Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Laadpalentekort neemt toe, veel publieke palen overbelast'

Gepubliceerd op 25 september 2020 09:06 | Views: 6.406

Alfen N.V. 27 jan

81,80 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - In Nederland is er een groeiend tekort aan laadpalen. Verder zijn veel publieke laadsystemen overbelast. Dat concludeert Enpuls, een onderdeel van netbeheerder Enexis dat zich specifiek bezighoudt met de energietransitie, na onderzoek.

Van de 13.208 buurten in Nederland zijn er volgens Enpuls bijna 5000 voorzien van publieke laadinfrastructuur. In die buurten woont ongeveer 70 procent van de Nederlandse bevolking. Het is volgens de onderzoekers de vraag of elektrische rijders daar terecht kunnen bij een openbare laadpaal. In ruim een derde van buurten grijpen automobilisten steeds vaker mis.

Volgens Enpuls is sprake van scheefgroei tussen het aantal verkochte elektrische voertuigen en het aantal geplaatste publieke laadpalen. De meeste gemeenten plaatsen pas nieuwe laadpalen als autobezitters daar om vragen. En dat doen ze lang niet allemaal, aldus de onderzoekers. Volgens Enpuls is de aanwezigheid van voldoende laadpunten voor particulieren een belangrijke voorwaarden om elektrisch te gaan rijden.

Enpuls verwacht dat in 2025 elke Nederlander elektrisch wil rijden en dat alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Volgens de onderzoekers moet het laadpaalnetwerk snel en slim worden uitgebreid. De regie daarvoor ligt bij gemeenten. Verder pleit Enpuls voor het opladen van auto's met duurzame stroom.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alfen N.V. 67% zegt kopen 18 stemmen

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mrx77 25 september 2020 10:14
  Electrische autos zijn veel duurder in aanschaf, onderhoud en vervanging vd onderdelen zijn soms tienvoudig. De waarde en afschrijving vd eletr.auto wordt voornamelijk bepaald door de technologische ontwikkeling vd toekomstige accus. Daarnaast is een electrische gemiddeld 50 procrent zwaarder dan benzineauto, dit gewicht zorgt voor hogere slijtage vd banden en remblokken..Daarnaast is het tanken en laden grote probleem bij electrische autos het duurt veel te lang en er is geen europese dekking van laadpalen
  .Vertrouw de propaganda van nederland niet ze willen wegens co2 dat je de overstap maakt door een worteltje voor je neus te houden dat je toehapt op de eenmalige subsidietjes bij aanschaf.
 2. forum rang 4 taurus86 25 september 2020 10:15
  De energielobby 'staat voor paal'. Het 'Icarussyndroom' viert er hoogtij.
  Na de eerste steekpartij bij een laadpaal in een Vogelaarwijk, hebben '' Op1' en Jinek' weer voor 2 weken voorraad aan gasten. Dat is dan wel weer fijn voor 'de trouwe kijker'.
  En de boer? Hij/Zij ploegt rustig voort.
 3. forum rang 5 Kees1 25 september 2020 10:15
  Merkwaardig verhaal. In 2025 wil niet iedereen elektrisch rijden. De overgrote meerderheid van de vandaag verkochte auto's rijdt niet elektrisch. Die auto's rijden in 2025 en ver daarna allemaal nog rond. Het is moeilijk te overzien hoe groot het percentage elektrisch in 2025 zal zijn. Gelet op de te verwachten wijze van opwekking van elektriciteit in 2025 komt elektrisch rijden in feite neer op rijden op gas. Gas geleverd door met name Gazprom.
  Mij valt verder op dat bij het berekenen van het aantal benodigde palen geen rekening wordt gehouden met de steeds hogere laadsnelheden. Als je dat wel doet kom je lager uit bij het aantal benodigde palen.
 4. Bart72 25 september 2020 10:30
  Vorige week de afweging gemaakt om fossiel of electrisch te gaan rijden voor een klein zakelijk wagenpark van 50 auto’s. Elektrisch is duurder per kilometer en vraagt daarnaast om een zeer forse investering (50k)op meerdere locatie om de auto’s te voorzien van stroom. Laden in openbaar is niet toereikend in aantal laadpalenen daarnaast is een kw openbaar kostbaar. Ik snap dat we graag over willen maar electrisch is nog te duur. Overigens, na veranderingen worden diensten of goederen per definitie niet goedkoper.
 5. forum rang 7 drooglegging 25 september 2020 10:35
  Zomaar een bericht van de straat.

  De Ookmeerweg te Amsterdam is een vrij lange weg, aan de ene kant voornamelijk weiland en groen, aan de andere kant woonblokken en appartementen.
  Er staan 3 directe laadpunten aan de parallelweg zelf, 2 laadpalen in zijstraatjes, gewoon zichtbaar van de rijweg zelf, totaal 5x2= 10 stekkers.

  Ik reed er vanochtend lang: alles leeg.
  Nou moet ik er wel bij zeggen dat er voorheen(pre corona) veel blauwe kentekenplaten stonden(taxis/personenvervoer), de taxi-markt is ingestort.

  Ik geloof in elektrisch rijden in de toekomst, ik geloof niet in Tesla-rijders die voor de kosten van een Picanto zichzelf als milieu bewust bezig zijn voordoen.
  Zonder overheids sponsoring reden er nu, vandaag de dag, 136 Teslas rond.
  "Te veel geld voor te weinig auto"
 6. forum rang 4 erjee-ff 25 september 2020 10:38
  Electrisch rijden schaalt niet, vanwege de laadpaal infrastructuur. Dat is al jaren bekend.

  Tesla claimt dit op te lossen met hun solar roof en power wall, dat is vooral een oplossing die in de VS goed werkt (als 'ie werkt). De Nederlandse wijken lenen zich veel minder goed voor die specifieke oplossing, vanwege de grote hoeveelheid appartementen en de relatief beperkte hoeveelheid parkeerplaatsen in woonwijken.

  De Fastned oplossing, een "elektrisch benzinestation", is momenteel beperkt vanwege de oplaadsnelheid. Helaas is dit ook een deeloplossing, en vereist deze deeloplossing nog steeds aansluiting op het derde probleem, het netwerk. Ook daar zal de capaciteit toe moeten nemen.
 7. forum rang 6 rene l 25 september 2020 10:51
  quote:

  haas schreef op 25 september 2020 09:25:  Zonder regie van bovenaf , wordt dat,imo 'n grote chaotische toestand in de woonwijken:)  Zeker als je in een flatgebouw woont met 50 medebewoners die allemaal een auto hebben.
  Het zal een wirwar aan kabels geven waar je gemakkelijk over kunt struikelen.
  En wat te denken van kabelknippers die 's nachts dan actief zullen zijn.

  De meeste auto's zullen toch 's nachts opgeladen gaan worden.
  Waar haal je al die energie vandaag, 's nachts waait het nauwelijks, de zon schijnt niet, en dan zul je toch kolen- of gascentrales nodig hebben om voldoende energie te kunnen produceren.

  En als we alles zoals de groene linken graag willen op stroom moeten doen, het ondergrondse net is betreft capaciteit ontoereikend, de kabels zullen overbelast gaan worden, ze zullen smelten, er zal kortsluiting ontstaan, en electra huisjes zullen spontaan in de hens vliegen.

  Zelf peins ik er niet over om electrisch te gaan rijden, mijn benzineauto doet het nog prima, afschrijving nu ca. 500 Euro per jaar, en hij gaat in principe nog een jaar of 10 mee zonder grote onderhoudskosten, de verzekeringspremie is veel lager dan die van een stekkerauto, ik moet hem alleen niet total-loss rijden.

  Persoonlijk zie ik een betere toekomst voor waterstof, er zal echter nog een lange weg te gaan zijn.
  Vergeet daarnaast niet dat we aan de vooravond van een ongekende crisis staan, het geld raakt op, en particulieren zullen de hand noodgedwongen op de knip moeten houden.
 8. forum rang 7 drooglegging 25 september 2020 10:54
  Fastned A4 de Brug, richting Amsterdam ook leeg, aan de overkant zit hetzelfde concept ook pal naast de Shell, ik moet het nog zien allemaal.

  Er is geen marktwerking, er is doordrukking vanuit de overheid, en wij weten hier allemaal hoe dit normaal gesproken afloopt: commissie, onderzoek, parlementaire enquete ed.

  Er is gewoon veel minder verkeer, geen files, minder verbruik, het voormalige volume zal voorlopig niet meer terugkomen, het milieu als winnaar.
 9. forum rang 5 Bowski 25 september 2020 11:10
  Bij een laadpaal hoort ook een gratis parkeerplaats.
  Elke electroautobezitter wil graag zoiets voor z'n deur,
  en op de plekken waar hij naar toe rijdt. Dat zal dus 2x het aantal electroauto's zijn.
  Voor een paskeerplek moet je al gauw €15.000,- aan grondkosten rekenen.
  Dan moet er nog bestraat worden en stroom en paal opgericht worden.
  @Bart72 zegt
  Elektrisch is duurder per kilometer en vraagt daarnaast om een zeer forse investering (50k)op meerdere locatie om de auto’s te voorzien van stroom.


  Voor de publieke voorzieningen moet je dan al gauw meer geld uittrekken dan de catalogusprijs van die electroauto.

  Daarom moeten die subsidie zuigende electroauto's juist véél meer belasting gaan betalen dan benzine-auto's die geen gesubsidieerde stroomparkeerplek hebben.

 10. forum rang 4 erjee-ff 25 september 2020 11:58
  quote:

  het zwaard schreef op 25 september 2020 11:43:


  Vanaf 2025 wil men in Belgiê dat alle nieuwe personenbedrijfswagens elektrische voertuigen moeten worden. Meer dan 5.800.000 van die auto's reden er in 2020 van rond.

  En wat is de vervangingsgraad van die bijna 6 miljoen auto's?
  In Nederland zouden we het dan over lease hebben, denk ik, dus zeg 4 tot 5 jaar levensduur.
  Dus alleen al in België zal meer dan de wereldproductie van Tesla op jaarbasis vervangen worden vanaf 2025...

  Ik zie een bloeiende tweedehands markt ;-)
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare