Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buy the rumor, sell the fact

Buy the rumor, sell the fact

Laatst zat ik met een vriend over beleggen te praten. Hij is sinds kort aan het speculeren. Speculeren ja, want long en short gaan met een appje op je telefoon en god zegene de greep noemen we hier geen beleggen.

Anyway, hij vroeg mij het bekende blauwe beursbordje buy the rumor, sell the fact uit te leggen. Hij ging namelijk long in Ahold op de dag dat de fusie met Delhaize werd bevestigd. Dat was op 24 juni.

Nick, hoe kan dat nou? Er is toch een overname? Dan gaat de koers toch omhoog? Waarom gaat Ahold nu omlaag?

Simpel: buy the rumor, sell the fact. De koersreactie bij Ahold is daar een perfect voorbeeld van. Iedereen op de beurs speelt zijn eigen spel. De één stapt bij een gerucht direct in en een ander wacht op meer bevestiging. Sommige beleggers stappen pas in bij een officiële bevestiging.

Ik pak er even de grafiek uit Reuters bij zodat ik het u beter uit kan leggen. U ziet de koers van Ahold van dit jaar in candlesticks. Het eerste gerucht over de fusie kwam uit op 11 mei, bij de groene pijl. Bij de rode pijl, op 24 juni, wordt de fusie bevestigd door Ahold en Delhaize. Klikken voor groot.

 

 

In de periode tussen de groene en rode pijl (11 mei - 24 juni) loopt de koers van Ahold lekker op. Dit komt omdat de speculatieve beleggers direct instappen bij het gerucht. Vervolgens stappen de iets afwachtender beleggers in naarmate de tijd verstrijkt en er meer bevestiging is. Als laatste stappen die beleggers in die wachten tot de overname is bevestigd.

Het aandeel opent die bewuste handelsdag op +3,03% en loopt vervolgens op naar de intradagtop op +4,77%, maar dan gebeurt er iets. Als het goed is, zoals boven is uitgelegd, zijn alle beleggers die Ahold willen bespelen, van speculatief tot afwachtend, nu ingestapt. Wat als iedereen heeft gekocht?

Dan zijn de kopers op en zal de koers zakken tot er weer wordt gekocht. Het draait op de beurs namelijk allemaal om vraag en aanbod. Enfin, Ahold sluit de dag met -3,69%. Beleggers die op het hoogste punt zijn ingestapt hebben die dag een koersverlies 8,08% van moeten incasseren.

Onze eigen AEX

Niet alleen bij Ahold werkt het zo. Ook bij de AEX zien we dit verschijnsel. Toen het referendum van de Grieken werd aangekondigd opende de AEX op maandag op -4,04% en de AEX-future opende een uur voordat de beurzen opengingen zelfs nóg een stuk lager. Uiteindelijk zagen we nog een intradagtop op -2,22% en sloten we de dag op -3,5%.

Een week later. De Grieken stemden Nee op het referendum en de AEX opende maandags op -1,89%, zakte naar een dieptepunt van -2,16% en herstelde uiteindelijk naar -0,51% en sloot op -1,45%.

Valt u ook op dat de koersreactie bij de bevestiging na het referendum een stuk minder heftig is dan de week ervoor? Voor de helderheid, de vréés voor een nee had dus een groter koerseffect dan het uiteindelijke nee. Ook hier weer een grafiek uit Reuters met dezelfde spelregels als bij Ahold.

Buy the rumor, sell the fact:

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Vizsla 14 juli 2015 18:15
    Weer eens een chrystal clear uitleg en illustratie. Turbo's zijn leuk (als het goed gaat) maar ibteressant voor aandelen met hoge nominale waarde, maar voor in of uitstappen gelden dezelfde regels + hett alom blijvend risico dat een turbo door een hevige reactie kortstondig door de stop liss schiet. Zoals ik vorige week met Apple had, even door de 119 en weer terug. Weg turbo.
  2. [verwijderd] 14 juli 2015 23:39
    @Vizsla
    Let maar eens op hoe vaak het voorkomt dat er net een prijsniveau van een uitstaande turbo of booster serie wordt aangetikt, om vervolgens weer om te keren. Weg positie. De uitgevende bank is in deze altijd je tegenspeler, en harkt zo heel wat profit binnen, waar het ze uiteraard ook om te doen is. Als je dat eenmaal weet kan je daar ook op inspelen. Voorzichtig dus met de dichtstbijzijnde uitoefenprijzen met de hoogste hefboom. "Naaien of genaaid worden",dat is nu eenmaal het spel in deze jungle. Succes ermee.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links