Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dobbelen met Docdata

Dobbelen met Docdata

Docdata staat sinds de start van het beursjaar in de spotlights van beleggers. Uit het niets is het aandeel opgeklommen van minder dan €0,50 tot inmiddels €2,70. Een droomstart, dat zeker, maar is het ook reëel? De drie dolle dwaze dagen van de Bijenkorf verbleken bij al dit koersgeweld.

Betaalapp

De ondernemers achter Greenwheels hebben sinds afgelopen zomer een meerderheidsbelang in Docdata (56%). Die hebben inmiddels een betalingsapp, Ease2pay, ingebracht in het beursvehikel.

Ease2pay is een app waarmee via de smartphone betaald kan worden bij (bijvoorbeeld) tankstations, horeca en parkeren. Er is verder weinig tot niets bekend gemaakt over het verdienmodel, aantallen gebruikers et cetera.

Op dit moment kan er in 78 gemeentes met de app worden betaald bij het parkeren. Ease2pay brengt daarvoor €0,10 per transactie in rekening bij de gebruiker. Daarnaast is een pilot gestart bij een aantal tankstations en wordt er geëxperimenteerd met betalen via scan & pay middels de QR-code.

Het laatste nieuws van het bedrijf betrof een summier persbericht van eind december waarbij enige toelichting over de Ease2pay app werd gegeven. Dat persbericht vormt geen fundament voor de huidige forse koersstijging.

Geen verklaring voor koersstijging

RTLZ heeft contact gehad met Gijs van Lookeren Campagne, een van de oprichters van Greenwheels en nu dus actief met de Ease2pay app via Docdata, maar die had geen verklaring voor de explosieve koersstijging van het aandeel. 

Fundamenteel valt hier verder ook geen chocola van te maken. Basale maar oh zo relevante zaken als verdienmodel, aantallen gebruikers, aangesloten bedrijven of gemeentes, kostenstructuur: er valt werkelijk geen zinnig woord over te zeggen. De ondernemers achter Ease2pay hebben zeker hun sporen verdiend in de zakenwereld, maar om daar nu een koersstijging van meer dan 500% aan op te hangen.

Blijft over speculatie: een pennystock met relatief lage omzetten, waarbij elke koersstijging nieuwe kopers lokt. Er staan circa 7,7 miljoen aandelen Docdata uit: dat aantal vermenigvuldigt met de huidige koers levert een waarde op van meer dan €20 miljoen. Dat is erg ambitieus voor een betaalapp waarvan nog moet blijken of het succesvol wordt.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld fonds.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 25 apr Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  2. 25 apr Uitstekende cijfers Flow Traders
  3. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. EK-sight-ing-trader 10 januari 2018 14:30
    Inderdaad er staat totaal nog niets aan bedrijfsresultaten tegenover en inmiddels is er 3,20 al genoteerd. Dit is een ongehoorde ver-6-voudiging die nergens op gebaseerd is; net als de bitcoin speculatie. Gelukkig staat hier bij DOC data er nog een reëel product tegenover integenstelling tot de bitcoin.

    Of zou de bitcoin/tulpenbollen manie aan het overslaan zijn naar penny stocks als DOCdata.

    Het is en blijft een verbazingwekkende en potentieel gevaarlijke ontwikkeling. Mensen die nu nog hoog instappen makken kans veel kwijt te raken bij een plotselinge neergang die hier nagenoeg ongetwijfelt op volgt. Ik kan me niet voorstellen dat zonder bedrijfsresultaat hier ook nog maar iets van overblijft op korte termijn.

    Natuurlijk is het internet in auto's een financieel leuke ontwikkeling; maar dit is voor de troepen uitlopen, lijkt me zo. Dat kan niet goed blijven gaan OF het is een opgekropte visionaire ontwikkeling die tot nu toe onder de pet is gebleven en nu plots tot explosie komt, ook dat zou me niet verbazen. Dat de potentie die TIoC had zich nu explosief aan het uiten en explosief aan het ontwikkelen is met als startschot deze pilot. We gaan het zien.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links