Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nu aandelen shorten?

De beurzen blijven aarzelen. Nog steeds staat de teller voor 2014 op break-even voor de meeste aandelenindices. Enkele populaire markten, waaronder technologie, boekten tot op heden zelfs een (klein) verlies.

Daar waar de problemen in 2013 net de reden waren om aandelen te kopen, is het dit jaar juist een excuus om winst te nemen na de geweldige beursrally van de voorbije jaren. De markt voelt moe en zwaar aan.

Al sinds begin 2014 pleit ik voor terughoudendheid, en alhoewel de markten nog geen grote correctie lieten zien, neemt de druk met de week toe. Want er bestaat ook zoiets als zwaartekracht op de financiële markten: als iets niet meer omhoog kan, dan gaat het omlaag.

Nu short?

Zijwaartse markten zijn meestal geen lang leven beschoren. Ik ben overigens niet meer de enige analist die voorzichtig is voor aandelen. In het eerste kwartaal kwam een bekende beursbeer uit zijn hol.

Bill Fleckenstein, een notoire hedgefundbeheerder, denkt eraan om zijn short only-fonds opnieuw op te starten. De tijd is bijna rijp volgens de handelaar. Fleckenstein staat in financiële middens bekend om zijn excellente neus om short-opportuniteiten te herkennen in de markt.

Zo opende hij zijn vorige shortfonds voor de crash van 2008, om het fonds vervolgens te sluiten recht op de bodem van de markt in maart 2009. Sindsdien opende hij geen shortfonds meer, maar dit moment lijkt niet ver meer weg.

Precies op de top

In de afgelopen weken las ik ook berichten van de populaire hedgefundmanager David Einhorn, die recente enkele populaire technologieaandelen had geshort, recht op de top. Ook Einhorn weet hoe hij moet shorten.

Hij werd bekend van onder meer zijn uitgesproken shortpositie op Lehman Brothers, de Amerikaanse bank die financiële crisis in een stroomversnelling bracht. De shortpositie maakte hem in een klap niet enkel immens populair in financiële media, maar ook rijk.

Einhorn startte zijn investeringsfonds Greenlight Capital op in 1996 met 900.000 dollar, wat vandaag is uitgegroeid tot 5 miljard dollar. Er valt dus weldegelijk geld te verdienen met short te gaan.

Hoe werkt het?

Voor de zekerheid geef ik u nog even een beknopte uitleg van shortgaan.

Wie een aandeel short, leent het aandeel uit om het vervolgens weer terug te kopen. Wie een aandeel hoger uitleent en weer lager inkoopt, behaalt een positief rendement. Dus met andere woorden: indien de markt of een aandeel daalt, stijgt de shortpositie in waarde.

Dit is de simpele manier van shortgaan. U kunt ook shortgaan via afgeleide producten (via opties, futures, turbo’s, speedsters, et cetera), maar het principe komt altijd op hetzelfde neer. Geld verdienen terwijl de markt daalt.

Niet zo makkelijk

Is nu een goed moment om short te gaan nu er topvorming dreigt in de markten? In theorie wordt het uiteraard steeds interessanter om een shortpositie aan te gaan. Hoe hoger de markt, hoe groter de kans op een correctie. Maar in de praktijk laat de markt zich niet zo gemakkelijk bepalen.

Een stierenmarkt kan langer intact blijven dan de meeste beleggers verwachten. En als de markt draait, dan gebeurt dit meestal kort en snel. Wie dan niet snel aan de knoppen zit, komt te laat.

Shorten is dus niet zo simpel als het lijkt. Er is een grondige dagelijkse opvolging voor nodig, met de juiste inzichten van de markt. Bovendien moet je heel kort op de bal kunnen spelen.

Ik zie het regelmatig bij de collega’s van Slim in Trading. Zij positioneren zich voor korte trades, waardoor ze niet (te) lang in de markt blijven zitten en potentiële verliezers beperkt houden. Ook zij zitten momenteel short op de aandelenmarkt via afgeleide producten.

Let op!

Toch is shorten niet voor iedereen weggelegd:

  1. De meeste beleggers kunnen niet shortgaan op aandelen, omdat hun broker niet de optie aanbiedt om aandelen uit te lenen.

  2. Shortgaan via afgeleide producten is niet zonder risico. Meestal handelt u met een hefboom, waardoor dit soort producten enkel voor ervaren beleggers is weggelegd.

  3. Wellicht de belangrijkste reden, is  dat uw maximale rendement met shortgaan beperkt is tot 100%, terwijl het potentiële verlies oneindig groot is. Koopt u een aandeel, dan is dit gegeven omgekeerd: maximale verlies van 100% (de volledige inleg), maximale winst is oneindig.

Grote risico's

Het zijn theoretische aannames, maar ze geven duidelijk het risicoverschil aan. Een shorter moet zeer goed op de hoogte zijn van zijn positie, vele malen meer dan een gewone belegger. Hij kan zich geen fouten veroorloven, want de verliezen kunnen gigantisch worden.

Daarom blijft mijn voorkeur om een riante cashpositie aan te houden in tijden van onzekerheid op de beurs. Dit geld kunt u aan het werk zetten als een correctie zich voldoet. Aandelen shorten is voor beleggers met de nodige kennis, ervaring en inzichten in de financiële markten. Ook vandaag.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 29 april 2014 11:15
    Natuurlijk is het voor jullie (Slim in Trading) leuk als meer mensen gaat traden, maar voor vrijwel alle particulieren is dat niet goed. Dat weten jullie ook wel: in plaats daarvan kunnen ze beter een index volgen met een goedkope ETF en gewoon iedere maand bijkopen met het extra geld waarmee ze willen beleggen. Het is algemeen bekend dat ze zo 95% van de vermogensbeheerder kunnen verslaan, maar het is saai en niet sexy. En ze zitten dus altijd long, wat in onzekere tijden onrust geeft.
    Hier kan een short tactiek helpen: reserveer een klein bedrag voor bescherming, het hoeft niet meer te zijn dan 1% van het totaal. Je kunt namelijk met hefboomproducten werken (een CFD heeft zelfs een hefboom van bijna 300). Zorg dat je nooit meer dan die 1% kunt verliezen en hou nu zelf bij wat het uiteindelijk oplevert met die 1%. Op de lange duur is die 1% gewoon speelgeld, en je verliest net als in het casino de "rake". Maar dat is meer rust wel waard voor sommigen. En juichen als er echt een crash komt natuurlijk.
  2. forum rang 5 theo1 29 april 2014 11:30
    @JansenH5: dat is niet eens nodig. Je profiteert toch al van tijdelijke dips doordat je goedkoper automatisch inkoopt. En als de wereld echt instort, is de beurs niet je grootste probleem. Als je het hands-off wil houden, zou ik ook niet gaan lopen knoeien met CFD's voor "bescherming". Gewoon niet naar de koersen kijken biedt dan meer bescherming.
  3. gam gam 29 april 2014 11:59
    @theo1 Ja natuurlijk, dat is ook het idee van lui de index volgen. Dividend opstrijken, opnieuw investeren als je het echt over hebt, of met kop of munt, en zeker niet naar de koersen kijken.
    Het artikel gaat over traden, want sommige mensen willen nu eenmaal meer actie, en dan is een netje met een CFD short (bijvoorbeeld limietorder 2% onder de koers) wel leuk. Op den duur verliest dit vanwege dat 95% verhaal, maar het kan rust geven. Zolang het spelen met shorts niet meer dan 1% van je totaal uitmaakt kan het geen kwaad denk ik. En je leert dan hoe moeilijk het is: welke stoploss zet je als de CFD aangetikt wordt? Wanneer neem je winst? Na een poosje ben je dan weer helemaal blij met je oude ogen dicht en bijkopen strategie.
  4. forum rang 5 theo1 29 april 2014 17:04
    @JansenH5: dat is inderdaad het probleem: het komt neer op de markt timen en dat is extreem moeilijk, want de markt kan altijd veel langer irrationeel blijven dan je voor mogelijk houdt. Ik zeg niet snel dat iets onmogelijk is, maar de markt timen is wel dusdanig moeilijk dat je je kunt afvragen of het de moeite waard is. En met shorten heb je de tijd tegen: je moet gelijk krijgen voordat je opties aflopen, je geld op is of je onderpand moet bijstorten. Ik laat dat gedoe met "bescherming" helemaal achterwege: teveel gedoe en het kost alleen maar geld.
  5. [verwijderd] 29 april 2014 23:49
    Lange termijn beleggen door bijvoorbeeld maandelijks in te leggen of door op hoge niveaus cash te creëren en op lage niveaus bij te kopen is natuurlijk interessant. AIM kan hierbij helpen, hier kun je lezen wat AIM beleggen is en kun je een gratis excel downloaden om je te helpen wanneer je moet instappen of uitstappen en met hoeveel. www.marktwijsheid.nl/aim/
  6. Belegde boterham 30 april 2014 10:06
    quote:

    Marktwijsheid schreef op 29 april 2014 23:49:

    Lange termijn beleggen door bijvoorbeeld maandelijks in te leggen of door op hoge niveaus cash te creëren en op lage niveaus bij te kopen is natuurlijk interessant. AIM kan hierbij helpen, hier kun je lezen wat AIM beleggen is en kun je een gratis excel downloaden om je te helpen wanneer je moet instappen of uitstappen en met hoeveel. www.marktwijsheid.nl/aim/
    Volg zelf min of meer die tactiek tav lange termijn beleggen.
    Maandelijks in leggen.

    Hoog verkopen doe ik niet, wat is wanneer hoog? Als ik Google had verkocht, volgens velen op een hoogte punt had ik andere grote ritten gemist.

    Wel herinvesteren van dividend en ongeveer eens per kwartaal een achterblijver bijkopen. Ik koop dan wel solide aandelen, de dividend aristrocrats en momenteel ook bedrijven die langer dan 15 jaar hun dividend verhogen.

    Simpele techniek en het voordeel is dat je je niet laat 'lijden' door de waan van de dag (week/maand/jaar), ik 'verplicht' mezelf maandelijks te investeren. Beurzen timen is weinigen gegeven.
  7. Herman191 30 april 2014 11:29
    quote:

    JansenH5 schreef op 29 april 2014 11:15:

    Natuurlijk is het voor jullie (Slim in Trading) leuk als meer mensen gaat traden, maar voor vrijwel alle particulieren is dat niet goed. Dat weten jullie ook wel: in plaats daarvan kunnen ze beter een index volgen met een goedkope ETF en gewoon iedere maand bijkopen met het extra geld waarmee ze willen beleggen. Het is algemeen bekend dat ze zo 95% van de vermogensbeheerder kunnen verslaan, maar het is saai en niet sexy. En ze zitten dus altijd long, wat in onzekere tijden onrust geeft.
    Hier kan een short tactiek helpen: reserveer een klein bedrag voor bescherming, het hoeft niet meer te zijn dan 1% van het totaal. Je kunt namelijk met hefboomproducten werken (een CFD heeft zelfs een hefboom van bijna 300). Zorg dat je nooit meer dan die 1% kunt verliezen en hou nu zelf bij wat het uiteindelijk oplevert met die 1%. Op de lange duur is die 1% gewoon speelgeld, en je verliest net als in het casino de "rake". Maar dat is meer rust wel waard voor sommigen. En juichen als er echt een crash komt natuurlijk.
    Hallo Jansen,

    Zou je een paar voorbeelden kunnen geven van ETF's die volgens jou interessant zijn? Mijn vriendin en ik zetten maandelijks een klein geld bedrag apart om daar voor eens per kwartaal of eens per half jaar aandelen voor te kopen om zo de kosten onder controle te houden. Ik ben benieuwd naar de ETF'S.

    Alvast bedankt.

  8. [verwijderd] 30 april 2014 12:14
    quote:

    Belegde boterham schreef op 30 april 2014 10:06:

    [...]

    Volg zelf min of meer die tactiek tav lange termijn beleggen.
    Maandelijks in leggen.

    Hoog verkopen doe ik niet, wat is wanneer hoog? Als ik Google had verkocht, volgens velen op een hoogte punt had ik andere grote ritten gemist.

    Wel herinvesteren van dividend en ongeveer eens per kwartaal een achterblijver bijkopen. Ik koop dan wel solide aandelen, de dividend aristrocrats en momenteel ook bedrijven die langer dan 15 jaar hun dividend verhogen.

    Simpele techniek en het voordeel is dat je je niet laat 'lijden' door de waan van de dag (week/maand/jaar), ik 'verplicht' mezelf maandelijks te investeren. Beurzen timen is weinigen gegeven.
    AIM is puur een formule en kan geen toppen of bodems voorspellen en zal ook nooit adviseren je gehele portefeuille of positie liquide te maken, maar bouwt op een gegeven moment meer cash op naarmate de beurzen stijgen. Deze cash kan weer gebruikt worden wanneer ze zakken en AIM een koopsignaal geeft voor een bepaalde waarde. Zo beperk je verliezen, loop je misschien tussendoor wat winsten mis, maar langere termijn zou je boven de markt uit moeten stijgen.
    Het is geen heilige graal, maar wel een interessante en tijdsvriendelijke manier om de waarde van je portefeuille te beheren.
  9. Belegde boterham 30 april 2014 13:03
    Dank marktwijsheid, ik probeerde de excel sheet net te openen, maar kreeg een waarschuwing via McAfee, is er nog een mogelijkheid om de file te bekijken? Wellicht online?

    Niet onbelangrijk met in en uitstappen zijn de kosten op de lange termijn.

    Ik hou zelf een excel sheet bij, met de dividend inkomsten, werkelijke uitgaven, waaronder de brokerkosten. Dit om het beeld niet te laten vertroebelen (mooier voor laten doen dan de werkelijkheid) en de kosten zijn niet onbelangrijk bij die techniek vermoed ik?
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links