Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De negentien krachs die niet komen

De negentien krachs die niet komen

Zomaar een willekeurig voorbeeld. U zou er nog bang voor de beurs van worden!

Als de rente stijgt, dan zal de economie beginnen te haperen. Als die tweede rentestijging er nog in 2016 komt, dan zal, voor de nieuwe Amerikaanse president in januari 2017 haar positie inneemt, de economische ballon gebarsten zijn. Hebben we historische voorbeelden? Ja, namelijk het moment dat Bush na Clinton president werd. Het zou dus zeker niet de eerste keer zijn.

Hier is de link, maar het gaat me er niet om op medium of persoon te spelen. Nee, het is het gemak en de achteloosheid waarmee bubbels worden aangewezen - doorgaans bullmarkets waar u zelf niet in zit - en krachs worden voorspeld. In dit geval ook zomaar, omdat het toevaillig een keertje eerder is gebeurd en dat Hillary gaat blijkbaar winnen :-) 

Geen dag zonder krach! Beter gezegd, een beursdag zonder krachvoorspelling van een of andere beursfiguur of goeroe is een dag niet geleefd? Ik kan het ook rechtstreeks aan u vragen: denkt u dat er binnen een half jaar een beurskrach komt? Dat wil zeggen, een beursdag dat de AEX minimaal met -12,8% daalt?

Ik ben benieuwd, want Amerikaanse beleggers schatten sinds 1989 die kans 24 keer te groot in volgens onderzoek van onder meer professor en Nobelprijswninnaar Robert Shiller. Hét Amerikaanse beleggersblad Barron's brengt verslag uit van zijn onderzoek. Chique én raak met De Schreeuw van Evard Munch.

 

 

Waar gaat het over? Simpel. Gemiddeld genomen gaan Amerikaanse beleggers er sinds 1989 van uit dat er 19% kans bestaat op zo'n krach, volgens Shiller & Co. Momenteeel is dat zelfs 22,2%. Het kwam er echter maar in 0,79% van de gevallen van. Barron's omschrijft het als volgt:

A study from the National Bureau of Economic Research finds that the average investor believes there to be a greater than one-in-five chance of a huge crash at some point in the next six months.

Their study is based on surveys conducted periodically since 1989 that asked respondents to assess the risk over the subsequent six months of a 1987- or 1929-magnitude crash. In 1987 the Dow Jones dropped 22.6% in a single session; the 1929 crash involved a 12.8% single-session plunge.

On average over the last three decades, respondents believed there to be a 19% risk of such a plunge. Though the average probability varied over time, in no single survey did it drop into the single digits. In the most recent survey it was 22.2%, above the historical average.

Hier is de link naar het rapport, dat een waar feest is voor de liefhebbers van ingewikkelde data. Het enige grafiekje pik ik in, klik voor groot:

 

 

Mijn advies, maak u niet druk. Als u een leven lang belegt, loopt u diverse keren tegen een krach (zoals in dit stuk gedefinieerd) en tegen een paar bearmarkets aan van tientallen procenten. Zekerheidje. Eigenlijk kregen we er vorig jaar augustus nog een om de oren met AEX toen intradag bijna -10%. Dagelijkse kost eind 2008!

Het is een bekende beurswijsheid om niet voor te sorteren op een krach die toch ééns komt. Waarom? Doorgaans is dat veel en veel duurder dan gewoon lekker mee te drijven op de markten en bull-, bearmarkets en zelfs krachs voor lief te nemen. De beurzen lopen gemiddeld al eeuwen per saldo op en daar profiteert u van.

Denk maar aan de krachroepers van begin 2009, veelal dezelfden die u ook nu de stuipen op het lijf jagen. Die hebben de complete bullmarket gemist en roepen straks, als die krach er onvermijdelijk weer een keer komt: Zie je nou wel dat ik gelijk heb gekregen! U mag hier zelf allerlei namen en rugnmmers invullen.

Tenzij u natuurlijk de perfecte timing hebt, dan loop u helemaal binnen op een krach. Lot uit een loterij en da's geen beleggen. Een paar maanden geleden zei een broker tegen mij: Een paar procent van onze klanten zit áltijd short. Die gaan nooit iets verdienen, want die handelen tegen vier eeuwen beursstatistiek in.

Daar mag u dit onderzoek van Shiller en de zijnen bijzetten.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 24 mei 2016 21:31
    quote:

    Ocra schreef op 24 mei 2016 18:09:

    jammer voor jou arend jan, want Trump gaat de verkiezingen winnen. Jij moet verkoper worden van verzekeringen, dat zou je wel liggen. Laat iedereen aub zelf bepalen hoe hij denkt en zijn geld wil beleggen. Het is maar een piramide spelletje in een sjiek jasje.
    Poeh poeh. Het enige dat AJ zegt: maak je niet druk. Iets anders zegt hij niet.
    Dus: maak je niet zo druk ...
  2. [verwijderd] 24 mei 2016 23:10
    Ah, weer eens een heerlijk nuchter artikel. Inderdaad, als je maar lang genoeg "doem-denkt" krijg je vanzelf (even) gelijk en ben je de rest van de tijd het financiële haasje omdat je de timing niet op orde hebt. Banken verdienen veel aan dit soort casino-beleggers die "perfect" weten wanneer de financiële bom valt. Al die gemiste kansen omdat men dacht in een schuilkelder te moeten vertoeven. Ik hark continu rendement en als "die bom" dan valt lever ik een percentage daarvan in; no problem. Het is zoiets van: zachtjes aan dan breekt het lijntje niet en hardlopers zijn doodlopers.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links