Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uitgever Pearson onderuit op beurs

Uitgever Pearson onderuit op beurs

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel van het Britse uitgeefconcern Pearson ging woensdagmiddag onderuit op de Londense beurs na een winstwaarschuwing. De Europese beursgraadmeters lieten daarentegen winsten zien. Beleggers deden het verder rustig aan voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

,,Iedereen houdt zijn kruit droog en wacht op bedrijfsnieuws dat meer richting geeft. De kwartaalcijfers laten tot nu een wisselend beeld zien en het blijft zoeken naar houvast. Ook doen er geruchten de ronde over uitbreidingen van de stimuleringsprogramma's in Japan en Europa. ECB-president Mario Draghi zal daar donderdag mogelijk meer over zeggen. Donderdag komen er bovendien meer Nederlandse bedrijven met cijfers naar buiten", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent hoger op 450,73 punten. De MidKap klom ook 0,8 procent, tot 678,37 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent.

TNT

In Londen raakte Pearson 15 procent aan beurswaarde kwijt. De uitgever stelde zijn winstvoorspelling voor dit jaar neerwaarts bij. De verkoop van de titels Financial Times (FT) en The Economist en negatieve wisselkoerseffecten drukken volgens Pearson op het resultaat.

TNT behoorde opnieuw tot de kopgroep in de AEX met een winst van ruim 2 procent, na de formele bevestiging dat Brussel geen bezwaren heeft tegen de overname door het Amerikaanse FedEx. De pakketvervoerder won een dag eerder al 10 procent door mediaberichten dat de overname groen licht zou krijgen. Postbezorger PostNL, die een groot belang heeft in TNT, steeg in de MidKap 1,8 procent.

Euro

In Zürich zakte Credit Suisse bijna 3 procent. De Zwitserse bank zag de kwartaalwinst dalen en wil omgerekend 5,5 miljard euro ophalen om de balans te versterken. De Zwitserse zadenhandelaar Syngenta won 6 procent na het vertrek van topman Mike Mack.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1351 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 45,65 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,5 procent naar 48,46 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links