Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hoe ver terug?

Na de eerste topvormingsignalen van de afgelopen week kreeg de correctie eind vorig week een duidelijk startsein. Dit gebeurde nadat er dubbele toppen bij 409 waren gevormd en een bearish engulfing waarna de AEX neerwaarts door zijn bodems van dit jaar bij 399,10 brak.

Ondertussen is de AEX al bijna 19 punten teruggevallen en nadert de daling de 5%. Hiermee is voldaan aan mijn vereiste van een correctie, waarbij ik over het algemeen uitga van een terugval van 5 tot 10%. We moeten in de komende tijd dan ook alert zijn op bodemsignalen als startpunt voor de volgende opgaande beweging.

Vlagpatroon

Tot op heden is de terugval eigenlijk in een rechte neerwaartse streep gegaan. Bij de vorige correcties die in 2013 plaatsvonden (zes stuks in totaal) was er bijna elke keer sprake van een vlagpatroon. Dit zijn smalle dalende trendkanaaltjes als tegenreactie op een eerdere opgaande beweging.

Dit patroon zien we nu nog niet, maar een herstelbeweging in de komende dagen zou wel een dergelijk patroon kunnen vormen. Deze patronen zien we over het algemeen alleen op de daggrafiek en niet op de weekgrafiek.

Het eerste referentiepunt op de weekgrafiek voor deze correctie komt alweer in zicht, bij 387,50. Het gaat hier om een steile stijgende bodemlijn die startte bij de juni-bodem van 331 en als raakpunt de decemberbodem van 375,90 heeft. Toch vraag ik me af of de daling hier zal stoppen in de komende tijd.

De volgende niveaus liggen daarna bij 378 en 376. Dit zijn voor de komende tijd de belangrijkste niveaus en een test daarvan zou een correctie van bijna 10% betekenen.

  • Bij 378 ligt het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van vorig jaar (331) en de recente jaartop van 409.

  • Bij 376 ligt zowel de decemberbodem en ongeveer de onderkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

  • Hier vlak onder ligt verder nog het oplopende 200-daags gemiddelde. We zien vaak dat een index deze steunlijn weer nadert tijdens een correctie, vooral als de afstand tussen dit gemiddelde en de koers te ver uiteen is gelopen.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Herstelbeweging

Waar de bodem dus komt te liggen, is onmogelijk te zeggen, maar ik ga er vanuit dat het grootste deel van deze eerste correctie van dit jaar alweer achter ons ligt. Op de daggrafiek liggen de steunniveaus bij de horizontale niveaus van 388, 385,20 en 382,50.

Voor de komende dagen lijkt een kleine herstelbeweging voor de vorming van een lagere top echter realistisch. Het eerste referentiepunt is het 50-daags gemiddelde van nu 395,60. Daarboven ligt verder nog de voormalige jaartop bij 398,60 en de eerdere jaarbodems bij 399,10.

Een herstelbeweging zal de contouren van een eventueel vlagpatroon duidelijk moeten maken. Op dit moment is er eigenlijk nog geen duidelijk referentiepunt waarboven de huidige correctie wordt beëindigd, en kunnen we dus alleen letten op de steunpunten en omkeersignalen.

De RSI nadert alweer de 30-puntengrens. Ook hier verwacht ik in een komende dagen een herstelbeweging, waarschijnlijk voor de vorming van een lagere top. In de komende weken zal deze correctie naar mijn mening worden afgerond, waarbij de opgaande trend weer wordt hervat naar hogere jaartoppen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud: verder omlaag

In de goudprijs zijn interessante ontwikkelen te vinden. De koers is in de afgelopen dagen afgeketst op de sinds augustus dalende toppenlijn bij 1275. Een slotbeweging hierboven creëert verdere ruimte naar de 1360 tot 1380.

Zolang de koers hier echter onder blijft, mag een verdere daling naar uiteindelijk de 1180 weer worden verwacht.

Goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: bodem in zicht

Een andere interessante beweging zien we in de S&P 500. Na de dubbele top bij 1850 brak de index neerwaarts door zowel de stijgende korte bodemlijn als de horizontale steun van 1813. Gisteren testte de S&P intraday bijna de decemberbodem van 1767 maar ook de voormalige sinds mei vorig jaar stijgende toppenlijn.

Zolang de koers hierboven blijft, lijkt een hertest van de 1813 reëel voor de vorming van waarschijnlijk een lagere top. Voor de komende tijd blijft een verdere daling naar de zone 1730 tot 1740 tot mogelijk zelfs het 200-daags gemiddelde van 1702 mogelijk voordat de S&P een bodem zal vormen.

Ook hier geldt dat het grootste deel van de correctie al achter ons ligt en we alert moeten worden op bodemvormingsignalen in de komende tijd.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

De lange en middellangetermijntrends in de aandelenindices blijven onverminderd positief en dit is een normale en noodzakelijke correctie voor de vorming van een hogere bodem. Daarna verwacht ik in de loop van dit kwartaal tot mogelijk het begin van kwartaal twee weer een doorbraak boven de jaartoppen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

454 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 januari 2014 08:59
    quote:

    tracker 32 schreef op 28 januari 2014 08:41:

    Goedemorgen allemaal,
    Mijn ochtend is met winst begonnen. Gistermiddag laat zijn mijn 200 turbo's short AEX 425,7 @4,53 verkocht. Een leuke winst van ruim €200,-

    Krijgen we vandaag weer een opsomming van al die kruimelwinstjes....
  2. [verwijderd] 28 januari 2014 09:02
    Die banken doen dat weer express, eruit liggen, kun je na dip weer stuk hoger kopen als in dal.

    Waarom krijgen koersen een up van beleggers als ze reorganiseren.
    Is toch slecht, weer werkloze erbij, minder te besteden weer, ga maar door.

    Gewoon Bij een nadere broker beleggen, ING kliert altijd, en werken nooit meer mee als je schade leid. Is al vaker gezegt. Na 09.30 of 10.00 werkt het pas weer.
454 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links