Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ArcelorMittal naar nieuwe low

ArcelorMittal naar nieuwe low

 

Wie durft de bodembel te luiden? 

  

 

ArcelorMittal zakt fors na een downgrade van Citigroup. De bank had het aandeel op kopen staan, maar verlaagd dat advies nu naar houden met een koersdoel van 5 euro. Fundamenteel is er een goede reden waarom het fond het afgelopen jaar zo is afgekomen, maar technisch lijkt het nu ook heel spannend te worden.

Kijk maar even mee naar deze jaargrafiek van ArcelorMittal. Technisch analisten zijn we niet, maar wij trekken ook wel eens een lijntje door een grafiek. Ziet u ook dat de koers al meerdere keren een bodem vormde rond 4,40 euro?  Vandaag zakken we daar dus op hoog volume doorheen. Het is zelfs het hoogste volume dit jaar.

 

 

Er zijn goede fundamentele redenen die de daling van het aandeel verklaren. De bekendste reden is de alsmaar dalende vraag naar grondstoffen, wat een daling van de prijzen heeft veroorzaakt. Een wereldeconomie die maar niet écht op stoom wil komen of de overcapaciteit worden als oorzaken daarvoor aangehaald. Zelf denk ik dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen.

Hier is nog een grafiek van de iron ore future, ijzer is namelijk het basiscompartiment voor staal. Ik heb nog de grafiek van ArcelorMittal er overheen gelegd, maar daar wordt niemand wijzer van.

 

 

Je moet kopen wanneer het bloed door de straten vloeit

Deze uitspraak van Warren Buffett kent volgens mij iedereen hier op IEX wel. Als er ergens een sector is waar er nu bloed door de straten vloeit, dan is het wel de grondstofffensector.

Glencore, Rio Tinto en ArcelorMittal zijn de bekendste voorbeelden van grondstoffenaandelen die hard zijn getroffen. Zelf zou ik niet snel gaan stockpicken in deze sector. Je zult zien dat ik dan weer net dat ene fondsje er uit pik die het uiteindelijk niet red.

Goed, dat hoeft ook niet. U kunt ook kiezen voor een ETF of fonds dat in deze sector belegd. Dan heb je direct spreiding en loop je niet het risico dat nu net dat ene fondsje dat je dan hebt gekocht bankroet gaat.

Op ETFDB kom ik een lijst met 34 grondstoffen ETF's tegen. Misschien staat er nog een leuke tussen. Ik ben er slechts 3 tegengekomen die voor dit jaar nog wel in de plus staan.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 december 2015 18:05
    Als de bankconvenanten er aan gaan(FD.nl) dan gaat het echt spannend worden, wie knippert het eerst met zijn ogen?

    Er zijn ook helemaal geen onderdelen te verkopen, niemand wil iets hebben, overcapaciteit als core business.

    Als de rente gaat stijgen over die $15 miljard debts......
  2. [verwijderd] 2 december 2015 18:48
    Als de lawine eenmaal gaat schuiven....is er geen houden meer aan, onbeheersbare krachten kunnen dit bedrijf gewoon overnemen.

    Er zijn nog steeds geen grotere bedrijven omgevallen, failliet gaan met de huidige rente-standen is moeilijker, maar de US-rente gaat stijgen, neem daar terdege notie van...

    Laksi heeft 40%, ik denk te veel!
  3. Crockett 2 december 2015 23:41
    quote:

    tilt schreef op 2 december 2015 17:10:

    NOGMAALS!
    Arcelor Mital zakt door uitspraken op een conferentie van GS.
    corporate.arcelormittal.com/investors...
    PDF openen onder de 1-2 dec conferentie.
    Een mooie pdf over de strategie en niet eens negatief!
    m.a.w. ze zeggen op de conferentie achterkamertjes blijkbaar andere dingen!
    corporate.arcelormittal.com/~/media/F...

    Mooi gezegd!
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links