Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PostNL neemt rivaal Sandd over

Gepubliceerd op 25 februari 2019 06:57 | Views: 6.102

PostNL 14:08

1,36 +0,01 (+0,37%)

DEN HAAG (AFN) - PostNL neemt zijn concurrent Sandd over. De overname waardeert Sandd op een ondernemingswaarde van 130 miljoen euro. Bovenop dat bedrag betaalt PostNL nog eens tussen de 60 miljoen en 80 miljoen euro.

PostNL neemt de circa 19.000 werknemers van Sandd over en 23 locaties van de onderneming. De 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan bij PostNL aangeboden. Voor het overige personeel van Sandd wordt ook gekeken of er banen zijn bij PostNL. PostNL heeft zelf een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

Het is niet gezegd dat de combinatie de komende jaren alle 34.000 postbezorgers nodig blijft houden. PostNL blijft rekenen op een afnemend postvolume en het bedrijf zal zich daaraan aan laten passen, liet topvrouw Herna Verhagen weten.

Goedkeuring

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat kan een probleem worden omdat PostNL en Sandd gezamenlijk vrijwel de hele markt voor briefbezorging in handen hebben. Politiek is er echter veel steun voor de consolidatie. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) liet vorig jaar al doorschemeren dat zij bereid is haar bevoegdheid te gebruiken om een eventueel verbod terug te draaien.

PostNL zegt niet te weten wanneer de overname goed wordt gekeurd. De ACM heeft in totaal zeventien weken voor zijn besluit, maar kan bij vragen aan de bedrijven de klok ook nog tussentijds stil zetten. Bang dat de Europese Commissie een stokje steekt voor de overname, is Verhagen niet.

Minder briefpost

Zowel PostNL als Sandd had te lijden onder de afnemende markt voor briefpost. PostNL zat daarbij vast aan vrijwel dagelijkse bezorging, wat leidde tot hoge kosten. Sandd bracht op minder dagen post rond, maar werd eind vorig jaar door de rechter verplicht zijn personeel volgens de transport-cao te gaan betalen.

Volgens PostNL-topvrouw Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten ,,het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld''. Haar Sandd-collega Ronald van de Laar geeft aan trots te zijn op zijn bedrijf, maar realistisch te moeten blijven. ,,Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden.''

Dividend

PostNL verwacht dat door de financiering en de daaropvolgende integratiekosten de doelstelling voor de zogeheten leverage ratio boven het afgesproken maximum uit zal komen. In lijn met het dividendbeleid zal PostNL gedurende de integratie en zolang het leverage ratio-doel wordt overschreden, geen dividend betalen. PostNL streeft ernaar om 12 tot 24 maanden na goedkeuring van de transactie weer onder dat doel te komen en de dividendbetalingen te hervatten.

Mocht de voorgenomen overname van Sandd niet doorgaan, dan betaalt PostNL een dividend over 2019 in lijn met het huidige beleid. De deal met Sandd zal jaarlijks een verwachte bijdrage leveren aan het onderliggend cash bedrijfsresultaat van 50 miljoen tot 60 miljoen euro door synergievoordelen. De volledige bijdrage wordt vanaf het derde jaar na goedkeuring voorzien.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL 70% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Mijn Vriend 25 februari 2019 08:06
    "De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM)." De EU zou er toch ook wel naar gaan kijken, en dan maar wegkijken.

    En zo zie je maar weer dat je erg weinig aan politici moet overlaten, zo'n Jorritsma had visie moeten hebben, maar onder dat volk zitten vanwege hun andere interesse complete digibeten, waaronder Mark-Suckerberg-selfie liefhebbers.
  2. forum rang 6 aandeeltje! 25 februari 2019 22:00
    Waarschijnlijk vele jaren geen dividend. De post afvloeiingsregelingen gaat de 'winst' flink drukken. Zo weer monopolie voor de brieven...prima verder want er zijn straks nog maar heel weinig brieven te sturen en die kunne n verder ook mee met de pakjesbezorgers van amazon. Brievenbussen ook niet meer nodig.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare