Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Val niet in de conjunctievalkuil!

Val niet in de conjunctievalkuil!

Beleggingsbeslissingen worden vaak genomen op basis van verschillende visies. Bijvoorbeeld een belegger kan als visie hebben dat Europese aandelen het beter gaan doen, omdat de rentes in Europa laag blijven.

Kortom, zijn visie is dat de rente in Europa laag blijft én dat Europese aandelen omhoog gaan, wanneer de rente in Europa laag blijft.

Verschillende behavioral finance-onderzoeken leren ons dat dit soort gecombineerde visies gevoelig blijken voor overmoedigheid en tot kostbare beleggingsfouten kunnen leiden.

Kansrekenen

Een van de basisregels van kansberekeningen is dat de kans op een conjunctie, het tegelijkertijd voorkomen van A en B, niet groter kan is dan de kans op A en (of) B an sich. In andere woorden, een combinatie van gebeurtenissen is altijd minder (tot maximaal even) waarschijnlijk als de combinatie op elk van de individuele gebeurtenissen.

Wat zou u antwoorden op de onderstaande vragen (schrijf voor uzelf de antwoorden op)?

A) Marc is 34 jaar oud, intelligent, maar weinig creatief, dwangmatig, en saai. Op school blonk hij uit in de bèta-vakken (wiskunde, economie, boekhouden), maar was hij zwak in sociale vakken (levensleer, taal). Wat is meer waarschijnlijk?

  1. Marc is een accountant.
  2. Marc is een accountant die als hobby jazz-muziek speelt.

B) Stel u voor dat dat Novak Djokovic de finale van de volgende Australian Open bereikt. Rankschik de volgende stellingen naar mate van waarschijnlijkheid.

  1. Djokovic wint de wedstrijd.
  2. Djokovic verliest de eerste set.
  3. Djokovic verliest de eerste set maar wint de wedstrijd.
  4. Djokovic wint de eerste set maar verliest de wedstrijd.

Combi is waarschijnlijker

Uit onderzoek blijkt dat in situatie A, optie 2 minder waarschijnlijk is dan optie 1. In situatie B is de precieze rangschikking van de opties onbekend, maar is het zeker dat optie 3 minder waarschijnlijk is dan optie 2. Hoe koos u? Deze redenatie is niet hoe mensen normaal gesproken hun inschattingen maken.

  • In soortgelijke situaties als optie A, blijkt dat ongeveer 60 tot 90% de kans op optie 2 groter acht dan optie 1.
  • In situaties als optie B lijkt dat de meerderheid de kans op optie 3 waarschijnlijker acht als optie 2.

Kortom, een combinatie van gebeurtenissen vinden wij in veel situaties waarschijnlijker dan de kans op individuele gebeurtenissen. Dit betekent dat wij als beleggers typisch te overmoedig zijn wat betreft onze verwachtingen als het aankomt op de kans op een combinatie van gebeurtenissen.

Conjunctiemisvatting

De befaamde psychologen Amos Tversky en Daniel Kahneman noemen dit ook wel de conjunctiemisvatting. Wat voor impact heeft de conjunctiemisvatting op beleggingsbeslissingen?

Ten eerste maken we vaak toekomstinschattingen bij het beleggen, bijvoorbeeld uw inschatting voor de toekomstige aandelenkoers van energiebedrijven (zoals Shell, Exxon Mobil, et cetera). Hiervoor zou uw inschatting van de toekomstige olieconsumptie van belang kunnen zijn.

Bijvoorbeeld: u schat de kans op de volgende scenario’s in:

  1. Een 30%-daling van de consumptie van olie.
  2. Een dramatische stijging in de olieprijs en een 30%-daling van de consumptie van olie.

Wanneer wordt gevraagd naar kansen op bovenstaande toekomstscenario’s, dan blijkt dat mensen over het algemeen optie 2 waarschijnlijker vinden dan optie 1. In andere woorden, onze toekomstinschattingen, en daarmee de visie die we hebben, is afhankelijk van wat voor scenario’s we ons voorstellen (vergelijk optie 1 versus optie 2).

Te overmoedig

Ten tweede, juist in beleggingsbeslissingen hebben we te maken met veel visies die in de vorm van: “We voorspellen dat gebeurtenis A gebeurt, dus we nemen de positie dat B gebeurt”. Bijvoorbeeld: de rentes in Europa blijven laag (gebeurtenis A), dus speculeren we dat Europese aandelen zullen stijgen (gebeurtenis B).

Over het algemeen overschatten we deze kansen, oftewel we zijn te overmoedig bij het maken van deze beslissingen. In beleggen is het moeilijk genoeg een gebeurtenis goed te voorspellen, laat staan twee gebeurtenissen tegelijk.

Bijvoorbeeld, stel u schat de kans dat Europese rentes laag blijven op 60%, en de kans dat Europese aandelen omhoog gaan ook 60% is. Veronderstel daarnaast dat als u het fout heeft in het eerste geval (een 40%-kans), dat u de kans dat Europese aandelen omhoog gaan inschat op 40%.

Dan is de kans dat uw positie goed uitpakt gelijk aan 60%*60% + 40%*40% = 52%, wat een stuk kleiner is dan de 60%-kans op een gebeurtenis. (Mocht u zich afvragen of deze kansen op het moment realistisch zijn; waarschijnlijk niet en dat is ook niet van belang voor het argument; het inschatten van een combinatie van gebeurtenissen is moeilijk.)

Oorzaak-gevolg

De reden die Tversky en Kahneman voor dit fenomeen aandragen is dat een combinatie van gebeurtenissen vaak een logischer, meer compleet verhaal lijkt, helemaal als we een oorzaak-gevolg-verhaal kunnen bedenken (vaak hebben we zulke gebeurtenissen eerder gezien, zien we ze vaker, en (of) hebben we ze geleerd tijdens onze studies of werk).

Hierdoor kunnen we ze makkelijker voorstellen, waardoor we de kansen overschatten. Kortom, we schatten de kansen op gecombineerde visies over het algemeen te hoog in, omdat dit aansluit bij een logisch verhaal.

Kunnen beleggers wat doen tegen de conjunctiemisvatting?

  • Probeer gecombineerde visies te voorkomen (bijvoorbeeld beleg direct in de rentemarkten als u verwacht dat de Europese rentes laag blijven)
  • Probeer niet te denken in oorzaak-gevolg-verhalen (Europese aandelen gaan omhoog omdat rentes in Europa laag blijven), maar puur in individuele visies zoals: Europese aandelen gaan omhoog.
  • Wees u bewust van de conjunctie-misvatting als u een beleggingsbeslissing neemt op basis van een gecombineerde visie.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 22 december 2015 11:56
    Ik trap er af en toe ook (bijna) in, maar altijd bedenk ik dan: in de situatie A én B geldt in elk geval A. B kun je zien als een extra selectie op de gevallen waarin A al geldt. In het beste geval is dat altijd (A=>B), maar het kan ook minder zijn.

    Kortom, als je zo'n conjunctie hebt: kijk naar de kans op de onwaarschijnlijkste gebeurtenis en bekijk dan hoeveel kleiner de kans nog wordt als je de tweede voorwaarde óók nog meeneemt. Door met die kleinste kans te beginnen overschat je de gezamenlijke kans minder snel.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links