Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CEO levert bonus in?!

CEO levert bonus in?!

 

Wat een verhaal op Fortune. Zo een actie heb ik nog nooit gezien. De CEO van Plum Creek, Rick Holley, heeft 44.445 aandelen die de directeur als bonus had gekregen weer ingeleverd. Dit is het officiële bericht van de SEC:

On December 12, 2014, Rick R. Holley, chief executive officer of the company, returned an award of 44,445 restricted stock units that were granted to him by the Compensation Committee of the Board of Directors of the company on February 3, 2014. Disclosure of the award was made by the company under Item 5.02(e) of its Current Report on Form 8-K filed on February 6, 2014, which report is incorporated herein by reference.

The award, which would have vested entirely on February 3, 2017, was made to Mr. Holley as incentive for him to remain in his position as chief executive officer for the next several years. However, in light of prevailing economic conditions, Mr. Holley elected to return the restricted stock units because he does not believe that he should receive such an award unless Plum Creek’s stockholders see an increase in their investment return. Nonetheless, Mr. Holley remains fully committed to Plum Creek and intends to lead the company through this challenging and prolonged economic cycle.

Dat is nog eens zelfreflectie. Een CEO van een bedrijf dat dit jaar niet goed heeft gepresteerd, dan in de spiegel kijkt en zegt dat hij deze bonus niet verdiend heeft. Maar hoeveel is de underperformance dan?

Grafieken zeggen meer dan woorden lijkt me. Paars is de S&P 500 en oranje is de koers van Plum Creek Timber Company. Deze grafiek is YTD en klikken voor een grote versie:

 

 

Deze grafiek loopt vanaf 9 maart 2009, de start van de huidige bullmarket. Wie is er op het idee gekomen deze man uberhaupt een bonus te geven?

 

 

Zelf vind ik het een goede actie dat deze CEO zijn bonus afstaat. De omzet is gestabiliseerd, de winsten lopen terug en de koers staat onder druk. In de AEX zitten bedrijven  met een veel grotere underperformance, maar in ons collectieve geheugen kunnen we geen topman vinden die ook zijn al betaalde bonus weer heeft ingeleverd. U mag ons corrigeren als u er wel één weet.

Stelt u zich eens voor dat de CEO's van AEX bedrijven het bovenstaande voorbeeld volgen. Puur op basis van de koersdaling van -9,65% dit jaar van Plum Creek Timber Company zouden de CEO's van de volgende bedrijven ook hun bonus mogen inleveren, als zij die krijgen natuurlijk:

  • Fugro
  • SBM Offshore
  • ArcelorMittal
  • TNT Express
  • Randstad
  • Gemalto
  • OCI
  • DSM
  • Philips
  • Aegon

Het is wel erg makkelijk om op basis van één cijfertje de bonus van een bestuurder af te pakken, maar aan de andere kant zijn de criteria om een bonus te krijgen natuurlijk ook boterzacht. :-)

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links