Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Oktoberdoel bijna behaald

De belangrijkste indices zijn in de afgelopen dagen allemaal door hun dalende toppenlijnen gebroken. Het betrof hier zowel toppenlijnen die de buitengrens van de septembercorrectie aangaven als de dalende toppenlijnen die vanaf de augustustop waren ontstaan.

Dit betekent dat er bevestiging is gegeven voor het einde van de langere en forse correctie die de aandelenmarkten in hun greep hielden in de afgelopen twee maanden.

Er is naar mijn mening in de afgelopen maanden een belangrijke hogere bodem in het langetermijnbeeld gevormd. Veelal werd de sinds 2009 of een tussenliggende sinds 2011 stijgende bodemlijn bijna getest. Ook werden grote omkeerpatronen gevormd op de weekgrafiek. Dit betrof over het algemeen hammers.

Mooi contrair signaal

In de afgelopen jaren zagen we geregeld deze bodempatronen ontstaan tijdens forse correcties. Ook werd in de meeste indices een meervoudige bodem gevormd rond de dieptepunten en was de algemene opinie onder veel beleggers, media en analisten zeer negatief geworden.

Deze algemene opinie is meestal een mooi contrair signaal vooral als er in de media veel aandacht aan wordt besteed.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Drievoudige bodem

In de AEX werd een drievoudige bodem gevormd bij de zone 402 tot 406, telkens met een hammer op de weekgrafiek. Na de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijnen begin deze week werd een duidelijk bevestigingsignaal van het einde van deze correctie gegeven.

De langere dalende toppenlijn vanaf de augustustop en langs de septembertop werd vorige week al opwaarts verlaten. Zonder moeite werden eerdere neerwaartse gaps (rond 435 en bij 443) gesloten en steeg de AEX tot boven de 441-top. Dit was de eerste lagere top in september.

Inmiddels heeft de AEX gisteren bijna het 50-daags gemiddelde getest, dat bij 449 ligt. Vlak daarboven ligt de septembertop van 451,40. Met een intraday-top bij 446,50 is de septembercorrectie op ongeveer 1% na weer helemaal goedgemaakt.

Kleine terugtest

De kans op een kleine en tijdelijke terugtest blijft echter wel realistisch voordat de septembertop definitief wordt gebroken. In enkele indices (zoals de DAX) werden al toppatronen gevormd. Steunniveaus liggen echter al wel een stuk lager ten opzichte van de huidige stand:

  • bij 434, het voormalige 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de septembercorrectie
  • bij de belangrijke 429

Zoals vaker gezegd, is de kans klein dat een opgaande beweging in een rechte lijn plaatsvindt, maar een trend juist wordt gevormd door de hogere bodems en lagere toppen. Toch blijft de markt na deze trendomkeer in de afgelopen weken zeer krachtig en ik verwacht een vergelijkbaar kwartaal als het eerste kwartaal.

Volgende fase

De helft is inmiddels al bijna afgerond, kijkend naar het eerste kwartaal. Toen steeg de AEX vanaf de 406 naar 510 begin april. Of ook nu de zone 500 tot 510 in de laatste maanden van het jaar wordt behaald of pas begin volgend jaar is niet te zeggen en technisch ook minder relevant.

De stijgende trend in het langetermijnbeeld blijft intact en ik verwacht volgend jaar de volgende fase boven de 510 punten. Een beweging in de komende dagen boven de zone 451 tot 455 zorgt voor uitstel van een terugval en maakt direct meer opwaartse ruimte vrij. Toch lijkt een aanloopje realistisch.

Inmiddels is mijn verwachting van een beweging naar deze zone in de maand oktober al bijna behaald en oktober is pas net een week onderweg.


Met trots kan ik u meedelen dat ik voor het derde jaar bij de laatste vijf genomineerden zit voor de Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert 2015. Mede door uw stem heb ik de finale weer behaald.

De teller staat weer op nul en u kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

505 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2015 09:11
    Dramatische exportcijfers Duitsland. Mega verlies klapper Duitse Bank. Ach ja....slechte cijfers is positief voor de beurzen....meer kans op nog meer stimulering.

    Dus... voor een rood stoplicht moet je doorrijden, bij groen stoppen... Blijft vreemd hoe de beurs werkt de laatste jaren.
  2. [verwijderd] 8 oktober 2015 09:13
    quote:

    ONN schreef op 8 oktober 2015 09:06:

    [...]
    Stel je niet zo aan. Doe nou maar gewoon een 'domme blondje' mop ;-)
    geen domme blondje mop maar wat anders... moet toch kunnen mod?

    Een café houdt deze week een stunt: wie dit paard kan laten lachen krijgt 50 euro. De hele week probeert iedereen van alles van moppen tappen tot kietelen. Aan het eind van de week komt een man langs die het paard wel kan laten lachen, maar dan moet hij het paard wel mee naar buiten nemen. De cafébaas vindt het goed en de man neemt het paard mee naar buiten. Een minuut later komt het paard lachend het café weer in en de man krijgt 50 euro. De omzet van het café was flink gestegen en de cafébaas houdt een nieuwe stunt: wie dit paard kan laten huilen krijgt 50 euro. Iedereen probeert weer van alles, maar het paard wil niet huilen. Komt aan het eind van de week weer dezelfde man langs. Hij zegt tegen de cafébaas: "ik kan het paard wel laten huilen, maar dan moet ik hem weer mee naar buiten nemen." De cafébaas denkt dat het toch niet lukt en de man neemt het paard mee naar buiten. Even later komt het paard huilend het café weer in. De cafébaas zegt tegen de man: "je krijgt de 50 euro, maar dan moet je wel vertellen hoe je het gedaan hebt." Zegt de man: "Vorige week zei ik dat mijn lul langer was dan die van hem en nu heb ik hem laten zien!"

  3. aaltje 8 oktober 2015 09:16
    quote:

    Pakka schreef op 8 oktober 2015 08:55:

    Pakka™© is back... en hoe...?
    Met bijbel tekst...

    Waarom geld betalen voor iets dat geen brood is,
    je loon besteden aan wat niet verzadigen kan?

    Jesaja 55:2

    Allemaal GAM... ratte...boeven...dieven... bajesklanten...
    Goedemorgen overigens...

    Goedemorgen pakka en allen van dit forum,we gaan weer opstarten,nieuwe ronde, nieuwe kansen.Ik hoop alleen niet altijd met bijbel tekst,haha,maar het mag van mij.succes.aaltje
  4. Bonus aanbieding 8 oktober 2015 09:17
    Bedankt Bas voor je fraaie verhaaltje weer. Je vergist je mijns inziens over de negativiteit in de media, die is nog niet echt losgekomen. Ik zag gisteren al wel het (voor mij) eerste verhaal over lange termijn beleggingen altijd beter dan spaargeld bla bla. Als dat soort verhalen loskomen volgt er vaak een flinke correctie. Kortom in mijn optiek zitten we toch echt in een andere fase dan jij denkt.
  5. Jannie2 8 oktober 2015 09:24
    quote:

    MickBe schreef op 8 oktober 2015 09:11:

    Dramatische exportcijfers Duitsland. Mega verlies klapper Duitse Bank. Ach ja....slechte cijfers is positief voor de beurzen....meer kans op nog meer stimulering.

    Dus... voor een rood stoplicht moet je doorrijden, bij groen stoppen... Blijft vreemd hoe de beurs werkt de laatste jaren.
    Misschien omdat cijfers iets over het verleden zeggen en "de beurs" naar de toekomst kijkt.... ?
505 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links