Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unilever verwacht moeizame start van het jaar

Unilever verwacht moeizame start van het jaar

ROTTERDAM (AFN) - Unilever heeft de groei van zijn verkopen afgelopen maanden zien afzwakken en verwacht een moeizaam begin van 2017. Gedurende het jaar zal de groei wel weer aantrekken, voorspelde de voedings- en verzorgingsmiddelenproducent donderdag.

Unilever wist zijn verkopen vorig kwartaal met 2,2 procent op te voeren. Daarmee lag de vooruitgang aanzienlijk lager dan in de voorgaande maanden. In heel 2016 gingen de verkopen met 3,7 procent vooruit.

Vooral in Brazilië en India heeft Unilever het zwaar. In Brazilië kampt het concern met de aanhoudende economische crisis, terwijl in India het ongeldig verklaren van veelgebruikte bankbiljetten voor grote problemen zorgt. Unilever deed het in beide landen echter beter dan concurrenten, stelde financieel directeur Graeme Pitkethly in een toelichting.

Tandpasta

Ook in Europa bleef groei grotendeels uit, onder meer omdat de prijzen in veel landen sterk onder druk staan. De verkoop van ijsjes liep wel goed in Europa afgelopen jaar. Toenemende verkopen van deodorant en tandpasta zorgden verder voor een kleine groei bij de verzorgingsmiddelen, terwijl de sterke concurrentie op het gebied van schoonmaakmiddelen de divisie 'Home Care' dwarszat.

In de VS trok de groei afgelopen jaar aan, terwijl hogere prijzen ook zorgden voor vooruitgang in onder meer Turkije, Rusland en Afrika. Over het geheel genomen presteerde Unilever vorig jaar opnieuw beter dan het gemiddelde in de markt.

Winstgevendheid

Het verslaan van de concurrentie is ook dit jaar het belangrijkste doel van het concern. Dat moet uiteindelijk leiden tot een toename van de verkopen met 3 tot 5 procent, stelde Pitkethly. De winstgevendheid van het bedrijf neemt daarbij verder toe, voorspelde hij.

Het moederbedrijf van merken als Ola, Dove, Knorr en Axe boekte vorig jaar in totaal een omzet van 52,7 miljard euro. Dat was 1 procent minder dan in 2015. De nettowinst van het concern steeg met 5,5 procent naar 5,5 miljard euro. De operationele winst verbeterde met bijna 4 procent naar 7,8 miljard euro.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 januari 2017 09:29
    gisteren heb ik speculatief gekocht (OK) 1 x call dec.17/38 en verkocht (OV) 1 x put dec.17/34; betaald 0,40 plus 2x 1,95= 43,90

    Nu ga ik letten op verdere koersontwikkeling om deze constructie evt. uit te breiden.
    Ik verwacht toch dat koers UN in de tweede helft van dit jaar weer omhoog zal gaan
  2. [verwijderd] 31 januari 2017 13:18
    andelenanalist Joost van Beek verhoogt het koersdoel voor aandelen Unilever van 40 euro naar 43 euro. Dat maakt de analist van Theodoor Gilissen vandaag bekend in een note.

    "We verhogen het koersdoel omdat we verwachten dat de autonome omzetgroei, na een teleurstellend tweede halfjaar 2016, zal aantrekken naar 3-5% en dat Unilever in staat is de operationele winstmarge te verbeteren ondanks enkele externe uitdagingen", aldus Van Beek.

    Unilever aantrekkelijke belegging
    Met het defensieve profiel, een voortgaande jaarlijkse stijging van het dividend (dat naar schatting van Van Beek neerkomt op 4 tot 5%) en het huidige dividend van 3,5% vormt Unilever een "aantrekkelijke belegging". De koersdoelverhoging gaat gepaard met een herhaling van het Aanbevolen-advies voor Unilever.

    "De huidige waardering met een koers-winstverhouding van 17 keer de verwachte winst over 2018 is lager dan het sectorgemiddelde en de waardering van de afgelopen twee jaar. Het beleggingsrisico voor dit aandeel zit vooral in een stijging van de rente waardoor beleggers deze defensieve sector qua weging verminderen."

    - See more at: www.belegger.nl/Column/261120/Theodoo...
  3. [verwijderd] 4 februari 2017 12:51
    Teleurstellende groei Unilever, ABNAMRO, 27 januari | 11:05
    De resultaten van Unilever (Houden) in het vierde kwartaal van 2016 stelden licht teleur. De organische omzetgroei kwam uit op 2,2%. Analisten waren uitgegaan van een groei van 2,6%. Volgens Unilever is dit onder andere het gevolg van de aanhoudende crisis in Brazilië en de economische onrust in India waar bankbiljetten van 500 en 1000 roepie uit de geldomloop werden gehaald. In Europa blijft de margarinemarkt lastig.

    Het goede nieuws was dat de operationele marge van het bedrijf sterker verbeterde dan was verwacht. Over heel 2016 kwam de operationele marge uit op 14,8%. Ook de winst per aandeel (€ 1,88) was iets hoger dan verwacht.

    Unilever denkt ook in 2017 sneller te zullen groeien dan het marktgemiddelde. Het denkt verder dat de winstgevendheid op het niveau van het bedrijfsresultaat (EBIT) verder verbetert. Het bedrijf verwacht daarnaast dat de moeilijke marktomstandigheden van het afgelopen halfjaar in de eerste helft van 2017 zullen aanhouden. Het bedrijf gaat daarom uit van een langzame start van het jaar.

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links