Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Koopwoningen werden in jaar tijd ruim 8 procent duurder

Gepubliceerd op 22 januari 2021 06:21 | Views: 2.648 | Onderwerpen: huizenmarkt

DEN HAAG (ANP) - Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In heel 2020 stegen de woningprijzen met bijna 8 procent. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Daaruit blijkt ook dat het aantal transacties toenam.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De gemiddelde woningprijs nu ligt volgens het statistiekbureau in doorsnee zo'n 54 procent hoger dan tijdens het dieptepunt 7,5 jaar geleden.

Er werden vorige maand 26.208 transacties met bestaande woningen geregistreerd, ruim 16 procent meer dan een jaar terug. De stijging heeft vermoedelijk ook te maken met de wijziging van de overdrachtsbelasting per 1 januari. Veel huizenkopers grepen nog snel de mogelijkheid aan om tegen een lager tarief een huis aan te schaffen.

In heel 2020 ging het volgens het CBS en het Kadaster om 235.511 woningen die van eigenaar wisselden. Dat betekende een stijging van bijna 8 procent in vergelijking met 2019.

De cijfers van het CBS en het Kadaster volgen kort op die van makelaarsvereniging NVM. Volgens de NVM stegen de prijzen van koopwoningen in het slotkwartaal van vorig jaar op jaarbasis met 11,6 procent. In de meetperiode verwisselden 41.184 huizen van eigenaar, 2,3 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens het CBS kunnen de cijfers verschillen omdat die van de makelaarsvereniging zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van louter door NVM-makelaars verkochte woningen, terwijl het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. EuroFool 22 januari 2021 10:26
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 22 januari 2021 10:08:


  [...]Starters wonen niet op straat dus voorrang geven boven gescheiden mensen is belachelijk.
  Wie heeft het over iemand voorrang geven? Feit blijft dat huisprijzen kompleet doorgeschoten zijn. Leuk dat je heel veel geld bij verkoop kan krijgen, alleen zal je nog veel meer geld moeten neertellen voor je nieuwe huis. Of het nu door de lage ECB rente komt of de overbevolking maakt niet uit.
 2. forum rang 8 josti5 22 januari 2021 11:04
  quote:

  geobeo schreef op 22 januari 2021 10:08:


  Kan iemand mij trouwens uitleggen hoe er deflatie kan zijn, wanneer alles in de supermarkt duurder wordt, de BTW op voedsel verhoogd is en de huizenprijzen in 1 jaar gemiddeld 8% stijgen? Zelfs de lonen zijn weer iets gestegen.


  Da's heel makkelijk uitgelegd: het ligt er maar aan, wat je wel, én vooral ook, wat je niet mee-telt.
  Kwestie van 'definitie'...

  www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/hoe-wo...
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare