Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Stevige plussen voor beurzen Europa

Gepubliceerd op 22 feb 2016 om 17:44 | Views: 4.364 | Onderwerpen: Europa

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met flinke winsten gesloten. De stemming op de beursvloer werd vooral gesteund door de hogere prijzen van olie en andere grondstoffen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 420,69 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 643,34 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 2 procent. In Londen ging de FTSE 1,4 procent omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg bijna 7 procent tot 31,69 dollar, terwijl Brentolie 5,5 procent duurder werd op 34,81 dollar per vat. Oliebedrijven liftten mee. Shell klom 3 procent en het Britse BP ging 3,9 procent vooruit. Total won 2,7 procent in Parijs.

Verzekeraars

In de hoofdindex op Beursplein 5 was staalconcern ArcelorMittal de grootste winnaar met een plus van 7,4 procent. Ook de verzekeraars waren in trek, zo won Aegon 4,7 procent en Delta Lloyd 2,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam stond bodemonderzoeker Fugro (plus 9,1 procent) bovenaan, gevolgd door roestvrijstaalbedrijf Aperam (plus 4,2 procent). Sterkste daler was Air France-KLM, dat 5,7 procent zakte.

Grondstoffen

Elders in Europa waren aan grondstoffen gerelateerde bedrijven ook in trek. Zo wonnen de mijnbouwers Glencore, Rio Tinto, Anglo American en BHP Billiton in Londen tot 10,8 procent.

In Londen verloor HSBC 0,9 procent. De grootste bank van Europa heeft in het vierde kwartaal een verlies in de boeken gezet. Dat kwam onder meer door een terugval van de inkomsten uit leningen, terwijl het financiële concern ook meer geld opzij moest zetten voor probleemkredieten.

Eurozone

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie deze maand tekenen van krimp vertoont. In Duitsland wees de vergelijkbare graadmeter op een onverwachte terugval in de industrie, waar de activiteit deze maand nagenoeg stagneerde. In de hele eurozone zwakte de groei zowel in de industrie als de dienstensector af.

De euro was 1,1023 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De 'Brexit'-campagne zette het pond onder druk, met de sterkste daling ten opzichte van de dollar in bijna een jaar.

Gerelateerd

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Muppet_Waldorf
0
"De stemming op de beursvloer werd vooral gesteund door de hogere prijzen van olie en andere grondstoffen."

Nou, dan weet je het wel. Ergens anders lees je weer dat de overproductie voorlopig aanhoudt. Eind volgende week weer onder de 400 ? ... zou maar zo kunnen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links