeveer het zelfde zal zijn

    basic krijgt bij matrix ongeveer 70%  ik veronderstel bij techno hetzelfde  dus spreken we hier over bedragen ongeveer 20 miljoen korting per jaar die ze ook in een lease uitsmeren over 4 of 5 jaar en die niet in de balans voorkomen

     

    aandeelhouders 3I en Renee Moos gaan niet alleen nieuwe aandelen aanbieden maar ook grote delen van hun portefeuille aanbieden waardoor ze natuurlijk hun begin inzet terugkrijgen dit wel niet het geval wij voor diegenen die er straks instappen

     

    het model Basic zal nooit een rendement hebben,nu profiteren ze nog van de relatief nieuwe impact van hun tv reklame (en ze geraken er nog niet)

    maar die impact wordt stilaan minder de negatieve pub v ,vuil ,vechtpartijen en overvolle(daarvoor niet rendabele) zalen wordt elke dag erger

    Hun clubs zijn enkel rendabel als ze werkelijk overvol zijn en daardoor jagen ze dan hun klanten weg

     

    Groei?,rendement?Ik geloof er niets van, en de huidige aandeelhouders ook niet, anders zouden ze dit noodscenario nooit in beweging gezet hebben

    Je zou toch denken dat ze met 350 clubs hun eigen groei zouden kunnen bekostigen het is duidelijk dat ze nog vlug wat willen rapen voor ze uiteenspatten
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links