Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Productiedeal OPEC lijkt nog ver weg'

'Productiedeal OPEC lijkt nog ver weg'

WENEN (AFN) - Onderhandelaars bij OPEC zijn er nog altijd niet in geslaagd tot overeenstemming te komen over een beperking van de olieproductie. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van bronnen bij het oliekartel.

De OPEC-landen vergaderen woensdag op ministerieel niveau. Doorgaans zouden alle grote obstakels voor een akkoord voor die tijd uit de weg moeten zijn geruimd. Maar ook na een tien uur durende vergadering op maandag was dat naar verluidt nog allerminst het geval.

Het draait vooral om de verdeling van de productie tussen de OPEC-landen. Iran en Irak willen een groter aandeel dan grootmacht Saudi-Arabië bereid is toe te staan. De Saudi's hebben al laten doorschemeren dat een deal ter ondersteuning van het prijsniveau wat hen betreft niet strikt noodzakelijk is.

Oliekartel

De olieprijzen staan door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar onder druk. Sommige OPEC-landen zijn daardoor in financiële problemen geraakt. Maar doordat de belangen binnen het oliekartel sterk uiteenlopen, lukt het maar niet om tot afspraken te komen om daar iets aan te doen.

De Saudi's bijvoorbeeld gedijen prima bij een lager prijsniveau en hebben hun marlkaandeel de laatste jaren zien toenemen. Zij kunnen relatief goedkoop olie oppompen en zijn dus in het voordeel ten opzichte van landen waar de productiekosten hoger liggen.

Nog afgezien van de onenigheid binnen OPEC, is het nog de vraag wat grote olieproducenten buiten het kartel gaan doen. Daarover zou vorige week al gesproken worden, met name met Rusland. Maar dat overleg ging niet door omdat de OPEC-leden het onderling nog niet eens konden worden.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Saxo ziet beleggersvertrouwen verder dalen
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 november 2016 09:09
    "De Saudi's bijvoorbeeld gedijen prima...."
    Wat een gelul, de Saudi's moeten nota bene richting kapitaalmarkt om hun begrotingstekort te dichten. 14 miljard obligaties tegen 2,3% rente en dat overigens in een wereld met 13 biljoen dollar obligaties dik onder nul! En wanneer de olieprijs zo laag blijft zal SA zijn financiele reserves in 2020 volkomen opgebrand hebben. Misschien dat de handel in kamelen, dadels en kokosnoten daarna dit corrupte olieparadijs dan nog wat duiten in het zakje brengt. Want China zal onder de introverte potverteerder Trump de Zijden Route weer tot leven brengen.
    De koppensnellende, vrouwhatende sjeiks in het Koninkrijk moeten een criminele oorlog in Yemen bekostigen en natuurlijk voorkomen dat de Arabische Lente de lege kwartieren rond Ryadh bereikt.
    Kortom, ze moeten zich samen met Iran, Irak, Venezuela e.a. te pletter pompen om niet ten onder te gaan.
  2. ljjls 29 november 2016 16:26
    Ja, wat een domschrijverij, de saudi's hebben laatst 2 van de 6 skiparadijzen moeten sluiten. Wij hebben trouwens altijd al te veel (en nog steeds) betaald voor de olie en benzine etc. We hedden die oliestaten moeten inpikken toen het nog makkelijk was, was veel beter geweest (voor ons).
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,335 17:35
-0,070 -0,20%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links