Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

McStrike!

McStrike!

 

Zo'n stukje waarmee de hele beleggers- en economenbingo van de afgelopen jaren ineens tot leven komt. Levensecht wordt. Het gaat om onder andere McDonald's en Yum! Brands.

 

 

En nu komt het: in een paar alinea's staat het verhaal áchter alle stimuleringsprogramma's van de Fed, de werkloosheid, de moeizaam draaiende economie, de oplopende verschillen tussen arm en rijk, de voedselbonnen en al die andere grafieken waar we maar naar turen. Citaatje:

The workers are asking for about 65 percent more than what they make now. U.S. food preparation and serving workers, including fast food, earn $9.08 an hour, on average, according to the Bureau of Labor Statistics.

Delores Leonard makes $8.25 an hour at a McDonald’s in Chicago’s Hyde Park neighborhood. The 28-year-old mother of two girls has been working the cash register and grills there for almost six years and hasn’t ever received a raise. That’s why she’s planning to go on strike Thursday.

“I work so hard and it’s still like I’m struggling.” Leonard says she has trouble buying shoes for her children because she earns just about $600 a month, or $7,200 a year, less than half the U.S. government’s poverty guideline of $19,790 for a family of three.

Ja, wie wordt hier nou niet stil van. Andere McDonald's-stakeholders hadden echter niets te klagen, met ook nog eens mooie dividendverhogingen en aandeleninkoop.

 


(fullscreen)

 

Voor Yum! Brands idem dito:

 

 


(fullscreen)

 

Misschien dat mede hierom de opgaande markt sinds maart 2009 ook wel the most hated rally ever heet. Het kan niet goed blijven gaan op de beurs, omdat het helemaal niet goed gaat.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 september 2014 16:59
    quote:

    theo1 schreef op 3 september 2014 16:38:

    Het feit dat ze overwegen te staken, bewijst dat het ook weer niet zo slecht gaat. Als het echt slecht ging, zouden ze niet durven staken, uit angst dit baantje ook nog kwijt te raken. Kennelijk verwachten ze toch wel iets anders te kunnen vinden als dat nodig is.
    Of die angst heeft hen al zo lang ervan weerhouden om in staking te gaan dat ze inmiddels het niet langer kunnen rekken en nu wel moeten staken, zelfs al betekent dat het verlies van hun baan. Als ze nu niet rondkomen heeft die baan voor hen ook niet veel waarde.
  2. forum rang 4 holenbeer 3 september 2014 20:08
    quote:

    theo1 schreef op 3 september 2014 17:01:

    Zonder baan lijkt het me alleen maar lastiger. Ik bedoel maar te zeggen dat je niet gaat staken in een slechte arbeidsmarkt in een omgeving zonder sterke ontslagbescherming. Dus het feit dat mensen gaan staken, bewijst dat de arbeidsmarkt over het dieptepunt heen is.
    Erg vergezocht. Zo kan je redeneren dat krijgsgevangenen of vluchtelingen die in hongerstaking gaan waarschijnlijk ook niks te klagen hebben ...
    De ontslagbescherming daar lijkt me in elk geval geen reden om te durven staken. Hoe goed is die dan?
  3. [verwijderd] 3 september 2014 21:37
    quote:

    theo1 schreef op 3 september 2014 17:01:

    Zonder baan lijkt het me alleen maar lastiger. Ik bedoel maar te zeggen dat je niet gaat staken in een slechte arbeidsmarkt in een omgeving zonder sterke ontslagbescherming. Dus het feit dat mensen gaan staken, bewijst dat de arbeidsmarkt over het dieptepunt heen is.
    Soms kunnen werkgevers zoveel misbruik maken van de marktsituatie dat mensen liever zonder inkomen zitten dan aan hun onhoudbare arbeidssituatie vast houden. In Spanje wordt bijvoorbeeld gevraagd om onbetaald over te werken, en dat met een hongerloon, maar ook om weken vakantie in te leveren en onbetaald die dagen werken, wie dat niet doet hoeft niet terug te komen. Op den duur zet je er een punt achter en vertrek je, ook wanneer dat geen geld betekent, niet erg voor de werkgever want er staan genoeg in de rij om uitgebuit te worden.
  4. forum rang 5 theo1 4 september 2014 13:31
    Ik weet ook wel dat ik meer aanbevelingen ga krijgen als ik roep hoe zielig dat is voor die mensen en hoe gemeen van McDonalds dat zo'n rijke multinational liever aandelen inkoopt dan de lonen verhoogt, maar je moet je wel een paar dingen realiseren.

    1- McDonalds is een franchise-organisatie. Bijna alle burgerflippers zijn niet in dienst van McDonalds, maar van hun locale franchiser. Ze staken dus in feite tegen hun franchiser, niet tegen McD. Maar een staking tegen McDonalds Hillbilly City ZuidOost haalt de media niet. Dat weet de vakbond donders goed.
    2- Nogal wiedes dat een alleenstaande moeder van 3 kinderen moeite heeft om de eindjes aan elkaar te krijgen van één enkel minimumloon. Dat is het wezen van een minimumloon: het is minimaal. Dat is overal en altijd zo.
    3- De McD franchisers kunnen wegkomen met deze lonen omdat er kennelijk genoeg aanbod van arbeid is. Niemand werkt uit loyaliteit bij McD. Als de locale Burger King franchise een dollar meer biedt, lopen ze direct weg, en terecht. Het maakt immers geen drol uit of je Big Macs staat te bakken of Whoppers, maar $9 ipv $8 scheelt wel een slok op een borrel.
    4- In de VS is geen sterke ontslagbescherming. Dus staken zet je baan op het spel, zeker als er genoeg liefhebbers voor je baan zijn. En er is ook geen royaal uitkeringsstelsel. Dus hoe weinig je ook verdient bij McD, niet meer werken bij McD betekent hoe dan ook dat je er behoorlijk op achteruit gaat. Dat ze staken zie ik niet als een teken van wanhopige arbeiders die niks meer te verliezen hebben, maar als een teken dat de arbeidsmarkt is veranderd en dat er niet meer 10 werklozen in de rij staan voor ieder plekje aan de bakplaat. En dat is goed nieuws. Voor iedereen, zeker ook voor de burgerflippers van McD. Want als het aanbod van arbeid opdroogt, zullen de McD franchisers meer moeten betalen. Anders lopen hun flippers massaal weg en dan hebben ze geen hamburgers om te verkopen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links